Concert de Craciun al Corului ‘Madrigal’, la Opera Romana
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-de-craciun-al-corului-madrigal-la-opera-romana/

Corul de Cameră „Madrigal”, celebru ansamblu profesionist din România, va susţine, marţi, la Opera Română din Cluj-Napoca, un Concert de Crăciun, în cadrul unui turneu care include opt mari oraşe ale ţării. După concertele care au cucerit publicul din Braşov, Ploieşti, Constanţa şi Timişoara, prestigioasa formaţie a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti ajunge la […]

Un articol de Andrada Văsii|18 decembrie 2012

Corul de Cameră „Madrigal”, celebru ansamblu profesionist din România, va susţine, marţi, la Opera Română din Cluj-Napoca, un Concert de Crăciun, în cadrul unui turneu care include opt mari oraşe ale ţării.

După concertele care au cucerit publicul din Braşov, Ploieşti, Constanţa şi Timişoara, prestigioasa formaţie a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti ajunge la Cluj-Napoca, pentru a prezenta, sub bagheta dirijorului Voicu Popescu, un buchet de colinde româneşti, în succesiunea în care au fost înregistrate pentru prima dată pe un disc de vinil, în urma cu 45 de ani.

Fondat în 1963, din iniţiativa profesorului Constantin Marin şi a unui grup de studenţi pasionaţi de muzica de cameră de la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, Corul „Madrigal” a devenit, din 1968, formaţia profesionistă a instituţiei de învăţământ superior din Capitală, în prezent Universitatea Naţională de Muzică. În decursul a 47 de ani, cu aproape 4.100 de concerte susţinute pe cele mai mari scene din ţară şi din străinătate, Corul „Madrigal” a adus aproape de sufletul publicului capodopere aparţinând şcolilor Renaşterii europene, interpretate în limbile originale, mari comori ale muzicii bizantine, colinde şi lucrări de inspiraţie folclorică din patrimoniul clasic autohton, precum şi creaţii româneşti contemporane.

Printre distincţiile care au fost conferite renumitului ansamblu profesionist din Bucureşti se numără Medalia UNICEF (1968) , Premiul Criticii Muzicale Germane (Berlin, 1971) Premiile „Săgetătorul de Aur” (Italia, 1976), „Una Vita per l’Arte – David Michelangelo d’Oro” (Italia, 1977), Diploma de Onoare şi Premiul „Marele Duce Adolphe” (Luxemburg, 1979), Premiul Excepţional al Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale din România pentru tratatul „Arta construcţiei şi interpretării corale” de Marin Constantin (1984) şi Corul Madrigal – Bun al Patrimoniului Universal UNESCO (Paris,1992).

Sursa: Agerpres

20
/03
/17

Au mai rămas doar 80 de zile până la startul celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), 9-18 iunie, desffășurat sub genericul IUBIRE. Programul FITS 2017 va fi anunțat în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului și tot atunci se va pune și primul set de bilete în vânzare.

20
/03
/17

Maggie MacDonnell, o profesoară care lucrează cu adolescenții cu probleme dintr-o comunitate inuită izolată din regiunea arctică a Canadei, a primit duminică distincția Global Teacher Prize și suma de 1 milion de dolari în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Dubai.

20
/03
/17

Într-o zi de 20 martie se năşteau poetul George Topîrceanu, autorul volumului Balade vesele şi triste și pictorul Theodor Aman, întemeietorul primelor şcoli româneşti de arte frumoase. Tot într-o zi de 20 martie se stingea din viaţă fizicianul Isaac Newton, iar Albert Einstein, unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă din istoria omenirii, publica teoria relativităţii.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.