Cristian Bădiliţă, premiul “Acad. Constantin Erbiceanu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-badilita-premiul-acad-constantin-erbiceanu/

Vineri, 23 mai 2014, de la ora 18.00, la Biblioteca Naţională a României (B-dul Unirii nr. 22, spaţiul Symposium – Parter) va avea loc decernarea Premiului pentru contribuţii în domeniul istoriei – „Acad. Constantin Erbiceanu”.

Un articol de Elena Simion|22 mai 2014

Premiul este acordat de Fundaţia Culturală Erbiceanu, în memoria academicianului Constantin Erbiceanu (1838-1913), domnului Cristian Bădiliţă, teolog cu importante contribuţii în studierea creştinismului timpuriu, în special pentru traducerile comentate din Noul Testament.

cristianCu acest prilej, domnul Cristian Bădiliţă va susţine conferinţa Pasaje disputate din Noul Testament. Biografia lui Cristian Bădiliţă -http://www.cristianbadilita.ro/index.php?page=bibliografie

Conferinţa va fi precedată de un portret al laureatului, creionat de P.S. Virgil Bercea, Episcopul Unit de Oradea Mare şi de P.S. Mihai Frăţilă, Auxiliar al Arhiepiscopului Major al Bisericii Române Unite şi Greco-Catolice, Vicar General al Bucureștilor, precum şi de laudatio, susţinută de domnul Constantin Laurenţiu Erbiceanu, Preşedinte Fondator al Fundaţiei Erbiceanu şi strănepot al marelui academician.

Înfiinţată în anul 2008 (Preşedinte de Onoare – Neagu Djuvara, Preşedinte Fondator – Constantin Laurenţiu Erbiceanu), cu scopul de a edita/reedita documente din Arhiva Erbiceanu şi lucrări publicate, de-a lungul timpului, de şi despre membrii familiei Erbiceanu.

De asemenea, Fundaţia gestionează şi îmbogăţeşte Biblioteca Erbiceanu, ce conţine circa 8.000 de volume, printre care multe rarităţi, purtând dedicaţii ilustre. Fundaţia Culturală Erbiceanu (www.fundatia-erbiceanu.ro) a organizat, în cei peste 5 ani de existenţă, numeroase dezbateri ştiinţifice, mese rotunde şi conferinţe, saloane culturale, serate şi audiţii muzicale.

Aceasta acordă periodic o serie de premii dedicate memoriei membrilor iluştri ai familiei Erbiceanu: Muzică – Premiul Constanţa Erbiceanu (1874-1961); Istorie – Premiul Acad. Constantin Erbiceanu (1838-1913); Construcţii – Premiul ing. Laurenţiu Erbiceanu (1876-1936); Valori europene – Premiul Dinu Erbiceanu (1913-1998); Drept – Premiul Vespasian Erbiceanu (1863-1943); Etica în viaţa politică – Premiul Ion Flueraş (1882-1953).

La începutul anilor 2000, domnul Constantin Laurenţiu Erbiceanu a făcut Bibliotecii Naţionale a României o importantă donaţie de carte franceză.

Foto: Cristian Bădiliţă – wikipedia, Armanda Filipine



20
/05
/19

Călătorie în timp, „Melmoth” ne invită să ne întoarcem spre tenebrosul gotic. Ne dezvăluie oameni care ar fi putut fi și istorii născute din istoria pe care o descoperim neîncetat, încercăm să o înțelegem. Noi, cititorii, devenim martori și vedem în fața ochilor scene impresionante din istorii atroce, cum ar fi genocidul armean sau Holocaustul.

17
/05
/19

SEROTONINĂ, al șaptelea roman al scriitorului Michel Houellebecq, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Daniel Nicolescu, este disponibil din 15 mai în librăriile din București și din țară. Cartea va fi lansată la Bookfest 2019 sâmbătă, 1 iunie, de la ora 16.30, la standul Editurii Humanitas.

02
/05
/19

Joi, 9 mai, Librăria Humanitas de la Cișmigiu găzduiește un eveniment dedicat Doinei Cornea și volumului „Puterea fragilității”, apărut recent la editura Humanitas, în ediție de colecție, cu un cuvânt înainte de Gabriel Liiceanu. Vă invităm să parcurgeți un fragment!

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Se obișnuiește să se spună ca Miguel de Cervantes (simbolul literaturii spaniole) și William Shakespeare (cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză) au decedat in aceeasi zi, 23 aprilie (1616). Acest lucru este însă imposibil, deoarece, chiar dacă au murit in aceeași dată, în Marea Britanie se utiliza calendarul iulian, în timp ce în Spania se adoptase cel gregorian. O interesantă explicație a acestei frumoase ficțiuni calendaristice găsim pe blogul eseistului, filosofului și publicistului Valeriu Gherghel, http://filosofiatis.blogspot.com.

18
/04
/19

Plasat în Mexic, la sfârșitul anilor '60, „Sălbaticul” lui Guillermo Arriaga este un roman pe viață și pe moarte, în care scriitorul își arată din plin măiestria, în 725 de pagini de literatură la cel mai înalt nivel.

12
/04
/19

El este peste tot... La Verona, unde n-a existat niciodată balconul Julietei la care se strecoară adolescentul Romeo. În Italia pe care, se pare, n-a văzut niciodată, ci doar a închis ochii și și-a închipuit-o.

08
/04
/19

Cartea „Istoria lui Mayta”, de Mario Vargas Llosa, traducere din limba spaniolă de Mihai Cantuniari, a fost publicată la Editura Humanitas Fiction în 2019.

04
/04
/19

Editura Humanitas a lansat recent volumul „Memoriile unui pașoptist-model. Amintiri politice și diplomatice, 1848–1903”, de Iancu Bălăceanu (Ediție de Georgeta Filitti), pe care vă invităm să-l descoperiți în colecția „Memorii/Jurnale”.