Cum a fost la workshopul de fotografie și explorare urbană Walk & Shoot #6
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-a-fost-la-workshopul-de-fotografie-si-explorare-urbana-walk-shoot-6/

Sâmbătă, 22 iulie 2017, a avut loc ediţia a VI-a a Workshopului de fotografie şi explorare urbană Walk & Shoot – o ediţie unică, cu personaje şi cadre noi. Grupul de fotografi, în frunte cu fotograful coordonator Adi Bulboacă, alături de organizatori, au parcurs un traseu care a traversat Bucureştiul dintr-un capăt în altul.

Un articol de Liliana Matei|25 iulie 2017

Atelierul a început cu o ședință tehnică despre fotografie, susținută de Adi Bulboacă, în care s-a discutat cu participanții despre așteptările și cunoștințele lor în materie de fotografie, a fost făcută introducerea în traseul ce avea să fie parcurs și ședințele foto la care aveau să ia parte, s-a discutat despre etica în fotografie, iar, la final, participanților li s-a dat o temă – și anume, aceea de a realiza o serie de fotografii pe care la final să o discute împreună. După finalizarea ședinței tehnice, grupul s-a urcat în microbuzul asigurat de Asociația Accept România și a pornit spre nord-vestul Bucureștiului, spre cartierul Giulești-Sârbi.

Traseul atelierului a fost divizat în două părți, fiecare cuprinzând câte trei, respectiv două ședințe foto. În prima parte a traseului, participanții au fost îndrumați prin tainele cartierului Giulești-Sârbi de către ziaristul și scriitorul Andrei Crăciun, care a documentat întreaga zonă în serii de reportaje care pot fi citite aici. Cea dintâi oprire a avut loc la Chitila-Triaj, unde, cu sprijinul Green Hours jazz-café, actorul Alex Buescu a fost subiectul unei ședințe foto în care a interpretat rolul clovnului Hans Schnier din piesa „Opiniile unui clovn” – adaptare după romanul cu același nume scris de Heinrich Böll. Următoarea oprire a fost acasă la doamna Marcela, care a întâmpinat grupul de fotografi cu brațele deschise și a povestit despre viața ei și a familiei acesteia în Giulești-Sârbi.

Prânzul a fost servit tot în cartier, la restaurantul Zaiafet din cadrul Muzeului Culturii Romilor – proiect al Asociației RomanoButiq. Acolo participanții au servit masa în stil tradițional romani și au fotografiat obiectele expuse în muzeu, creații ale artiștilor din comunitatea romă.

Partea a doua a traseului a rezervat o serie de momente speciale. Sub îndrumarea expertului în forturi, Alexandru Bucur de la Asociația Tradiția Militară, participanții au explorat unul dintre forturile abandonate din jurul Bucureștiului, Fortul X Leordeni, și au ținut o ședință foto cu Alexandru care a îmbrăcat o uniformă militară din Primul Război Mondial.

Ultima oprire de pe traseu a fost în Delta Văcărești, unde fotografii au fost ghidați de Mircea Topoleanu, fotograf la Vice și coleg de proiect cu Radu Ciorniciuc pentru Acasă::The film, și de Valentin Enache – unul dintre foștii locuitori ai deltei și unul dintre protagoniștii proiectului Acasă::The film. Valentin și familia acestuia au fost descoperiți de Radu Ciorniciuc și Lina Vdovii în timpul realizării unui reportaj despre singura deltă dintr-o capitală europeană.

Workshopul s-a încheiat cu o sesiune de feedback înapoi la sediul Walk & Shoot, participanții prezentându-și seriile de fotografii și discutând fiecare fotografie în parte împreună cu Adi Bulboacă.

Povești din Bucureștiul Walk & Shoot

  • Experiența unui clovn pe șinele de tren din Chitila-Triaj (foto sus)

Prin intermediul Green Hours jazz-café, echipa Walk & Shoot a reușit să îl cunoască pe actorul Alex Buescu – un actor deschis la explorarea personajelor pe care le interpretează. Astfel, Alex l-a adus la viață pe Hans Schnier, clovnul din piesa „Opiniile unui clovn” – adaptare după romanul cu același nume scris de Heinrich Böll. Mai mult decât atât, Alex l-a scos pe Hans din teatru și l-a confruntat cu un mediu nou, între vagoanele de tren abandonate pe șinele din Chitila-Triaj. Alex și-a jucat rolul impecabil și a oferit cadre fotografice extraordinare, de la posturi ludice pe șinele de tren, altele dramatice în interioarele deteriorate ale vagoanelor, la posturi excentrice chiar pe acoperișurile acestora. Dedicat complet rolului, Alex a renunțat la încălțăminte pentru a intra complet în pielea personajului și a colindat desculț orizontul fotografic.

  • Povestea (ne)spusă a unei familii din Giulești-Sârbi

Andrei Crăciun a fost cel care le-a făcut cunoștință organizatorilor Walk & Shoot cu doamna Marcela. Doamna Marcela este, în aparență, un simplu locuitor al cartierului Giulești-Sârbi. Însă, puțini cunosc povestea dezolantă care se derulează după gardul ponosit al curții doamnei Marcela. Doamna Marcela are 57 de ani și are 7 copii (avea 8, dar unul i-a murit). Casa ei, foarte mică de altfel, găzduiește aproximativ 14 oameni – fiice, fii și nepoți. Trăiesc din banii pe care îi iau din vânzarea PET-urilor sau a fierului vechi – toți membrii gospodăriei participă la strângerea acestor materiale. Sunita sau Mona este fiica doamnei Marcela, care aduce un plus financiar în casă – fie vânzând semințe în tren, fie lucrând ocazional ca menajeră. Nu au utilități și nici posibilitatea de a beneficia de ele.

  • Un fort uitat de lume

Alexandru Bucur, expert în forturi, arhitect și membru al Asociației Tradiția Militară, a venit la Walk & Shoot îmbrăcat într-o uniformă militară din Primul Război Mondial, echipat cu toate instrumentele necesare unui soldat din infanterie și pregătit cu planurile forturilor din centura de fortificații a Bucureștiului. Alexandru a explorat Fortul X Leordeni alături de grupul de fotografi și i-a transportat înapoi în timp, pe câmpul de luptă, explicându-le condițiile în care avansa infanteria și modul în care se foloseau de instrumentele în dotare pentru luptă și pentru a se proteja. De asemenea, Alexandru le-a descris participanților utilitățile încăperilor explorate din fort și dotările acestora, reconstruind, pas cu pas, fortul, așa cum a fost odată, fără să fi servit vreodată scopului pentru care a fost construit.

  • O deltă, un proiect și o viață mai bună

În Delta Văcărești, participanții au fost întâmpinați de Valentin Enache (Vali) și Mircea Topoleanu, fotograf la Vice și coleg de proiect cu Radu Ciorniciuc pentru Acasă::The film. Vali a crescut în deltă, împreună cu familia sa. De fapt, delta găzduia o comunitate de câteva zeci de persoane, însă după câteva raiduri ale poliției au rămas doar ei. Cei care au început documentarea proiectului Acasă::The film sunt Radu Ciorniciuc și Lina Vdovii – jurnalist. Cei doi au mers în deltă pentru realizarea unui reportaj despre singura deltă dintr-o capitală europeană, una formată mai degrabă din greșeală. Aici i-au descoperit pe Vali și familia lui. Copiii nu mergeau la școală; singurul contact cu orașul pe care îl aveau era când mergeau să vândă gunoaiele strânse de prin deltă. Între timp, cu ajutorul proiectului Acasă, familia Enache s-a mutat într-un apartament cu chirie, iar copiii merg la școală și beneficiază de susținere pe tot parcursul anului școlar (rechizite, haine etc.). Vali, deși are 17 ani, este în clasa a 3-a, dar progresele pe care le face sunt incredibile. Integrarea lor a început cu fotografia. Radu le-a adus aparate pe film și venea în fiecare săptămână să ia rolelele folosite și să le aducă altele noi în schimb. Culorile din deltă au fost perfecte pentru fotografie. Lui Vali, vara și primvăra, îi place mai mult în deltă, decât în oraș. Mai puțin când plouă. Oricum, el consideră că toată delta este „acasă”. E unul dintre cei mai „bogați” oameni din București. Vizitarea Deltei Văcărești este o experiență unică alături de ghizii de la Asociația Parcul Natural Văcărești – oricine poate apela la serviciile lor, astfel ghizii, copiii familiei Enache, sunt și gazde.

Pentru a fi la curent cu viitoarele workshopuri și cu poveștile locurilor și oamenilor implicați în workshopurile de fotografie și explorare urbană Walk & Shoot, vizitați pagina de Facebook sau site-ul organizatorilor Walk & Shoot.

Foto: Ștefan Trăsnea

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.