Concert de Craciun al Corului ‘Madrigal’, la Opera Romana
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-de-craciun-al-corului-madrigal-la-opera-romana/

Corul de Cameră „Madrigal”, celebru ansamblu profesionist din România, va susţine, marţi, la Opera Română din Cluj-Napoca, un Concert de Crăciun, în cadrul unui turneu care include opt mari oraşe ale ţării. După concertele care au cucerit publicul din Braşov, Ploieşti, Constanţa şi Timişoara, prestigioasa formaţie a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti ajunge la […]

Un articol de Andrada Văsii|18 decembrie 2012

Corul de Cameră „Madrigal”, celebru ansamblu profesionist din România, va susţine, marţi, la Opera Română din Cluj-Napoca, un Concert de Crăciun, în cadrul unui turneu care include opt mari oraşe ale ţării.

După concertele care au cucerit publicul din Braşov, Ploieşti, Constanţa şi Timişoara, prestigioasa formaţie a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti ajunge la Cluj-Napoca, pentru a prezenta, sub bagheta dirijorului Voicu Popescu, un buchet de colinde româneşti, în succesiunea în care au fost înregistrate pentru prima dată pe un disc de vinil, în urma cu 45 de ani.

Fondat în 1963, din iniţiativa profesorului Constantin Marin şi a unui grup de studenţi pasionaţi de muzica de cameră de la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, Corul „Madrigal” a devenit, din 1968, formaţia profesionistă a instituţiei de învăţământ superior din Capitală, în prezent Universitatea Naţională de Muzică. În decursul a 47 de ani, cu aproape 4.100 de concerte susţinute pe cele mai mari scene din ţară şi din străinătate, Corul „Madrigal” a adus aproape de sufletul publicului capodopere aparţinând şcolilor Renaşterii europene, interpretate în limbile originale, mari comori ale muzicii bizantine, colinde şi lucrări de inspiraţie folclorică din patrimoniul clasic autohton, precum şi creaţii româneşti contemporane.

Printre distincţiile care au fost conferite renumitului ansamblu profesionist din Bucureşti se numără Medalia UNICEF (1968) , Premiul Criticii Muzicale Germane (Berlin, 1971) Premiile „Săgetătorul de Aur” (Italia, 1976), „Una Vita per l’Arte – David Michelangelo d’Oro” (Italia, 1977), Diploma de Onoare şi Premiul „Marele Duce Adolphe” (Luxemburg, 1979), Premiul Excepţional al Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale din România pentru tratatul „Arta construcţiei şi interpretării corale” de Marin Constantin (1984) şi Corul Madrigal – Bun al Patrimoniului Universal UNESCO (Paris,1992).

Sursa: Agerpres

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.