Cristi Puiu, Valeria Seciu şi Marian Râlea, la Sarajevo cu filmul colectiv „Bridges of Sarajevo”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristi-puiu-valeria-seciu-si-marian-ralea-la-sarajevo-cu-filmul-colectiv-bridges-of-sarajevo/

„Bridges of Sarajevo”, un proiect omnibus format din 13 scurtmetraje şi coordonat de Jean-Michel Frodon, în care Cristi Puiu se numără printre regizori, va fi prezentat într-o proiecţie de gală la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, potrivit site-ului evenimentului.

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2014

Cristi Puiu şi Jean-Luc Godard se numără printre regizorii care au realizat filmul colectiv „Bridges of Sarajevo”, un proiect omnibus format din 13 scurtmetraje şi coordonat de Jean-Michel Frodon, care a fost inclus în secţiunea Les séances spéciales din selecţia oficială a Festivalul de Film de la Cannes 2014.

Cristi Puiu a regizat în cadrul acestui proiect scurtmetrajul „Das Spektrum Europas”, cu Valeria Seciu şi Marian Râlea, în care vede Sarajevo de la distanţă, din România.

„Bridges of Sarajevo” este un proiect realizat în cadrul evenimentelor care marchează, în 2014, împlinirea a o sută de ani de la începutul Primului Război Mondial.

Filmul „Bridges of Sarajevo” cuprinde 13 scurtmetraje, în general de câte şase şi opt minute, realizate de 13 regizori europeni, respectiv Teresa Villaverde (Portugalia), Aida Begic (Bosnia şi Herţegovina), Leonardo di Costanzo (Italia), Jean-Luc Godard (Elveţia), Kamen Kalev (Bulgaria), Serghei Loznitsa (Rusia), Isild Le Besco (Franţa), Vincenzo Marra (Italia), Ursula Meier (Elveţia), Vladimir Perisic (Serbia), Cristi Puiu (România), Marc Recha (Spania) şi Angela Schanelec (Germania).

Alături de „Bridges of Sarajevo”, la proiecţia de gală a secţiunii competiţionale dedicate lungmetrajelor va fi prezentat filmul „White God”, de Kornel Mundruczó, care a primit anul acesta premiul Un Certain Regard la Festivalul Internaţional de la Cannes.cristi puiu

Pe de altă parte, „The Execution”, de Petra Szőcs, o coproducţie Ungaria-România, a fost inclusă în competiţia de scurtmetraje a Festivalului de la Sarajevo. Filmul prezintă trei copii care refac execuţia dictatorului Nicolae Ceauşescu, în timp ce părinţii lor se ceartă violent.

De asemenea, scurtmetrajul „Să mori de dragoste rănită”, de Iulia Rugină, va fi proiectat în secţiunea Operation Kino. „Să mori de dragoste rănită” spune povestea Mariei şi a lui Andrei, care, într-o sâmbătă seară, vor auzi pentru ultima oară celebrul cântec al Angelei Similea. Pentru că asta este seara în care fiecare a decis că va muri. De dragoste rănită.

În secţiunea Kinoscope va fi prezentat filmul „Le Meraviglie”, de Alice Rohrwacher, cu tânăra româncă Alexandra Lungu în rolul principal. Lungmetrajul a fost recompensat cu marele premiu al juriului la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes.

Într-un sat din Umbria, vara este pe sfârşit. Gelsomina, interpretată de Alexandra Lungu, trăieşte alături de părinţi şi de trei surori mai mici într-o fermă, unde se ocupă de apicultură. Fetele sunt ţinute voluntar la distanţă de restul lumii de tatăl lor, care cultivă un raport privilegiat cu natura. Însă viaţa familiei va fi tulburată de sosirea lui Martin, un tânăr infractor pe care îl găzduiesc în cadrul unui program de reintegrare în societate, dar şi de filmările unui joc televizat care au loc în regiune.

În film, o coproducţie Italia-Elveţia-Germania, joacă, printre alţii, Monica Bellucci, Sam Louwyck, Alba Rohrwacher şi Sabine Timoteo.

La gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo va fi proiectat şi lungmetrajul „Love Island”, de Jasmila Zbanic, cu Ada Condeescu în distribuţie. Filmat în vara anului 2013, „Love Island” spune povestea unui cuplu care pleacă în vacanţă pe o insulă de pe coasta Croaţiei, acolo cei doi simţindu-se atraşi de o tânără, interpretată de Ada Condeescu.

Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo se va desfăşura între 15 şi 23 august.

Foto cu Cristi Puiu şi White God – Cinemagia

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: