De ce trag clopotele, Mitică?, la duminica „Duminica filmului românesc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ce-trag-clopotele-mitica-la-duminica-duminica-filmului-romanesc/

Gina Patrichi, Silvia Popovici, George Motoi, Amza Pellea, Costel Constantin, Dan Nuţu, Tora Vasilescu, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Petre Gheorghiu şi mulţi alţi actori îndrăgiţi vor putea fi revăzuţi, astăzi, în trei filme importante ale cinematografiei româneşti, la duminica „Duminica filmului românesc”.

Un articol de Petre Ivan|1 martie 2015

Acestea sunt, în ordinea programării: Trecătoarele iubiri (ora 14:10), Porţile albastre ale oraşului ora (20:10) şi De ce trag clopotele, Mitică? (ora 22:10)

Trecătoarele iubiri, ora 14:10

Andrei este un arhitect român stabilit în străinătate. El revine acasă şi revede locurile natale, se reîntâlneşte cu cei pe care i-a cunoscut cândva, cu femeile pe care le-a iubit.  Foarte bolnav, protagonistul se hotărăște să rămână în ţară.

Regia acestei drame este semnată de Malvina Urşianu, iar în distribuţie îi regăsiţi pe Silvia Popovici, Gina Patrichi şi George Motoi. Este al treilea film al regizoarei Malvina Urşianu.

Porţile albastre ale oraşului, ora 20:10

Drama de război este realizată după un scenariu scris de Marin Preda, în regia lui Mircea Mureşan, cu Amza Pellea, Romeo Pop, Costel Constantin, Dan Nuţu.

Filmul a fost realizat pentru a marca 30 de ani de la actul de la 23 august 1944. În zilele de după întoarcerea armelor împotriva armatei germane, sublocotenentul Roşu revine de pe patul de spital la comanda bateriei sale de artilerie antiaeriană.

Unitatea lui va lupta pentru distrugerea avioanelor naziste care decolau de pe aeroportul Otopeni, iar sublocotenentul, văzut până atunci de oamenii lui ca un om aspru, le va câştiga acestora respectul şi admiraţia.

De ce trag clopotele, Mitică?, ora 22:10

Comedia este inspirată de opera lui Ion Luca Caragiale, în primul rând de piesa „D’ale carnavalului” şi de schiţele care îl au erou pe Mitică, spiritul bucureşteanului.

În egală măsură satiră politică şi de moravuri, filmul surprinde temele recurente ale lui Caragiale şi nu lasă deoparte nici mahalagismele, nici patriotismul gros, nici prostul-gust şi proastele maniere strident creionate.

Filmul a fost interzis timp de zece ani şi lansat după 1990. Lucian Pintilie recurge la ironie şi sarcasm pentru a realiza o incursiune în universul micii burghezii, o lume preocupată de trivial.

„De ce trag clopotele, Mitică?“ (1981), în care Pintilie l-a distribuit pe Victor Rebengiuc în rolul lui Pampon şi pe Mariana Mihuţ în rolul Miţei Baston, a reprezentat debutul colaborării profesionale dintre cei trei.

Foto: De ce trag clopotele, Mitică? – cinemagia

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.