Cinefilii sunt aşteptaţi la „Les Films de Cannes a Bucarest”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinefilii-sunt-asteptati-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest” propune, în perioada 19-25 octombrie, pe lângă un regal cinematografic cu premierele unor filme mult-aşteptate din selecţia oficială a Cannes-ului, o selecţie de scurtmetraje de Palme d’Or sau întâlniri cu regizorii Matteo Garroe şi Elia Suleiman. Tânărul regizor turc L. Rezan Yeşilbaş, care […]

Un articol de |16 octombrie 2012

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest” propune, în perioada 19-25 octombrie, pe lângă un regal cinematografic cu premierele unor filme mult-aşteptate din selecţia oficială a Cannes-ului, o selecţie de scurtmetraje de Palme d’Or sau întâlniri cu regizorii Matteo Garroe şi Elia Suleiman.

Tânărul regizor turc L. Rezan Yeşilbaş, care a obţinut anul acesta Palme d’Or pentru scurtmetraj cu „Silent”, este unul dintre invitaţii speciali ai „Les Films de Cannes a Bucarest”, informează organizatorii într-un comunicat emis marţi.

„Silent” va rula într-un calup de scurtmetraje premiate cu Palme d’Or care mai cuprinde trei filme recente şi două titluri româneşti distinse cu acest trofeu în trecut: „Cross” (regia Maryna Vroda, Palme d’Or 2011), „Chienne d’histoire” (regia Serge Avedikian, Palme d’Or 2010), „Cântecele renaşterii” (regia Mirel Ilieşiu, Palme d’Or 1969), „Scurtă istorie” (regia Ion Popescu-Gopo, Palme d’Or 1957).

L. Rezan Yeşilbaş se va întâlni cu publicul şi cu tineri regizori români selectaţi în programul Romanian Short Waves miercuri, 24 octombrie, la Meeting Point-ul de la Institutul Francez, după proiecţia de la ora 16,00, de la Cinema Elvira Popescu.

Titlurile selecţionate în ultimii doi ani la Romanian Short Waves, programul de scurtmetraje prezentat în cadrul Short Film Corner, o secţiune dedicată filmului scurt la Cannes Market, vor fi proiectate, la rândul lor, în festival.

Nouă scurtmetraje au fost la Cannes 2012 – regizate, printre altele, de Adrian Sitaru, Radu Potcoavă, Millo Simulov sau Marius Iacob – al zecelea, „Tabăra din Răzoare”, de Cristi Iftime, fiind proiectat în secţiunea Cinefondation. În 2010, opt filme scurte au figurat în selecţia Romanian Short Waves. Unii dintre regizori vor asista la proiecţii şi se vor întâlni cu publicul.

Sub titulatura „Cannes acum 50 de ani” („Cannes il y a 50 ans”), spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă şi trei filme din selecţia pe 1962 a festivalului: drama psihologică „Cleo de la 5 la 7”, de Agnes Varda, „Procesul Ioanei d’Arc”, filmul lui Robert Bresson distins cu Premiul Juriului (ex-aequo), şi „S-a furat o bombă”, al lui Ion Popescu Gopo, o parodie a filmelor cu spioni, o comedie burlescă ce ironiza politica înarmării atomice.

Les Films de Cannes a Bucarest se va deschide pe 19 octombrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, cu filmul colectiv „7 zile în Havana”, în prezenţa regizorului Elia Suleiman, şi se va închide cu „După dealuri”, de Cristian Mungiu, pe 25 octombrie.

Festivalul a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux, cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi cu concursul Institutului Francez din Bucureşti.

Biletele, cu preţul de 14 lei, pot fi achiziţionate de la casele de bilete ale Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu. Tichetele pot fi cumpărate atât în ziua proiecţiei, cât şi în avans, de la fiecare cinematograf în parte. Pentru Cinema Elvira Popescu, biletele pot fi cumpărate şi de pe www.eventim.ro, începând din 16 octombrie. Cei care cumpără patru tichete odată, pentru patru filme diferite din festival, au parte de un discount, preţul unui bilet în acest pachet fiind 12 lei.

Sursa: Agerpres

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.