Ce am învăţat. Lecţii de viaţă din categoria grea
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-am-invatat-lectii-de-viata-din-categoria-grea/

În numărul de primăvară, Esquire România a adunat într-un dosar lecţii de viaţă de la oameni din „Categoria grea“. Printre ei, regizorul Alexander Hausvater, actorul Sean Penn, scriitorii Salman Rushdie şi Jonathan Coe. Iată ce putem învăţa de la aceste personalităţi

Un articol de Dan Boicea|20 martie 2013

În numărul de primăvară, Esquire România a adunat într-un dosar lecţii de viaţă de la oameni din „Categoria grea“. Printre ei, Ilie Năstase şi Sean Penn, regizorul de teatru Alexander Hausvater şi scriitorul Salman Rushdie, alpinistul David Neacşu şi arhitectul Şerban Sturdza, fostul fotbalist Helmuth Duckadam şi cântăreţul Andrei Robin Proca.

Revista o găsiţi la chioşcuri, la 19,90 lei, dar şi în varianta pentru iPad, prin aplicaţia eChiosc.ro.

Alexander Hausvater:

„Sunt un colecţionar de poveşti. Niciodată n-am pus această întrebare care omoară povestea: «E adevărat?». Dacă tu-mi spui o poveste, mai contează dacă e adevărat sau nu? E important ca povestea să trăiască.“

„Orice om are ceva să mă înveţe. Faptul că eu sunt profesor e o păcăleală, pentru că eu am învăţat lecţia aia puţin înaintea ta. Oricine ar fi în faţa mea, eu sunt pregătit să-l ascult.“

Sean Penn:

„Tocmai am făcut un film la care mi-a plăcut să lucrez, «Gangster Squad» («Elita gangsterilor»). Dar cred că, în general, standardele sunt reduse. Foarte mult. Iar cei mai mulţi actori şi actriţe fac filme de duzină. Şi consider că sunt la fel de vinovaţi ca şi industria cinematografică. Înţeleg că vor să facă bani, au contracte de modelling, vând bijuterii sau parfumuri. Mă tâmpesc chestiile astea. Bob Dylan zicea odată într-un interviu – l-a întrebat cineva: «Chiar eşti aşa de retras?». La care el răspunde: «Nu, nu sunt retras, omule. Sunt exclusivist». Exclusivitatea e ca intimitatea.“

„În lumea ajutoarelor umanitare ţi se spune: «Vorbeşte cu oamenii, întreabă-i de ce au ei nevoie». Eu zic că trebuie să-i întrebi de ce au nevoie de patru ori, pe nepregătite – şi să nu iei în considerare primele trei răspunsuri. Şi abia atunci o să ajungi la miezul problemei. Pentru că ei nu cred că o să te mai întorci, aşa că o să-ţi ceară ce pot obţine de la tine pe loc. Iar asta nu e neapărat totuna cu ce au nevoie.

Salman Rushdie:

„Sfaturi despre cum să scrii un best-seller? N-aş şti să spun. Sfaturi de genul acesta ar trebui să cereţi de la Dan Brown sau Jeffrey Archer.“

„Ce are ţâţe mari, e blondă şi trăieşte în Tasmania? Salman Rushdie. Ăsta e bancul meu preferat despre mine.“

Jonathan Coe:

„Părinţii nu m-au încurajat să fiu scriitor. Nici nu au ţinut morţiş să mă descurajeze, dar am ştiut destul de devreme că ar fi fost mai fericiţi dacă aş fi încercat să fac ceva mai practic.“

„Chiar şi când Ce hăcuială, Casa somnului şi Clubul putregaiurilor au fost publicate şi au avut succes, în fiecare săptămână tatăl meu decupa din ziare anunţuri pentru slujbe în domeniul educaţiei şi mi le trimitea, spunându-mi: «Ar trebui să te gândeşti să aplici pentru asta, ar fi mai sigur».“

Credite foto:

Alexander Hausvater – foto: Camil Dumitrescu
Sean Penn – foto: Nigel Perry
Salman Rushdie – foto: Philip Sinden
Jonathan Coe  – foto: Cătălina Bucur

articol publicat cu acordul Esquire România

26
/11
/16

La 10 ani de când a fost investit în funcția de manager al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, cea mai mare rampă de lansare a actorilor, Liviu Timuș amintește despre „fenomenul Piatra Neamț”, explică de ce trebuie să existe festivalul adresat în exclusivitate tinerilor, ajuns la a XXVIII-a ediție, „Pledez pentru tine(ri)”și cu ce probleme se confruntă la teatru.

02
/11
/16

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI. Olimpia Melinte, treizeci de ani, actriță, consacrată internațional cu pelicula spaniolă „Canibal”. În curând, va fi din nou pe marile ecrane, în „Perfect sănătos”, noul film al Ancăi Damian. Actriță, dar mai ales mama lui Sasha (doi ani). Un interviu sincer despre cinema și maternitate. Olimpia Melinte se întoarce, iar acum vrea să joace din nou și teatru. A se lua aminte.

23
/10
/16

INTERVIU „Stilul este rezultatul deciziei mele că actorii sunt pe primul loc”, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, autoarea filmului „Toni Erdmann”, regizoarea germană Maren Ade, invitată a ediției din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest”.

19
/10
/16

Crede că cea mai mare problemă a generației lui este că trăiește într-un context haotic. Se simte norocos că face parte din trupa lui Victor Ioan Frunză și crede că atunci când ți se întinde o mână trebuie s-o prinzi. Face teatru cu voluptate, iar cele mai recente roluri în care-l puteți vedea sunt Mozart și Tipătescu în spectacolele „Amadeus” și „O scrisoare pierdută” de la Teatrul Metropolis.

15
/10
/16

Povestea uluitoare a unui film, „Şi va fi...” (1992), realizat în România de un regizor basarabean, Valeriu Jereghi, cu bani de la Moscova şi în timp ce URSS se prăbuşea. Film relansat duminică, la sala de cinema a Muzeului Ţăranului, într-o proiecţie cu intrare liberă în cadrul „Les Films de Cannes a Bucarest”.

05
/10
/16

Pe când „Câini” încă nu intrase în cinematografe, l-am provocat pe regizorul Bogdan Mirică la o scurtă discuție despre zilele petrecute pe platoul de filmare, dar și despre ce înseamnă pentru el premiile, masterul de scenaristică de la Londra sau simpatia vizbilă a publicului pentru un film românesc.

19
/08
/16

INTERVIU La 25 de ani, Editura Nemira are casă cu grădină; trei câini, trei pisici; peste 1500 de autori publicați. Entuziasm, limonadă rece. Și un director general doar oleacă mai bătrân decât ea: Ana Nicolau.