Clody Bertola, Thomas Mann şi Henry Fonda – 12 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/clody-bertola-thomas-mann-si-henry-fonda-12-august/

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

Un articol de Petre Ivan|12 august 2015

În cartea dedicată ei (La vie en rose – Humanitas, 1997) criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu a strâns cuvintele entuziaste ale multor reprezentanţi ai lumii artistice româneşti, acei norocoşi care au cunoscut-o şi au lucrat alături de ea:

Cea mai mare actriţă cu care am avut fericirea să lucrez vreodată” (Liviu Ciulei), „Fecioară exemplară, întruchipare şcolăresc-exemplară de cuminţenie, spiritualitate şi puritate, iat-o peste ani, scandalizând Bucureştiul burghez şi mitocănesc prin libertinajul ei” (Lucian Pintilie), „Fata asta e ca o cruce pe care să o porţi pe piept” (Emil Cioran), „O regină a contrastelor” (Emil Botta), „O feminitate ieşită din comun” (Victor Rebengiuc).

Tot într-o zi de 12 august:

490 î.Hr.: Victoria grecilor asupra perșilor în Bătălia de la Marathon; atenienii conduși de Miltiade au înfrânt armata persană trimisă de Darius I (după alte surse, bătălia a avut loc la 12 septembrie).

1883: Ultimul Quagga a murit într-o grădină zoologică din Amsterdam.

131 de ani de când ultimul Quagga a murit într-o grădină zoologică din Amsterdam. Un singur exemplar a fost fotografiat.

131 de ani de când ultimul Quagga a murit într-o grădină zoologică din Amsterdam. Un singur exemplar a fost fotografiat.

1908: Primul model al mașinii Ford „T” a ieșit pe porțile uzinei din Detroit.

1981: Primul calculator personal IBM, IBM 5150, intră pe piață.

2000: Submarinul nuclear rusesc Kursk a explodat și s-a scufundat în Marea Barents în timpul unui exercițiu militar.

S-au născut:

1816: Ion Ghica, om politic, prozator și economist român (d. 1897)

1913: Clody Bertola, actriță româncă de teatru și film (d. 2007)

1939: George Hamilton, actor american

1949: Mark Knopfler, chitarist britanic (Dire Straits)

1972: Marius Florea Vizante, actor român

1975: Cassey Affleck, actor american

S-au stins din viaţă:

1933: Alexandru Philippide, lingvist și filolog român (n. 1859)

1955: Thomas Mann, scriitor german, laureat al Premiului Nobel (n. 1875)

1965: Constantin Kirițescu, om de știință, zoolog, publicist și istoric român (n. 1876)

1982: Henry Fonda, actor american (n. 1905)

Foto cu Clody Bertola , Thomas Mann, Henry Fonda- wikipedia

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.