Chilian, Mărgineanu, Naidin şi Iacoban explorează iubirea în spectacolul „Dar din dragoste”
https://www.ziarulmetropolis.ro/chilian-margineanu-naidin-si-iacoban-exploreaza-iubirea-in-spectacolul-dar-din-dragoste/

Florin Chilian, Mihai Mărgineanu, violoncelistul Adrian Naidin şi actorul Radu Iacoban au acceptat provocarea de a explora un teritoriu subtil, cel al inimii, în spectacolul „Dar din dragoste”, care va avea loc pe 6 martie, de la ora 20.00, la Sala Palatului din Bucureşti, informează un comunicat.   Cei patru vor dialoga şi vor interfera, […]

Un articol de Andrada Văsii|18 ianuarie 2013

Florin Chilian, Mihai Mărgineanu, violoncelistul Adrian Naidin şi actorul Radu Iacoban au acceptat provocarea de a explora un teritoriu subtil, cel al inimii, în spectacolul „Dar din dragoste”, care va avea loc pe 6 martie, de la ora 20.00, la Sala Palatului din Bucureşti, informează un comunicat.

 

Cei patru vor dialoga şi vor interfera, trecând prin propriile experienţe şi întâlniri muzicale, pentru a se regăsi într-o zonă comună de sensibil, iubirea, cu numeroasele ei sensuri, împărtăşite, sincer şi personal, celorlalţi.

Ideea a venit aproape din joacă, spune Florin Chilian: „Ce-ai spune tu, lume, de un concert aşa, ca-«n sufragerie», între prieteni? Cu muzichii între amici, pentru fete, doamne, domnişoare şi gagici!”.

Experimentul a devenit apoi unul îndrăzneţ, o aventură poetică la graniţa dintre sunet şi cuvânt, dintre folk şi world music, etno-jazz şi clasic, un „spectacol-imn dedicat femeii”, aşa cum spune violoncelistul Adrian Naidin.

Folk şi jazz, clasic şi poezie, întâlniri potrivite între sunet şi cuvânt – într-un spectacol imaginat după chipul „celor pe care avem impresia că noi le-am ales”, după cum spune Mihai Mărgineanu, „dar care, abia din clipa în care credem că le-am cucerit, încep să ne cucerească înapoi, mişeleşte şi încetul cu încetul, câte o redută în fiecare zi de convieţuire!”.

Florin Chilian este un artist care se joacă amestecând tonalităţi, stiluri şi cuvinte, experimentează adăugând folk-ului puţin jazz, rock şi muzică clasică şi obţine adevărate poeme, aplaudate apoi în cele mai importante săli şi în toate marile festivaluri. Albumul său de debut, „Iubi”, lansat în 2001, a deschis drumul către noi abordări în folk-ul românesc, o viziune modernă inteligentă, confirmată mai târziu cu piese apreciate deopotrivă de public şi de critică, de la faimosul „Zece” la „Să nu ucizi” şi „Viaţa ca o curvă”.

Mihai Mărgineanu şi-a câştigat majoritatea fanilor cu amintiri din folclorul studenţesc, cu cântece vechi de pahar, versuri deocheate şi rime… potrivite, adesea necenzurate, dar şi-a consolidat locul în inima lor cu o viziune profundă şi cu ironia muşcătoare cu care explorează cele mai intime ascunzişuri ale unui suflet.

Mihai Mărgineanu a început prin a cânta pentru câţiva prieteni, dar prietenii au devenit mii, atât cât să umple cele mai mari săli de concerte din Bucureşti şi din ţară. În urmă cu un an i s-a propus să fie povestitorul muzical al serialului „Las Fierbinţi”, difuzat de ProTV. A citit scenariile primelor şase episoade într-o oră, a râs de i-au dat lacrimile şi s-a simţit ca peştele în apă la gândul că va cânta despre şi pentru o lume care îi este foarte aproape.

Era, oricum, obişnuit cu platourile de filmare, după rolurile interpretate în „Martor fără voie” şi „Clanul Sprânceană”. Acest ultim experiment l-a inspirat, probabil, şi pentru albumul „Zaritza”, lansat în aprilie, anul trecut, un material discografic în care, alături de piese ca „Lupanar” şi „Fotografia ta”, şi-a găsit locul şi o foarte promiţătoare „Dragoste rurală”. Artistul care şi-a câştigat locul pe piaţa muzicală cu celebrul „Mă iubeşte femeile” este îndrăgostit, înainte de toate, de femeia care l-a făcut fericit şi care i-a dat cele mai frumoase daruri „pe care le poate primi un derbedeu, înainte de a deveni bărbat”.

Adrian Naidin testează sunete şi maniere de expresie în colaborări excepţionale. Invitat special al lui Nicu Covaci în anul în care trupa Phoenix a împlinit 50 de ani de existenţă, Adrian Naidin a convins publicul cu vigoarea etno-rock, într-un insolit proiect fusion testat deja într-o serie de spectacole organizate în Bucureşti şi în ţară. Colaborator al lui Moby pentru coloana sonoră a filmului „The Necessary Death of Charlie Countryman”, un proiect de suflet al americanului Shia LaBeouf, Adrian Naidin este un muzician complet, inovator şi experimental.

Radu Iacoban este unul dintre rebelii noului val al cinematografiei româneşti, un actor plin de forţă, experimental, inspirat, inovator. Sensibil rostitor de versuri, simte într-o manieră foarte personală muzica şi ritmul cuvintelor, pe care le reinventează apoi în cele mai ingenioase şi impredictibile sensuri.

 

Sursa: Mediafax

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;