Cristi Puiu, Valeria Seciu şi Marian Râlea, la Sarajevo cu filmul colectiv „Bridges of Sarajevo”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristi-puiu-valeria-seciu-si-marian-ralea-la-sarajevo-cu-filmul-colectiv-bridges-of-sarajevo/

„Bridges of Sarajevo”, un proiect omnibus format din 13 scurtmetraje şi coordonat de Jean-Michel Frodon, în care Cristi Puiu se numără printre regizori, va fi prezentat într-o proiecţie de gală la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, potrivit site-ului evenimentului.

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2014

Cristi Puiu şi Jean-Luc Godard se numără printre regizorii care au realizat filmul colectiv „Bridges of Sarajevo”, un proiect omnibus format din 13 scurtmetraje şi coordonat de Jean-Michel Frodon, care a fost inclus în secţiunea Les séances spéciales din selecţia oficială a Festivalul de Film de la Cannes 2014.

Cristi Puiu a regizat în cadrul acestui proiect scurtmetrajul „Das Spektrum Europas”, cu Valeria Seciu şi Marian Râlea, în care vede Sarajevo de la distanţă, din România.

„Bridges of Sarajevo” este un proiect realizat în cadrul evenimentelor care marchează, în 2014, împlinirea a o sută de ani de la începutul Primului Război Mondial.

Filmul „Bridges of Sarajevo” cuprinde 13 scurtmetraje, în general de câte şase şi opt minute, realizate de 13 regizori europeni, respectiv Teresa Villaverde (Portugalia), Aida Begic (Bosnia şi Herţegovina), Leonardo di Costanzo (Italia), Jean-Luc Godard (Elveţia), Kamen Kalev (Bulgaria), Serghei Loznitsa (Rusia), Isild Le Besco (Franţa), Vincenzo Marra (Italia), Ursula Meier (Elveţia), Vladimir Perisic (Serbia), Cristi Puiu (România), Marc Recha (Spania) şi Angela Schanelec (Germania).

Alături de „Bridges of Sarajevo”, la proiecţia de gală a secţiunii competiţionale dedicate lungmetrajelor va fi prezentat filmul „White God”, de Kornel Mundruczó, care a primit anul acesta premiul Un Certain Regard la Festivalul Internaţional de la Cannes.cristi puiu

Pe de altă parte, „The Execution”, de Petra Szőcs, o coproducţie Ungaria-România, a fost inclusă în competiţia de scurtmetraje a Festivalului de la Sarajevo. Filmul prezintă trei copii care refac execuţia dictatorului Nicolae Ceauşescu, în timp ce părinţii lor se ceartă violent.

De asemenea, scurtmetrajul „Să mori de dragoste rănită”, de Iulia Rugină, va fi proiectat în secţiunea Operation Kino. „Să mori de dragoste rănită” spune povestea Mariei şi a lui Andrei, care, într-o sâmbătă seară, vor auzi pentru ultima oară celebrul cântec al Angelei Similea. Pentru că asta este seara în care fiecare a decis că va muri. De dragoste rănită.

În secţiunea Kinoscope va fi prezentat filmul „Le Meraviglie”, de Alice Rohrwacher, cu tânăra româncă Alexandra Lungu în rolul principal. Lungmetrajul a fost recompensat cu marele premiu al juriului la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes.

Într-un sat din Umbria, vara este pe sfârşit. Gelsomina, interpretată de Alexandra Lungu, trăieşte alături de părinţi şi de trei surori mai mici într-o fermă, unde se ocupă de apicultură. Fetele sunt ţinute voluntar la distanţă de restul lumii de tatăl lor, care cultivă un raport privilegiat cu natura. Însă viaţa familiei va fi tulburată de sosirea lui Martin, un tânăr infractor pe care îl găzduiesc în cadrul unui program de reintegrare în societate, dar şi de filmările unui joc televizat care au loc în regiune.

În film, o coproducţie Italia-Elveţia-Germania, joacă, printre alţii, Monica Bellucci, Sam Louwyck, Alba Rohrwacher şi Sabine Timoteo.

La gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo va fi proiectat şi lungmetrajul „Love Island”, de Jasmila Zbanic, cu Ada Condeescu în distribuţie. Filmat în vara anului 2013, „Love Island” spune povestea unui cuplu care pleacă în vacanţă pe o insulă de pe coasta Croaţiei, acolo cei doi simţindu-se atraşi de o tânără, interpretată de Ada Condeescu.

Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo se va desfăşura între 15 şi 23 august.

Foto cu Cristi Puiu şi White God – Cinemagia

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

15
/11
/17

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God's Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul și de presa internațională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.

14
/11
/17

CRONICĂ DE FILM La 30 de ani de la istoricul eveniment, Liviu Tofan, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, reconstituie într-un documentar de televiziune revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, unul din cele mai importante și emoționante gesturi de demnitate colectivă din istoria recentă a României.

13
/11
/17

Vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 17-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, FAUST XX (1966), o comedie SF purtând semnătura inconfundabilă a lui Ion Popescu Gopo.

13
/11
/17

Pe scurt, despre câteva filme româneşti din a doua jumătate a anului: „Breaking News”, „Capace”, „Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, „Mariţa”. Şi, bineînţeles, neuitatul, în cel mai rău sens cu putinţă, „Octav”.

13
/11
/17

Sute de persoane au mărșăluit duminică la Hollywood în sprijinul victimelor hărțuirii și agresiunilor sexuale - inspirate de campania #MeToo de pe rețelele de socializare. Marșul a avut loc pe fondul unui val de acuzații privind hărțuirile sexuale și violurile care vizează mai multe persoane publice, după dezvăluirile cu privire la producătorul hollywoodian Harvey Weinstein.