Clara Vodă, rol fermecător în filmul spaniol „Noaptea vine în India“
https://www.ziarulmetropolis.ro/clara-voda-rol-fermecator-in-filmul-spaniol-noaptea-vine-in-india/

Lungmetrajul „Noaptea vine în India/ Anochece en la India“, de Chema Rodríguez, o coproducţie Spania- România- Suedia, va intra în cinematografele din România pe 5 decembrie.

Un articol de Liliana Matei|28 noiembrie 2014

Filmul spune povestea lui Ricardo (Juan Diego) care, în tinereţe, ducea tineri hippie în India, cu duba. El şi-a petrecut, însă, ultimii zece ani de viaţă într-un scaun cu rotile din cauza unei boli incurabile. Pentru că ultima lui dorinţă este să moară pe malul fluviului Gange, va face o ultimă călătorie în India, alături de asistenta lui din România, Dana, interpretată de Clara Vodă.

Filmul a obținut două trofee importante la Festivalul de Film Spaniol de la Málaga, pentru cel mai bun actor (Juan Diego) și pentru cel mai bun montaj (José M. G. Moyano).

“Când mă întreabă cineva despre genul filmului ”Noaptea vine în India”, nu știu ce să răspund. Ar putea fi o aventură dramatică cu accente de comedie sau o comedie dramatică în contextul unei aventuri de inițiere”, a povestit Chema Rodríguez.

Aventura lui Ricardo și personajul din film sunt povești reale. Filmul este o ecranizare a cărții ”Noaptea vine în Kathmandu” publicată de regizor în 2003 și prezintă povestea lui Lorenzo del Amo.

Lorenzo a trăit în India în anii 70, țara unde a cunoscut-o pe Adinda, femeia care a inspirat caracterul ”fantomă” al Gadhali. Alături de ea a trăit cei mai fericiți ani din viața până când aceasta l-a părăsit pentru un nord-american cu o situație materială mai bună și un aspect mai puțin hippy decât al lui Lorenzo. Întors în Europa, Lorenzo a cumpărat o dubă și a început o afacere în turism, inițial destinațiile vizau țările din Estul continentului, mai târziu extinzându-se și în Africa. Acolo, în timp ce înota în râul Niger, a avut un accident și a devenit paraplegic. De atunci, el este într-un scaun cu rotile și visează să se întoarcă în India.

”Clara Vodă este o actriță superbă, un om incredibil de sensibil, iar din momentul în care am văzut-o în „Eu când vreau să fluier, fluier”, am știut că ea trebuie să fie Dana. La fel cum am vrut ca Juan Diego să fie Ricardo, de la bun început, Clara a fost prima și singura mea opțiune pentru Dana. Interpretarea și capacitatea ei de a transmite sentimente într-un mod natural, fără a vorbi, folosindu-și doar ochii și expresia ei… Am văzut și alte filme din filmografia ei și a fost o mare plăcere să lucrez cu ea. Interpretarea ei din „Noaptea vine în India”, unde are un rol principal, este genială. Filmul nu ar fi fost la fel fără ea”, a spus regizorul.

„Noaptea vine în India” este primul lungmetraj de ficţiune al lui Chema Rodriguez, după ce a realizat peste 50 de documentare de televiziune şi trei documentare pentru cinema.

Filmările s-au desfășurat în România (Strada Film), Turcia, Spania şi India.

„A fost palpitant să filmăm o parte din ”Noaptea vine în India” în București, astfel am avut ocazia să cunosc foarte multe persoane talentate. Îmi place foarte mult cinematografia română contemporană, admir generația tânără de cineaști români (Cătălin Mitulescu, Florin Șerban, Cristi Puiu, Cristian Mungiu etc)”, a declarat Chema.

Filmul va rula începând din 5 decembrie la Noul Cinematograf al Regizorului Român, fiind distribuit de Strada Film Internațional.

Mai multe informații despre activitatea regizorului pot fi găsite aici.

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.

28
/06
/17

Vineri, 30 iunie 2017, se lansează în cinematografele din România filmul de acțiune „Baby Driver” - un thriller exploziv, cu trei câștigători de Oscar în distribuție: Kevin Spacey, Jamie Foxx şi Paul Williams. Avându-l drept protagonist pe Ansel Elgort, producția Sony Pictures realizată de Edgar Wright ridică adrenalina la maximum prin curse palpitante de mașini, o poveste atipică de dragoste și o coloană sonoră atemporală.

28
/06
/17

„(...) e suficient să urci o stradă pentru ca, întorcînd capul, să ţi se deschidă o privelişte ce-ţi taie respiraţia... E ca într-o gravură de Escher, unde te aştepţi să vezi oameni mergînd cu capul în jos pe străduţa de dedesubt. (...)” – Alex Leo Șerban. Îndrăgitul criticul de film ar fi împlinit, astăzi, 58 de ani. În amintirea lui Leo publicăm (via liternet.ro) una dintre nenumăratele și savuroasele sale impresii de călătorii (scrisori)

26
/06
/17

„Toţi avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună şi mândrie, până la invidie, egoism şi ură, de la lene şi gelozie, până la ignoranţă, poftă şi necunoaştere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în altul, sunt pedepsite (...) iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate” – Dorel Vișan. Actorul născut la Tăușeni, județul Cluj, pe 25 iunie 1937, a împlinit 80 de ani!

26
/06
/17

De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de către arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate absolută pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte despre oamenii, istoria şi arhitectura unui oraş a inspirat un film!

23
/06
/17

A apărut în cinematografele din România ,,Povestea iubirii”, un film în care iubirea și scrisul salvează vieți, un bătrân evreu încă le poartă pică nemților, iar un băiețel se crede Mesia.

23
/06
/17

Ron Howard a fost confirmat ca regizor al spin-off-ului "Star Wars" dedicat personajului Han Solo. Regizorul laureat al premiului Oscar îi înlocuiește la timona filmului pe Phil Lord și Christopher Miller, la care Disney a renunțat în această săptămână, deși au fost implicați în producție timp de șase luni.

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.