Cea mai înaltă distincție franceză, Legiunea de Onoare, a fost acordată scriitorului turc Orhan Pamuk
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-inalta-distinctie-franceza-legiunea-de-onoare-a-fost-acordata-scriitorului-turc-orhan-pamuk/

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2006, a fost decorat cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie onorifică franceză, de ministrul Culturii, care a salutat „libertatea de stil” a romancierului şi lupta acestuia „împotriva tuturor intoleranţelor”. „Aţi rămas, în ciuda tuturor consacrărilor, un scriitor de avangardă, un etern inovator”, a […]

Un articol de |30 octombrie 2012

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2006, a fost decorat cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie onorifică franceză, de ministrul Culturii, care a salutat „libertatea de stil” a romancierului şi lupta acestuia „împotriva tuturor intoleranţelor”.

„Aţi rămas, în ciuda tuturor consacrărilor, un scriitor de avangardă, un etern inovator”, a declarat ministrul Aurélie Filippetti, decorându-l pe acest scriitor ale cărui cărţi s-au vândut în peste 11 milioane de exemplare pe plan mondial.
 

 

 
„Iar această libertate de stil corespunde total libertăţii omului (…) Nu aţi ezitat niciodată, chiar cu preţul unei foarte grele solitudini, să vă ridicaţi contra uitării, contra tăcerilor Istoriei”, a continuat ministrul francez.

Orhan Pamuk, în vârstă de 60 de ani, este unul dintre foarte puţinii intelectuali turci care au recunoscut public, în 2005, genocidul armean. El a fost de mai multe ori anchetat de justiţia din ţara lui, apoi ameninţat cu moartea de extremişti, după ce s-a stabilit, în 2007, în Statele Unite ale Americii, unde trăieşte de atunci.

Romancierul a protestat, totodată, faţă de felul în care guvernul de la Ankara tratează minoritatea kurdă şi a fost primul scriitor din lumea musulmană care a criticat celebra „fatwa” (condamnare la moarte) lansată de ayatolahul Khomeini contra scriitorului Salman Rushdie, autorul volumului „Versetele satanice”.

Orhan Pamuk este scriitorul turc ale cărui opere sunt cele mai vândute în lume, fiind traduse în peste 60 de limbi străine. În 2006, el a devenit, totodată, primul scriitor turc recompensat cu premiul Nobel pentru literatură.

Multe dintre romanele sale au devenit „clasice”: „Casa tăcerii”, „Mă numesc Roşu”, „Fortăreaţa albă”, „Cartea neagră”, „Viaţa cea neagră”, „Zăpada” – recompensat cu premiul Médicis pentru cel mai bun roman străin pe 2005 -, „Muzeul Inocenţei”.

Scriitorul turc, care a câştigat numeroase premii literare europene şi americane, a primit, vineri, premiul Sonning, cea mai prestigioasă recompensă culturală din Danemarca, acordată pentru a răsplăti munca depusă în favoarea culturii europene.

Pamuk a primit, în iunie 2008, marele premiu Ovidius la Festivalul Zile şi Nopţi de Literatură de la Neptun.

În 2005, la Târgul de Carte de la Frankfurt, scriitorul a primit prestigiosul Friedenspreis (Premiul Păcii), numele său alăturându-se unor laureaţi celebri, precum Vaclav Havel, Mario Vargas Llosa, Susan Sontag şi Peter Esterhazy.

 

Sursa: Mediafax

14
/04
/17

În prima zi de Paşti, românii întâmpinau sărbătoarea după tradiţia din strămoşi, având pe masă ouă roşii, miel şi vin. În a doua zi, intrau pe porţile fabricilor în schimbul programat. Telespectatorii TVR vor avea parte de surprize și emoții de sărbători, începând cu Vinerea Mare, până luni, 17 aprilie a doua zi de Paște, anunță cei de la TVR.

13
/04
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Nevoia de repere morale e o realitate prea bine cunoscută. Din acest punct de vedere, unii membri ai familiei regale române au dovedit din plin că pot constitui exemple demne de urmat. Principesa Ileana, fiica regelui Ferdinand şi a reginei Maria, născută în 1908, rămâne în amintirea românilor din ţară şi din SUA o persoană puternică, animată de spiritul datoriei, altruistă şi perfect conştientă de faptul că e prinţesă.

13
/04
/17

Britanicii de la Public Service Broadcasting și show-ul lor spectaculos cu imagini de arhivă, cine-concerte pe filme de Buster Keaton și animații din anii 30-50, concerte în spații inedite – Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) vine, între 2 și 11 iunie 2017, cu o selecție puternică de muzică, pe lângă cea de filme.

13
/04
/17

„Café Society”, cel mai recent film al lui Woody Allen care a inaugurat Festivalul de la Cannes din 2016, va fi proiectat în premieră absolută în România în deschiderea celei de-a doua ediții a festivalului Audience Award Film Festival, vineri, 21 aprilie, de la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului.

13
/04
/17

Ultimul trailer pentru "Thor: Ragnarok" are cele mai multe vizualizări în 24 de ore din istoria Disney - 136 de milioane de vizualizări în doar 24 de ore. Acesta a devenit, astfel, nu numai cel mai urmărit "teaser" difuzat vreodată de Marvel, ci și cel mai vizionat trailer lansat vreodată de Disney prin intermediul tuturor diviziilor sale, din care mai fac parte Pixar și Star Wars.

13
/04
/17

„Eu sunt o actriţă nesigură, dar în nesiguranţa asta există o siguranţă, acesta e paradoxul" - Rodica Mandcahe. Una dintre cele mai apreciate şi talentate actriţe ale scenei autohtone împlineşte 74 de ani.

12
/04
/17

Cea mai mare expoziţie dedicată lui Ştefan Luchian din ultimii 50 de ani va fi organizată la Pavilionul Muzeal de la Art Safari, între 19 mai - 18 iunie, la Galeriile Kretzulescu (Calea Victoriei 45), şi va cuprinde opere ale artistului din peste 20 de instituţii muzeale, dar şi din cele mai importante colecţii private.

12
/04
/17

Cei mai importanţi reprezentanţi ai industriei europene de spectacol, oameni de afaceri, directorii celor mai mari festivaluri, organizatori de spectacole cu mari trupe, de la Rolling Stones la Robbie Williams, specialişti internaţionali în securitate, avocaţi şi experţi în complicatul sistem internaţional de taxe sunt aşteptaţi la lansarea proiectului “Sibiu – Festival City”, un program derulat în perioada 27-29 iulie, iniţiat de ARTmania.

12
/04
/17

Fiecare dintre noi – artişti, echipă, spectatori şi telespectatori – este legat într-un fel de Gala Premiilor UNITER.Memoria afectivă a fiecăruia păstrează sentimental amintiri, bucuria unui moment artistic, emoţia unui concurent sau chipul unui actor îndrăgit. De fapt, nostalgii.

11
/04
/17

Premiul Pulitzer 2017 pentru "Fotoreportaj" (Feature Photography") a revenit publicației Chicago Tribune, care a publicat un portret al unui copil de 10 ani care a supraviețuit unui schimb de focuri în Chicago, și al mamei sale, care încearcă să reia cursul vieții după această dramă.

11
/04
/17

Într-o zi de 11 aprilie se stingea din viaţă Ion Minulescu, autorul memorabilelor "Romanţe pentru mai târziu". În acea zi, într-un Bucureşti ruinat de bombardamentele aliaţilor, poetul de 63 de ani aniversa 30 de ani de căsnicie cu poeta Claudia Millian. Tot într-o zi de 11 aprilie era prezentat în România Visul lui Tănase, un film-scheci de N. Kirițescu, realizat la Berlin, avându-l pe Constantin Tănase în rolul principal şi avea loc premiera piesei Haiducii, de Victor Eftimiu.