Dan Puric, un Don Quijote exploziv, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-puric-un-don-quijote-exploziv-la-tnb/

După succesul repurtat pe scenele naţionale şi internaţionale, Don Quijote, după Miguel de Cervantes, creat în 2005 de Dan Puric şi Compania Passe Partout DP, la TNB, se reia pe la Sala Studio. Primul spectacol al actualei stagiuni va avea loc joi, 6 martie 2014, de la ora 20.00.

Un articol de Petre Ivan|3 martie 2014

După succesul repurtat pe scenele naţionale şi internaţionale, Don Quijote, după Miguel de Cervantes, creat în 2005 de Dan Puric şi Compania Passe Partout DP, la TNB, se reia pe la Sala Studio. Primul spectacol al actualei stagiuni va avea loc joi, 6 martie 2014, de la ora 20.00.

Plecat din carte, în căutarea unor adevăruri numai de el ştiute, eroul lui Cervantes, şi al lui Dan Puric deopotrivă, traversează cu lejeritate lumea, cu barierele ei de cultură şi de mentalitate, croindu-şi drum liber către sufletele oamenilor de pretutindeni.

Dan Puric

Dan Puric şi Constantin Dinulescu, în Don Quijote

Aşa cum scria ziarul  parizian LE FIGARO,”Totul explodează la Dan Puric. Privirea sa, bucuria de a trăi, viziunea poetică, talentul său de actor, de regizor, de coregraf… Creaţiile lui constituie chintesenţa paradoxurilor şi incoerenţelor naturii umane”.

Un spectacol atemporal şi internaţional, primit cu ovaţii şi peste graniţele ţării, la Berlin (Russisches Haus), la Londra (Cadogan Hall), la Paris (Espace Pierre Cardin), la Bruxelles, Madrid sau Viena, arătând lumii, printr-un limbaj teatral compus dincolo de cuvânt, că visătorii sunt voci universale, iar nebunia lor – mântuitoare.

Un limbaj accesibil oricui, menit să ne apropie de spiritul eroului lui Cervantes şi de tainele lui sufleteşti într-o lume zbuciumată, cum este aceasta din zilele noastre.

Citiţi şi Dan Puric: momente-cheie din viaţa unui om ajuns la 55 de ani

Dan Puric

Dan Puric, fotografiat de Simion Buia (www.actoriisifotograful.ro), pentru Ziarul Metropolis

Nu rataţi întâlnirea cu cavalerul rătăcitor de la Mancha, care, revenind parcă pe aripile vântului, ne dăruieşte o alegorie universală, made in Romania.

Foto cu Dan Puric şi Don Quijote – Tomoaki Minoda, Mihaela Marin şi Simion Buia

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.