De la spațiul expozițional la alter-spațiu, la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-spatiul-expozitional-la-alter-spatiu-la-arcub/

Cea de-a doua conferinţă din cadrul programului expoziţional ARCUB 2017, susţinută de Simona Răuţă, Alex Radu, Justin Baroncea şi Silviu Pădurariu, propune un dialog interdisciplinar asupra spaţiului expoziţional.

Un articol de Liliana Matei|15 martie 2017

Al doilea eveniment din seria de conferințe #CePunemÎnRamă? din cadrul Programului Expozițional ARCUB 2017 va avea loc joi, 23 martie, începând cu ora 18.00, în Sala Cafenea de la ARCUB, str. Lipscani 84-90.

Conferința „De la spațiul expozițional la alter-spațiu” susținută de Simona Răuță (psihiatru, psihoterapeut, master în filosofie, membru al Royal College of Psychiatrists), Alex Radu (co-fondator Aiurart) Justin Baroncea (arhitect) și Silviu Padurăriu (curator, Unrest/Bucharest), propune un dialog interdisciplinar asupra spațiului expozițional din mai multe perspective – sociologic, arhitectural și psihologic, pentru a cartografia interferența și transformările pe care le suferă obiectul de artă, spațiul și privitorul.

Spațiul expozițional – privit ca spațiu arhitectural public, ca spațiu psihologic mental și ca spațiu tranzitiv prin mobilitatea expoziției – devine o temă de analiză prin care se încearcă o cartografiere a impactului și a influențelor dintre obiecte de artă, spațiu de expoziție și vizitator.

Prima prezentare, susținută de Alex Radu în colaborare cu Justin Baroncea și Silviu Padurăriu, va urmări retrospectiv parcursul unei cercetări despre spațiul expozițional și designul/arhitectura de expoziție și tranzitivitatea acestor concepte la arhitectura și spațiul experienței intime și al experienței sociale a artei, o cercetare exploratorie, continuă, punctată prin două expoziții: Inner object in outer spaces / Inner spaces in outer objects (în Timișoara, octombrie 2015), respectiv Memory Leaks (la ARCUB și Spațiul Aiurart, în octombrie 2016).

Arta și expoziția privite ca un spectacol ar putea să ne ofere un cadru de a vorbi despre acest du-te vino interior – exterior, ca o respirație: spații mentale, intime, de introspecție, arhivare, apoi reamintire, reluare din flux pentru un discurs, a experienței personale a artei noi vs. spații reale fizice, sociale, ale vizitării si receptării artei cu arhitectura lor văzută ca o arhivă a utilizării sociale a formei și socializare a problemelor spațiale.“ (Alex Radu)

CePunemInRama__600x400

A doua parte este susținută de Simona Răuță, psihiatru, psihoterapeut, master în filosofie, membru al Royal College of Psychiatrists.

„Spațiul este abordat ca un întreg ale cărui dimensiuni, cea exterioară, externalizată, vizibilă (arhitectura, artă, urbanism etc) și cea interioară, personală, sunt permeabile și se co-genereaza.” (Simona Răuță)

Seria de conferințe #CePunemÎnRamă?

Trăim într-o lume cu o atât de rapidă și profundă transformare, încât am devenit, cu toții, cu sau fără voia noastă, mai mult sau mai puțin participativ, creativi, „designeri” al unei lumi viitoare. Suntem toti, împreună, de la persoane individuale la organizații, firme, corporații, instituții, comunități sau autorități, useri și creatori de conținut, desenatori ai realității.

Într-o perioadă de democratizare a creativității, inclusiv în medii antreprenoriale, civile ori corporative, sub umbrela inovației, a start-up-ului sau a programelor de dezvoltare personală de tip dimineți creative, scrieri creative sau business și creativitate, nuanțele de fond ale conceptelor de creativitate și creație de artă ar putea fi confundate. Programul de conferințe lunare #CePunemÎnRamă? funcționează ca un mediu de analiză și schimb de idei al cărui scop este conștientizarea diferitelor fațete, pragmatice și estetice, ale comportamentelor creative contemporane. #CePunemÎnRamă? se adresează atât celor activi în instituțiile culturale, în industria creativă și în scena de artă, de la artiști independenți la colecționari, cât și tuturor celor care doresc să conștientizeze rolul creativității în societate.

Cu un caracter interdisciplinar, #CePunemÎnRamă? va aborda probleme de antropologie culturală, de discernământ estetic și de responsabilitate, prezentând exemple integrate din artă, design, arhitectură, cercetare, care pot conduce audiența la o privire lucidă în sensul creației.

Detalii pe www.arcub.ro

 

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.