Cinci zile de teatru & more, marca HEMA și Teatrul Apropo
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-zile-de-teatru-more-marca-hema-si-teatrul-apropo/

Până pe 15 noiembrie, HEMA (Hub Experimental Multimedia Apropo) şi Teatrul Apropo din Bucureşti, găzduiţi de Art Hub, organizează o serie de evenimente teatrale şi artistice: spectacole, workshopuri, proiecţii de filme, expoziţie de fotografie.

Un articol de Liliana Matei|12 noiembrie 2016

Iată un proiect care își propune să promoveze sfera independentă și să pună accent pe producții inedite, provocatoare și pe evenimente conexe destinate atât copiilor, cât și adulților!

Hubul Experimental Multimedia Apropo și Teatrul Apropo din București vin cu o ofertă artistică variată în perioada 11 – 15 noiembrie: trei spectacole de teatru independent, două proiecții de film, o expoziție foto a lui Vlad Catană, workshopuri de teatru pentru copii și un atelier de Viewpoints, susținut de Radu Popescu. Evenimentele se desfășoară la Art Hub, bulevardul Carol I, nr. 53.

„România 2050” (foto) în regia lui Radu Popescu, productie a Teatrului Apropo, este conceput în stilul teatrului itinerant, în care publicul este purtat de la o scena la alta in diverse spatii. Scenele, deși independente, împart o temă comună, aceea a unei Românii distopice a anului 2050, văzută prin ochii unor personaje episodice, uneori misterioase, alteori aflate la limită.

Crista Bilciu vine cu un one-woman show, „Pe jumătate cântec”, producție Teatrul de Foc, în interpretarea Andei Saltelechi. Spectacolul spune povestea Francescăi de la 5 până la 33 de ani, în nouă tablouri, fiecare surprinzând o vârstă, un univers, o întâmplare dintre cele care contează şi care pot modela sau frânge un destin. O poveste despre ratare, despre ce se întâmplă atunci când nu ai curajul să îţi urmezi visele şi te încurci în propria ta viaţă, ca într-o haină cu câteva numere prea mare. Despre cum ajunge viaţa netrăită să te roadă pe dinăuntru ca un cancer.

Teodor Ghiță propune și el un one-man show, „Demon Amour”, care reuneşte experienţele unui personaj misterios, D., la întâlnirea cu diferitele tipologii umane, scena devenind, firesc, terenul neutru în care se vor „intersecta” toate aceste întâlniri. Spectacolul, lipsit de convenţii, redă cu mult „tact comic” o sumedenie de locuri comune în societate: iubire, neputinţă, slăbiciuni, câştiguri, dezechilibre sau pasiuni. Vocea lui Teodor Ghiţă reface în faţa publicului diferite „puzzle-uri” sociale în care publicul va „descifra”, într-un tablou dinamic, personaje precum „cuceritorul”, „adolescentul”, „nebunul” sau „demoazela”.

Serile vor fi completate cu proiecții de film: „Salonul nr. 6” (1978), după Cehov, în regia lui Lucian Pintilie, un film-cult care denunță abuzurile sistemului comunist și, în același timp, oferă o recitire proaspătă a lui Cehov. „Așteptându-l pe Godot”, în regia lui Michael Lindsay Hogg (2001) este una dintre cele mai reușite adaptări după piesa lui Beckett, care reușește să păstreze atmosfera de scenă și actualitatea mesajului.

Alături de spectacole și proiecții de filme, programul mai cuprinde două ateliere de teatru pentru copii, ținute de actrița Ana Maria Carablais, un atelier de Viewpoints, susținut de regizorul Radu Popescu, și o expoziție de fotografie a lui Vlad Catană, care poate fi vizitată, în foaierul Art Hub, pe parcursul celor cinci zile.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul HEMA este liberă, iar accesul se face pe bază de rezervare la [email protected].

Proiectul este finanțat de către Ministerul Culturii în cadrul Programului Cult In.

Program:

12 noiembrie

– ora 12:30 – Atelier pentru copii – Ana Maria Carablais (durata 1h30min) (vârsta 6-9)

– ora 14:30 – Atelier pentru copii – Ana Maria Carablais (durata 1h30min) (vârsta 10-14)

– ora 19:00 – Spectacol de teatru – „Pe jumătate cântec”

– ora 21:00 – Proiecție de film – „Salonul nr. 6” – regia Lucian Pintilie

13 noiembrie

– ora 19:00 – Spectacol de teatru – „Pe jumătate cântec”

– ora 21:00 – Proiecție de film – „Așteptându-l pe Godot”, în regia lui Michael Lindsay Hogg

14 noiembrie

– 12:00-16:00 – Atelier Viewpoints  – Radu Popescu (destinat studenților și actorilor profesioniști)

– 19:00 – Spectacol de teatru „Demon Amour”

15 noiembrie

– 12:00-16:00 – Atelier Viewpoints  – Radu Popescu (destinat studenților și actorilor profesioniști)

– 19:00 – Spectacol de teatru „Demon Amour”

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".