Culturã prin conferinţe la Cãrtureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/cultura-prin-conferinte-la-carturesti/

Sãptãmâna trecutã Librãria Cãrtureşti a fost gazda conferinṭei ,, Camionagii Rãzboiului Rece. Anchetã de istorie socialã în Canada şi SUA’’.  Având în vedere faptul cã aceastã conferinṭã nu s-a rezumat la o expunere istoricã, ci a pãtruns mai mult în arta de existenṭã a unei comunitãṭi, Ziarul Metropolis a fost prezent. Conferinṭa a fost susṭinutã de […]

Un articol de |15 octombrie 2012

Sãptãmâna trecutã Librãria Cãrtureşti a fost gazda conferinṭei ,, Camionagii Rãzboiului Rece. Anchetã de istorie socialã în Canada şi SUA’’.  Având în vedere faptul cã aceastã conferinṭã nu s-a rezumat la o expunere istoricã, ci a pãtruns mai mult în arta de existenṭã a unei comunitãṭi, Ziarul Metropolis a fost prezent.

Conferinṭa a fost susṭinutã de cãtre istoricul Gabriel Marin, doctor al Universitãṭii Laval din Canada şi director în cadrul IICCMER. Într-o atmosferã degajatã, participanṭii au putut afla despre un mental colectiv specific unei zone nu aşa diferitã de cea a noastrã. De ce nu diferitã ? Pentru cã o mare parte dintre actanṭii povestirii erau români. Printr-o expunere coerentã şi interesantã, dr. Gabriel Marin a reuşit sã îşi familiarizeze ascultãtorii cu un univers puṭin vetust ( aşa cum cercetãtorul a afirmat, truck driving-ul este o meserie veche, care se practicã de foarte mult timp în Canada), univers ermetic care fãrã un ghid de parcurgere nu poate fi înṭeles în adevãrata lui profunzime. Subiectul- interesant. Actanṭii- diferiṭi şi cu motivaṭii oarecum asemãnãtoare.

Expunerea dl. Gabriel Marin a colorat o lume în care regulile nescrise devin rigoare; o lume în care mulṭi sunt produse şi exponenṭi ai regimului comunist- foarte mulṭi truck driveri erau imigranṭi care au fugit de un regim comunist; un univers în care se pare cã timpul are rãbdare, deoarece schimbãrile sunt de micã amploare- truck driverii reitereazã aceleaşi simboluri, îşi pãstreazã şi perpetueazã cultura grupului, trec prin iniṭierea necesarã-cursurile specifice, disemineazã informaṭia specificã grupului- prin mijloace de comunicare specifice.

Practic, conferinṭa dl. Gabriel Marin a reuşit sã prezinte un univers ermetic cu reverberaṭii profunde în societatea actualã, care, de ce nu, s-ar putea transforma în realitate palpabilã pentru mai multe state. Realitatea culturalã a unor produse hibribe a fost transpusã pe înṭelesul tuturor într-o conferinṭã interesantã şi captivantã pentru toṭi cei prezenṭi.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.