Cristian Mungiu, președintele juriului pentru scurtmetraje de la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-presedintele-juriului-pentru-scurtmetraje-de-la-cannes/

Cineastul Cristian Mungiu va prezida Cinéfondation şi juriul pentru scurtmetraje la cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (17 – 28 mai), după ce a fost membru al juriului condus de Steven Spielberg în 2013

Un articol de Petre Ivan|21 martie 2017

Regizorul, scenaristul și producătorul român Cristian Mungiu pășește astfel pe urmele unor cineaști precum Naomi Kawase, Abderrahmane Sissako, Abbas Kiarostami și Jane Campion.

În calitatea sa de reprezentant eminent al Noului Val din cinematografia română, Cristian Mungiu are o lungă și de succes poveste la Cannes. După ce a câștigat premiul Palme d’Or cu filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007), a fost recompensat și cu premiul pentru scenariu cu filmul „După dealuri” (2012), în timp ce premiul pentru cea mai bună actriță a fost împărțit între protagonistele Cosmina Stratan și Cristina Flutur. De asemenea, Mungiu a primit la Cannes premiul pentru regie cu „Bacalaureat” (2016).

Filmografia regizorului a fost apreciată de numeroase jurii pentru că oferă o perspectivă lipsită de compromisuri și exactă asupra societății românești, dar ascunde un mesaj universal, conform comunicatului publicat pe site-ul festivalului.

Valoarea și originalitatea nu au fost niciodată ușor recunoscute în cinematografie. În plus, este chiar și mai greu să recunoști valoarea și originalitatea regizorilor foarte tineri. Însă Cinéfondation este recunoscută pentru că a reușit să facă tocmai acest lucru. Cinéfondation le-a oferit mereu tinerilor regizori ajutorul și recunoașterea de care aveau nevoie la început de carieră, astfel încât aceștia au putut să se exprime cu curaj și să-și găsească propria lor voce. Sper ca acest lucru să continue și să aibă același impact. Este un efort la care sunt mândru să particip. – Cristian Mungiu

Cinéfondation este o fundație aflată sub egida Festivalului de Film de la Cannes ce a fost creată pentru a inspira și ajuta noile generații de cineaști.

Foto: Cristian Mungiu – facebook

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.