De la Helsinki la București: Elena Mîndru cântă jazz cu Big Band-ul Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-helsinki-la-bucuresti-elena-mindru-canta-jazz-cu-big-band-ul-radio/

Concertul Big Band-ului Radio prezentat în luna sărbătorilor, la Sala Radio, aduce un frumos cadou muzical iubitorilor de jazz! Joi, 10 decembrie (19.00), alături de formaţia Radio România, sub bagheta dirijorului şi apreciatului compozitor Ionel Tudor, o veţi aplauda pe scena Sălii Radio pe solista de jazz Elena Mîndru, stabilită în Finlanda, la Helsinki.

Un articol de Liliana Matei|3 decembrie 2015

Aceasta va interpreta la Sala Radio o serie de compoziții proprii și standarde de jazz. Ca de fiecare dată în cadrul serie lunare de concerte prezentate de Big Band-ul Radio sub titlul “Jazz pe românește”, seara va fi prezentată de Florian Lungu, el însuşi o „personificare” a jazz-ului românesc, a cărui carieră dedicată genului a însemnat mii de emisiuni radio şi TV, un număr considerabil de articole publicate, multe prezentări de festivaluri şi concerte de jazz, precum şi câteva compoziţii cântate de solişti şi formaţii cunoscute.

ELENA MÎNDRU a obținut în 2012, în Elveția, premiul al II-lea și premiul publicului la celebrul Festival de Jazz de la Montreux (Montreux Jazz Voice Competition), juriul fiind prezidat de Quincy Jones. Tânăra artistă s-a pregătit pentru o frumoasă carieră de jazz în școli europene de prestigiu: este deținătoare a diplomei de masterat în interpretare și compoziție de jazz obținut, în 2013, prin programul Nordic Master of Jazz (NOMAZZ), studiind jazz-ul la Royal Academia de Muzică din Århus – Danemarca, Colegiul Regal de Muzică Stockholm – Suedia și Academia Sibelius din Helsinki – Finlanda și în prezent este doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al ultimei instituții menționate.
Vocalista a reprezentat Radio România Cultural ca solistă a Euroradio Jazz Orchestra în Praga, în octombrie 2014, și Yle Radio (Finlanda) în cadrul European Jazz Competition – EJC, în iunie 2015, la Rotterdam, ambele proiecte fiind organizate sub egida European Broadcasting Union.

În 2014, artista și-a lansat cel de-al doilea album de jazz: Evening in Romania. Artista reunește alături de vocea sa un cvartet de jazz alcătuit din patru muzicieni finlandezi, cu toții licențiați ai Academiei Sibelius.

Elena Mindru _foto Florina Astilean mÎn luna mai 2014, cvintetul a câștigat competiția Young Nordic Jazz Comets Finlanda, iar în iunie 2015, formația Elenei Mîndru a reprezentat radioul finlandez Yle în finala competiției EJC din Rotterdam, Olanda.

Elena Mîndru a inițiat și organizat primul concert de jazz simfonic cu solist vocal din România. Primul concert din această serie a fost alături de Orchestra Filarmonicii de Stat ”Transilvania” din Cluj-Napoca, sub bagheta maestrului Sabin Păuța, în februarie 2014.

Proiectul solistei de jazz include lucrări în primă audiție scrise de compozitori români și finlandezi, printre care și lucrări și aranjamente scrise de cântăreața însăși. A continuat șirul concertelor de jazz simfonic în iunie 2015 la Cluj-Napoca, alături de dirijorul Tiberiu Soare și în septembrie 2015 la Târgu Mureș, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș, dirijată tot de Sabin Păuța.

Solista are propria casă de discuri (EM Records) prin care își propune să publice cât mai mulți artiști de jazz, cu precădere artiști români. Are la activ două discuri publicate, la care se adaugă cel mai recent album al formației Bega Blues Band din Timișoara în noiembrie 2015 și următorul său album – Elena Mîndru Third Stream Project, în aprilie 2016, înregistrat în renumitul studio Yle M1 al radioului finlandez.

Pentru anul 2016, Elena Mîndru a fost solicitată de către Teosto (Uniunea Compozitorilor din Finlanda) să compună două lucrări pentru big band, special dedicate ansamblului Jyväskylä Big Band (JBB), alături de care plănuiește un mini-turneu în România, în vara anului 2016.

INFO

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

FOTO: Florina Aștilean, Andrei Budescu

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.