Corneliu Porumboiu, seminar la Bucharest Script Lab 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/corneliu-porumboiu-seminar-la-bucharest-script-lab-2013/

Primul invitat de anul acesta al Asociaţiei Scenariştilor Români (ASCER) şi al lui Gareth Brookes – gazda şi trainer-ul Bucharest Script Lab (BSLab) – va fi, miercurea viitoare, 15 ianuarie, regizorul şi scenaristul Corneliu Porumboiu.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2014

Primul invitat de anul acesta al Asociației Scenariștilor Români (ASCER) și al lui Gareth Brookes – gazda şi trainer-ul Bucharest Script Lab (BSLab) – va fi, miercurea viitoare, 15 ianuarie, regizorul şi scenaristul Corneliu Porumboiu.

Seminarul pe care Corneliu Porumboiu îl va susține în fața participanților la Bucharest Script Lab va dura două ore și va avea loc de la ora 11:00, la sediul Asociației Scenariștilor Români (ASCER) din strada Pitar Moș, nr. 19.

Sesiunea specială este deschisă publicului, iar taxa de participare este de 150 RON. Pentru înscrieri, un mail la: [email protected], pâna la data de 14 ianuarie.

Bucharest Script Lab se adresează scenariştilor de film şi televiziune aflaţi pe diferite nivele de pregătire, începători sau mai puţin începători, care vor să se perfecţioneze în acest domeniu. Laboratorul se adresează şi celor care intenţionează să deprindă această meserie, au deja o poveste de spus, deasemenea au şi exercițiul scrisului.

Corneliu Porumboiu

A fost sau n-a fost, primul lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu

Prima sesiune a Bucharest Script Lab se desfăşoară în perioada 18 noiembrie 2013 – 31 ianuarie 2014.

Cursurile sunt susținute de Gareth Brookes – cunoscut scenarist şi story editor britanic, care are în fiecare săptămână un cineast invitat ce va suține un seminar la care sunt așteptați atât participanții BSLab, cât și toți cei care doresc să îi asculte și să discute cu realizatorii de film și de televiziune invitați.

Invitații precedenți au fost: producătorii Andrei Boncea și Mişu Predescu, regizorul, scenaristul și producătorul Cătălin Mitulescu şi regizorul Ioan Cărmăzan.

Corneliu Porumboiu. Biografie

S-a născut în 1975, la Vaslui. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), unde a studiat Regie de film. Scurtmetrajele sale realizate în timpul facultăţii au fost premiate la festivaluri importante de film precum Cannes şi Montpellier.

În 2006, apare primul său lungmetraj, A fost sau n-a fost? (12:08 East of Bucharest, titlul în limba engleză), care este selectat la Quinzaine des Réalisateurs şi câştigă “Camera d’Or” pentru debut şi “Label Europe”, premiul distribuitorilor de film. Pelicula adună numeroase premii la festivaluri din toată lumea.

În 2009, al doilea lungmetraj al său, Poliţist, Adjectiv, câştigă premiul FIPRESCI şi premiul juriului la Cannes, unde este proiectat în cadrul secțiunii Un Certain Regard.

Anul trecut, Corneliu Porumboiu a prezentat publicului cel de-al treilea lungmetraj al său: Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism (When Evening Falls on Bucharest or Metabolism, titlul în limba engleză). Pelicula a fost proiectată în competiţiile oficiale ale unor festivaluri internaţionale de film precum cele de la Locarno, Sarajevo, New York, Toronto, Salonic etc.

Foto: Corneliu Porumboiu și „A fost sau n-a fost” – Cinemagia

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.

28
/06
/17

Vineri, 30 iunie 2017, se lansează în cinematografele din România filmul de acțiune „Baby Driver” - un thriller exploziv, cu trei câștigători de Oscar în distribuție: Kevin Spacey, Jamie Foxx şi Paul Williams. Avându-l drept protagonist pe Ansel Elgort, producția Sony Pictures realizată de Edgar Wright ridică adrenalina la maximum prin curse palpitante de mașini, o poveste atipică de dragoste și o coloană sonoră atemporală.

28
/06
/17

„(...) e suficient să urci o stradă pentru ca, întorcînd capul, să ţi se deschidă o privelişte ce-ţi taie respiraţia... E ca într-o gravură de Escher, unde te aştepţi să vezi oameni mergînd cu capul în jos pe străduţa de dedesubt. (...)” – Alex Leo Șerban. Îndrăgitul criticul de film ar fi împlinit, astăzi, 58 de ani. În amintirea lui Leo publicăm (via liternet.ro) una dintre nenumăratele și savuroasele sale impresii de călătorii (scrisori)

26
/06
/17

„Toţi avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună şi mândrie, până la invidie, egoism şi ură, de la lene şi gelozie, până la ignoranţă, poftă şi necunoaştere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în altul, sunt pedepsite (...) iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate” – Dorel Vișan. Actorul născut la Tăușeni, județul Cluj, pe 25 iunie 1937, a împlinit 80 de ani!

26
/06
/17

De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de către arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate absolută pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte despre oamenii, istoria şi arhitectura unui oraş a inspirat un film!

23
/06
/17

A apărut în cinematografele din România ,,Povestea iubirii”, un film în care iubirea și scrisul salvează vieți, un bătrân evreu încă le poartă pică nemților, iar un băiețel se crede Mesia.

23
/06
/17

Ron Howard a fost confirmat ca regizor al spin-off-ului "Star Wars" dedicat personajului Han Solo. Regizorul laureat al premiului Oscar îi înlocuiește la timona filmului pe Phil Lord și Christopher Miller, la care Disney a renunțat în această săptămână, deși au fost implicați în producție timp de șase luni.

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.