Contra progresului. Sau cum va arăta lumea peste zeci de ani.
https://www.ziarulmetropolis.ro/contra-progresului-sau-cum-va-arata-lumea-peste-zeci-de-ani/

Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă astăzi, de la ora 19:00, premiera spectacolului „Contra progresului/ Gegen den Fortschritt”, în regia lui Reinhold Tritscher.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2014

Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă astăzi, de la ora 19:00, premiera spectacolului „Contra progresului/ Gegen den Fortschritt”, în regia lui Reinhold Tritscher.

Producţia Secţiei Germane a Teatrului Naţional din Sibiu propune un univers absurd, populat de personaje neobişnuite, creionând un posibil viitor macabru al omenirii.

Cele şapte scene ne obligă să ne închipuim cum ar arăta lumea peste zeci de ani, dacă umanitatea va urma cursul actual al progresului: o lume dură, alienată, lipsită de orice reper moral, de orice emoţie.

„Contra progresului/ Gegen den Fortschritt” continuă seria de montări ale pieselor trilogiei „Contra” a cunoscutului dramaturg Esteve Soler, pe scena de la Sibiu, după ce în 2012 regizorul Alexandru Dabija a montat, tot la Secţia Germană, spectacolul „Contra democraţiei/ Gegen die Demokratie”.

Esteve Soler este un dramaturg catalan de mare forţă, născut la Barcelona în 1976, absolvent al Institutului de Teatru din Barcelona, unde predă în prezent scriere dramatică.

Din 2008, trilogia lui, alcătuită din piesele „Contra progresului”, „Contra iubirii” şi „Contra democraţiei” a fost tradusă în 9 limbi, fiind jucate cu succes în ţări ca Germania, Anglia, Statele Unite ale Americii, Franţa, Elveţia Austria, Grecia, Venezuela sau Chile.

„Contra progresului/ Gegen den Fortschritt” este un spectacol realizat în coproducţie cu Teatrul Ecce din Austria.

Spectacolul va fi prezentat pe scena de la Odeïon Kulturforum din Salzburg într-o serie specială dedicată trilogiei scrisă de Esteve Soler, alături de „Contra democraţiei/ Gegen die Demokratie” în regia lui Alexandru Dabija şi „Contra iubirii/ Gegen die Liebe” în regia lui Marie Hoppe.

Contra progresului

Cele trei spectacole vor avea 13 reprezentaţii după cum urmează:

„Contra democraţiei/ Gegen die Demokratie”

15 februarie, ora 18:00; 21 februarie, ora 10:00 şi 19:30; 23 februarie, ora 17:00

„Contra progresului/ Gegen den Fortschritt”

15 februarie, ora 19:45; 20 februarie, ora 19:30; 23 februarie, ora 18:45; 26 februarie, ora 10:00 şi 19:30

„Contra iubirii/ Gegen die Liebe”

15 februarie, ora 21:30; 22 februarie, ora 19:30, 23 februarie, ora 20:30, 27 februarie, ora 19:30

Trilogia va fi prezentată, de asemenea, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc în perioada 6 – 15 iunie 2014.

Foto: Contra progresului – TNRS

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?

15
/03
/17

Face parte din generaţia tânără de actori şi a absolvit Facultatea de Teatru de la Universitatea, Iaşi, la clasa profesorului Sergiu Tudose, în 2003. A debutat ca actor la Teatrul Național din Târgu Mureş. Colaborează permanent cu Teatrul "Tony Bulandra" din Targoviște, Teatrul “L.S. Bulandra” din București și urmează să joace la Teatrul Metropolis din București, în spectacolul “Histerical blindness”, în regia lui Cristi Juncu, spectacol care se află deja în repetiții și care va avea premiera în primăvara lui 2017.

15
/03
/17

Între permanenţele istoriei noastre se numără, fără discuţie, acţiunile de tip hei rup! Când, în apropierea jubileului de 40 de ani de domnie ai regelui Carol I, în 1906, s-a hotărât omagierea într-un fel a monarhului şi implicit a realizărilor din timpul lui, şantierul apărut pe mlaşinile şi smârcurile Filaretului au stârnit uimire.

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).

14
/03
/17

Aşa îl socoteau englezii pe inginerul Gogu Constantinescu (1881-1965), în ajunul Primului Război Mondial. Pricina era puzderia de aplicaţii, inovaţii şi proiecte cu care genialul inventator venea în lumea tehnică a Marii Britanii.