Cele mai bune producții ale UNATC, la Teatrul Foarte Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-bune-productii-ale-unatc-la-teatrul-foarte-mic/

În cadrul proiectului „Best of UNATC la Teatrul Foarte Mic”, în luna martie, două dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti vor fi prezentate la Teatrul Foarte Mic (Bd. Carol nr. 21).

Un articol de Elena Simion|13 martie 2014

În cadrul proiectului „Best of UNATC la Teatrul Foarte Mic”, în luna martie, două dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti vor fi prezentate la Teatrul Foarte Mic (Bd. Carol nr. 21).

Spectacolele „Clasa noastră ” de Tadeusz Slobodzianek, în regia Simonei Măicănescu și „Livada de vişini” după A.P. Cehov (coordonat de Gelu Colceag şi Tania Filip) vor jucate pe scena Teatrului Foarte Mic. „Clasa noastră ” s-a jucat pe 7 martie cu sala plină și a strâns aplauze îndelungate. Este rândul producției „Livada de vişini” să emoționeze spectatorii, pe 14 martie, de la ora 19:00.

Livada de vişini – naturalețe și echilibru

„Livada de vişini” este punere în scenă curajoasă, tinerii actori uimind prin modul în care au reușit să contureze personajele lui Cehov, mai ales că dramaturgul rus constituie o provocare pentru orice actor. Pentru început frapează tinerețea celor care interpretează niște roluri de personaje mature, dar naturalețea și interiorizarea de care dau dovadă atrag publicul, care va avea ochii înlăcrimați la căderea cortinei.

Punerea în scenă este clasică, fără artificii moderne, dar convingătore prin simplitate și echilibru. Decorul este simplu, dar are o mare putere de sugestie prin suprinderea câtorva elemente definitorii pentru destinul posesorilor livezii. Accentele puternice sunt date prin dans, muzică și lumină, mai ales când se punctează loviturile nemiloase ale topoarelor care distrug livada, amintirile și viața familiei.

livada de visini UNATC

Emoția este trăirea predominantă pe care o transmite interpretarea. Spectatorii își țin răsuflarea, plâng alături de Liubov Andreevna și se lasă cuprinși de durerea ei, de visele care-i dau puterea de merge mai departe.

Intepretare cu multe premii

Talentul acestor actori a fost recunoscut și prin numeroasele premii din Gala Absolvenților UNATC din 2013: Simona Grumezea – premiul pentru cea mai buna actriță în rol principal, pentru rolul Ranevskaia; Eugeniu Cozma – premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul Lopahin; Cosmina Stratan –  Cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul Varia; Rareș Florin Stoica – cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Epihodov. Dealtfel, toate interpretările sunt bine conturate. Se remarcă forța lui Sergiu Costache (Gaev) într-un rol complex, precum și spontaneitatea Aidei Avieriței (Charlotta Ivanovna). Rolul lui Trofimov îi vine ca o mănușă lucidului Liviu Chițu, iar Emilian Mârnea (Firs) construiește un personaj echlibrat și blajin.

Mai multe despre actorii din distribuție, dar și despre numeroasele premii luate pentru alte interpretări, puteți afla de pe pagina de Facebook a spectacolului.

„Livada de vişini” se joacă la Teatrul Foarte Mic pe 14 martie și pe 29 martie, de la ora 19:00.

INFO 

Livada de vișini de A.P. Cehov – producție UNATC 2013

Regia: Gelu Colceag

Cu: Simona Grumezea, Sergiu Costache, Aida Avieriței, Cosmina Stratan, Eugen Cozma, Liviu Chițu – Trofimov Piotr Sergheevici

Coregrafie: Roxana Colceag

Costume: Iulia Popescu, Steliana Ştefănescu, Mirela Niculescu

Muzica: Alfred Schnittke

 

Foto: Livada de vișini – arhiva personală a actorilor

20
/11
/17

Pe 12 noiembrie 2017 la Teatrul Mic din Bucureşti a avut loc premiera ”Anul Dispărut. 200/7” de Peca Ștefan, în regia Anei Mărgineanu. ”Anul Dispărut. 200/7”  face parte, ca ultim spectacol, din trilogia ”Anul dispărut”, alături de ”Anul dispărut. 1989” și ”Anul dispărut. 1996”.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

18
/11
/17

  Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău. „Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, […]

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

SCRISORI CĂTRE CEI DIN CĂRȚI Pe urmele jurnalistei și spioanei americane Marguerite Harrison, pe când bolșevismul începea.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

16
/11
/17

Cartea „Spionul care a ieșit din joc” (traducere din limba engleză de Michaela Tache) a fost publicată în acest an la Editura Rao (tot în 2017, romanul, publicat inițial în 1963, a fost ecranizat de BBC).

16
/11
/17

Grupul Librarium anunță deschiderea unei noi librării în București în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național I.L. Caragiale. Evenimentul de lansare va avea loc joi, 16 noiembrie, începând cu ora 18:00. Vor fi prezenti la eveniment Ion Caramitru, directorul Teatrului Național, scriitorii Marius Chivu și Alex Tocilescu și Laura Câlțea, blogger cultural.

15
/11
/17

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God's Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul și de presa internațională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.

15
/11
/17

„Maestrul și Margareta” este una dintre cărțile mele de căpătâi, așadar am așteptat cu nerăbdare (și emoție) să văd spectacolul Bulgakov 17, oferit de Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”.