Cocoşul albastru din Trafalgar Square provoacă indignare printre londonezi
https://www.ziarulmetropolis.ro/cocosul-albastru-din-trafalgar-square-provoaca-indignare-printre-londonezi/

Un uriaş cocoş albastru din fibră de sticlă a fost amplasat joi în Trafalgar Square din Londra, în cadrul unui proiect artistic care a generat deja un val de controverse.

Un articol de Andrada Văsii|30 iulie 2013

Un uriaş cocoş albastru din fibră de sticlă a fost amplasat joi în Trafalgar Square din Londra, în cadrul unui proiect artistic care a generat deja un val de controverse, întrucât cocoşul – un simbol al Franţei – a fost amplasat într-o zonă care marchează o victorie celebră asupra lui Napoleon.

Având o înălţime de 4,7 metri şi vopsit într-o nuanţă puternică de albastru, cocoşul din fibră de sticlă a fost realizat de artista germană Katharina Fritsch şi „va veghea” asupra celebrei pieţe londoneze în următoarele 18 luni.

Intitulată „Hahn/Cock”, statuia a fost inaugurată de primarul Londrei, Boris Johnson, care a declarat că se va abţine să facă orice comentariu cu „dublu sens” despre ridicarea unui cocoş uriaş (în limba engleză, „cock” înseamnă şi „penis”) în celebra piaţă londoneză.

Cocoşul albastru este cea mai recentă operă de artă care a fost amplasată pe „Fourth Plinth” – un soclu din Trafalgar Square, rămas liber, pe care sunt amplasate, temporar, diverse opere de artă. Katharina Fritsch, în vârstă de 57 de ani, spune că nu era la curent cu faptul că această pasăre – cocoşul – este unul dintre simbolurile neoficiale ale Franţei şi că intenţia ei a fost aceea de a reprezenta prin artă două concepte – forţa şi regenerarea.

„Există şi un efect secundar amuzant, să avem ceva francez într-un loc care celebrează victoria asupra lui Napoleon.“

Katharina Fritsch,
artist vizual

Trafalguar Square a fost denumită astfel după victoria repurtată de Marina Regală Britanică asupra flotelor franceză şi spaniolă în timpul Bătăliei de la Trafalgar din 1805, o bătălie-cheie din Războaiele Napoleoniene.

O sculptură excentrică

Cocoşul este amplasat pe soclul diametral opus aceluia pe care se află Nelson’s Column, un monument ridicat în memoria amiralului Horatio Nelson, un erou al marinei britanice, care a fost ucis în timpul acelei bătălii.

Un grup de conservaţionişti au încercat deja să scoată cocoşul în afara pieţei Trafalgar, considerând că sculptura este „total nepotrivită, oricât de excentrică şi de dramatică ar părea ea”.

katharina-fritsch cocosul albastru

În Trafalgar Square există patru socluri, pentru fiecare colţ al pieţei, iar pe trei dintre ele se află statui permanente. Cel de-al patrulea soclu ar fi trebuit să susţină o statuie escvestră comandată în 1841, însă din cauza finanţării insuficiente, aceasta nu a mai fost realizată.

Începând din 1998, cel de-al patrulea soclu din Trafalgar Square a fost folosit pentru expunerea temporară a unor opere de artă şi „a găzduit” până acum o serie de opere excentrice, precum un vapor uriaş într-o sticlă şi o statuie nud a artistei britanice Alison Lapper, care s-a născut fără braţe.

Text preluat în Modernism.ro

Foto credit: Modernism.ro

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.