David Copperfield, B.B. King, Silvia Popovici – Ştiaţi că…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/david-copperfield-b-b-king-silvia-popovici-16-septembrie/

Într-o zi de 16 septembrie (1956) se năştea faimosul iluzionist american David Copperfield, magicianul cu cel mai mare succes comercial din istorie. Show-urile de televiziune ale lui David Copperfield au câştigat 21 de Premii Emmy, dintr-un total de 38 de nominalizări.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2015

Cariera de peste 30 de ani a lui Copperfield i-a adus 11 Guinness World Records, o stea pe Hollywood Walk of Fame, rangul de cavaler din partea Guvernului Francez și a fost numit Legendă Vie a Bibliotecii Congresului SUA.

Dintre cele mai importante numere televizate realizate de David Copperfield amintim:

–  “Iluzia Secolului” – Dispariţia Statuii Libertăţii

– a evadat din lanţuri chiar inainte de a fi aruncat în Cascada Niagara

– a supravieţuit după ce a fost închis într-un seif dintr-o clădire ce urma să fie demolată

– a evadat din Închisoarea Alcatraz

– a levitat un tren Orient Express, dupa care l-a făcut să dispară, în timp ce era înconjurat de oameni

– a reuşit să scape la timp dintr-o cămaşă de forţă, în timp ce era atârnat cu capul în jos şi legat cu sfori ce ardeau, iar sub el erau zeci de ţepuşe în flăcări

– şi-a testat rezistenţa stând în mijlocul flăcărilor care ajungeau la 2000°C

– a reuşit sa creeze iluzia perfectă a zborului

– a trecut prin Marele Zid Chinezesc

Copperfield a vândut, până acum, peste 40 milioane bilete la spectacolele sale și a avut încasări ce au depașit 4 miliarde de dolari, mai mult decât oricare alt entertainer din istorie.

Evenimente:

1836: Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării, leul, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

1908: În orașul Flint, din statul american Michigan, sunt puse bazele General Motors Corporation.

1938: Adolf Hitler îl primește la reședința sa din Berchtesgaden pe primul ministru britanic Arthur Neville Chamberlain, care își exprimă disponibilitatea de a convinge guvernul de la Praga să cedeze regiunile sudete, locuite în majoritate de germani.

1966: Inaugurarea noii Opere Metropolitan din New York.

1976: A intrat în funcțiune prima platformă românească de foraj marin.

1987: S-a definitivat protocolul de la Montreal, un tratat internațional pentru protejarea stratului de ozon prin interzicerea fabricării unor substanțe dăunătoare acestuia.

S-au născut:

1904: Nikolai Ostrovski, scriitor rus (d. 1936)

David Copperfield

Anca Parghel

1924: Lauren Bacal, actriță americană de film

1925: B.B. King, muzician american

1927: Peter Falk, actor american (d. 2011)

1954: Mickey Rourke, actor american

1956: David Copperfield, magician american

1957: Anca Parghel, interpretă și profesoară română de jazz (d. 2008)

S-au stins din viaţă:

1977: Maria Callas, (Maria Calogeropoulos) soprană americană de origine greacă (n. 1923)

1983: Fory Etterle, actor român de teatru şi film (n. 1908)

Citiţi şi: Fory Etterle – Ştiu câtă energie se ascunde într-o nereuşită

1993: Silvia Popovici, actriță română de teatru și film (n. 1933)

Citiţi şi: Silvia Popovici, actriţa de la pagina 1: „Mi-a fost foarte greu să înţeleg gloria“

2000: Ioan Alexandru, poet român (n. 1941)

Foto: David Copperfield, B.B. King, Silvia Popovici – cinemagia

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

07
/08
/15

Ştiaţi că... într-o zi de 7 august s-a stins din viaţă Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan, rămas în memoria colectivă (şi) pentru călătoria sa la Roma, realizată pe jos, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român?

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

21
/07
/15

Robin Williams, unul dintre cei mai populari şi apreciaţi actori de comedie din ultimele decenii, ar fi împlinit, astăzi, 64 de ani. Chinuit de depresie, actorul s-a sinucis în august 2014 în locuinţa sa din Tibourn, în apropiere de San Francisco.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

26
/06
/15

În urmă cu 29 de ani, în dimineaţa zilei de 26 iunie, tovarăşul Nicolae Ceauşescu împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu inaugurau cu mare fast noul Palat al Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Capitală. Instituţia avea “o misiune nobilă faţă de Partid şi ţară, aceea de a forma oameni, de a făuri conştiinţe", după cum sublinia cu elan marele conducător.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

17
/06
/15

... Într-o zi de 17 iunie (1889), Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, era condus pe ultimul său drum. Din singura imagine păstrată de la înmormântarea poetului - un desen realizat de cunoscutul grafician Constantin Jiquidi - se poate observa că Eminescu a fost înmormântat pe o vreme ploiasă şi mohorâtă, unii dintre cei prezenţi având în mână umbrele.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.