Closer to the Moon, de Nae Caranfil, din 7 martie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/closer-to-the-moon-de-nae-caranfil-din-7-martie-in-cinematografe/

Noul film al lui Nae Caranfil ,”Closer to the Moon”, care a avut premiera mondială la Festivalul de Film Românesc de la New York, va intra în cinematografele din România pe 7 martie.

Un articol de Petre Ivan|22 februarie 2014

Noul film al lui Nae Caranfil ,”Closer to the Moon„, care a avut premiera mondială la Festivalul de Film Românesc de la New York, va intra în cinematografele din România pe 7 martie.

Filmul lui Nae Caranfil, având în distribuţie nume importante ale cinematografiei internaţionale, precum Vera Farmiga, nominalizată la premiile Oscar pentru rolul din „Sus, în aer/ Up in the Air”, şi Mark Strong, cunoscut pentru roluri din filme precum „Un ghem de minciuni/ Body of Lies”, „Un spion care ştia prea multe/ Tinker Tailor Soldier Spy”, „Sherlock Holmes”, se inspiră din povestea celor şase autori ai marelui jaf de la Banca Naţională, din 1959, când maşina instituţiei a fost atacată şi s-a furat echivalentul unui milion de dolari.

„Closer to the Moon e un film care va stârni tot soiul de controverse, mai ales din pricina subiectului, dar şi pentru că abordarea e neaşteptat de relaxată – poate un pic prea relaxată,date fiind aspectele tragice ale poveştii.

E un pariu riscant din multe puncte de vedere: oamenii trebuie să accepte convenţia de limbă şi mai e şi problema evreiască, rar dezbătută în filmele româneşti.

Closer to the Moon

Nae Caranfil , regizorul filmului Closer to the Moon

De asemenea, există interpretarea mea personală pentru această faptă nebunească şi viaţa în anii ’60 în România comunistă – o interpretare neaşteptat de plină de glamour (desigur, numai la suprafaţă), rezultată din refuzul meu de a mă plia pe clişeul propagat de alte filme cum că viaţa în acea epocă era gri şi sufocantă”, declara Nae Caranfil într-un interviu al ediţiei speciale AperiTIFF din 2012.

Foto Closer to the Moon – Cinemagia

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.