Debra Winger + Florin Zamfirescu, premiaţi la TIFF 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/debra-winger-florin-zamfirescu-premiati-la-tiff-2014/

Actriţa americană Debra Winger va primi Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ea fiind invitatul special al ediţiei din acest an. Premiul de excelenţă îi va reveni actorului Florin Zamfirescu.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2014

Actriţa americană Debra Winger va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră/ Lifetime Achievement Award, la ediţia din acest an a TIFF, acelaşi trofeu urmând să îi fie oferit şi cineastului polonez Krzysztof Zanussi, notează Mediafax. Totodată, Premiul de excelenţă îi va fi acordat actorului Florin Zamfirescu, în cadrul galei de închidere a TIFF, în 7 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj.

Debra Winger a fost una dintre cele mai senzuale, talentate şi temperamentale actriţe americane lansate la sfârşitul anilor ’70. Crescută într-o comunitate de evrei ortodocşi, Debra Winger şi-a schimbat cursul vieţii după un accident cerebral suferit la 17 ani, revenindu-şi spectaculos din paralizie şi orbire, după un an.

Recunoaşterea a venit la scurt timp după mutarea la Los Angeles, debutând în filmul de sexploitation „Slumber Party ’57” (1976), iar în 1980 a primit două nominalizări la Globul de Aur şi una BAFTA, cu rolul din „Urban Cowboy”, partener de ecran fiindu-i John Travolta.

Ea a devenit celebră cu „Ofiţer şi gentleman/ An Officer and a Gentleman”, o poveste de dragoste cu Richard Gere, pentru care a obţinut prima nominalizare la Oscar şi a treia la Globul de Aur.

An Officer and a Gentleman

An Officer and a Gentleman

Filmul va avea parte de o proiecţie de gală în onoarea ei, la TIFF, alături de „Cerul ocrotitor/ The Sheltering Sky” (1990), drama despre un cuplu care pleacă în Africa în speranţa că-şi va reaprinde dragostea, regizată de Bernardo Bertolucci, cu John Malkovich în rolul central masculin.

Celebru rămâne şi rolul din „Vorbe de alint / Terms of Endearment” (1983), în care Debra Winger îi dă replica lui Shirley MacLane, într-o dramedie despre relaţia mamă-fiică. Prestaţia i-a fost răsplătită cu o nominalizare la Oscar şi una la Globul de Aur.

Remarcabilă este şi performanţa ei în „Shadowlands” (1993, Richard Attenborough), alături de Anthony Hopkins, şi „A Dangerous Woman” (1993), o dramă intensă cu Gabriel Byrne, care i-a adus o nouă nominalizare la Globul de Aur.

În 1995, Debra Winger a decis să ia o pauză în actorie şi a revenit abia în 2001, anul în care a fost lansat documentarul „Searching for Debra Winger”. În această perioadă, a jucat în teatru şi a predat la Harvard, printre altele.

Din 2001 încoace, a devenit producător, a publicat o carte de memorii numită „Undiscovered” şi a jucat în serialele „Dawn Anna” (pentru care a fost nominalizată la Emmy) şi „In Treatment”, precum şi în comedia „Rachel Getting Married”, care i-a adus noi premii de interpretare.

Premiul de Excelenţă – TIFF 2014

Cu Premiul de excelenţă va fi distins actorul Florin Zamfirescu (65 de ani), a cărui carieră impresionantă în film şi teatru a început acum mai bine de patru decenii.

Napasta

Napasta

El a absolvit actoria la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1971, iar doi ani mai târziu s-a angajat la Teatrul Odeon, jucând în peste 35 de spectacole şi regizând alte 15, pe diverse scene din Bucureşti.

În 1996, a început să predea arta actoriei la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, instituţie pe care a condus-o ca rector, între 2000-2008. Vocea sa inconfundabilă poate fi auzită în peste 100 de piese de teatru radiofonic.

În film, a avut roluri în circa 40 de producţii, colaborând cu regizori ca Lucian Pintilie, Dan Piţa, Mircea Veroiu, Alexandru Tatos, Mircea Daneliuc, Manole Marcus, Andrei Blaier, Alexa Visarion, Nicolae Corjos, Nae Caranfil şi Cristi Puiu.

Astfel, a jucat în filme precum „Actorul şi sălbaticii”, „Mere roşii”, „Înainte de tăcere”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Moromeţii”, „Iacob”, „E pericoloso sporgersi”, „Moartea domnului Lăzărescu”, „Restul e tăcere”, „Killing Time” şi, recent, în „Poziţia copilului”.

Florin Zamfirescu a fost distins cu numeroase premii de interpretare, a primit Premiul pentru excelenţă în Cinematografia română (2002), precum şi Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (2002) şi este autor al cărţii „Actorie sau magie” (2003).

În onoarea sa, la TIFF va fi proiectat filmul „Năpasta” (1982), adaptarea nuvelei lui I.L. Caragiale, în regia lui Alexa Visarion, în care face un rol memorabil.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. La Cluj-Napoca, TIFF se va desfăşura între 30 mai şi 8 iunie, TIFF Bucureşti va avea loc între 10 şi 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 şi 29 iunie.

Foto cu Debra Winger şi Florin Zamfrescu – Cinemagia, facebook

02
/05
/17

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT vine cu o noutate absolută: NexT schimbă anotimpul, anul acesta festivalul având loc între 22 și 26 iunie.

01
/05
/17

"Există o inteligenţă a spectatorului, în general, la care, dacă facem apel, ne vom găsi întotdeauna un public fidel." - Maia Morgenstern. Una dintre cele mai apreciate şi iubite actriţe din România, împlineşte astăzi 55 de ani!

27
/04
/17

Ce ştim, de fapt, despre cinema-ul american de autor al momentului? Ce se află dincolo de Hollywood? Filmul american independent pare să o ducă bine. Şi propune, prin câţiva regizori, o estetică aparte: un cinema al discreţiei, al emoţiilor sugerate, al anti-spectacularului fără teribilism.

24
/04
/17

Un serial despre Albert Einstein, realizat de cineaştii Brian Grazer şi Ron Howard, premiaţi cu Oscar, va avea premiera la National Geographic, pe 30 aprilie, de la ora 21.00. Cu această ocazie, National Geographic a lansat o pagină web dedicată producţiei, prin care utilizatorul poate vizita virtual casa lui Einstein.

23
/04
/17

Biletele pentru continuarea mult aşteptată a poveştii din Universul Marvel se pot achiziţiona începând cu data de 21 aprilie. Filmul „Gardienii Galaxiei Vol. 2” va ajunge în cinematografele din România începând din seara datei de 4 mai. Cumpărarea biletelor în avans îţi oferă posibilitatea de a fi printre primii care se reîntâlnesc cu gaşca de eroi improbabili.

21
/04
/17

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în România la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Filmul se va bucura de o serie de proiecții speciale în Cluj, în prezența regizorului și a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

21
/04
/17

Începe ediția a 2-a a Audience Award Film Festival: filmele premiate de public la marile festivaluri ale lumii, „Café Society” de Woody Allen, „Insyriated” și „Complet străini” în premieră în România, trei proiecții inedite sing-along și concerte de neratat, la Cinema Muzeul Țăranului și la Clubul Țăranului.

21
/04
/17

Momentul de grație / Their Finest (r. Lone Scherfig), un film de epocă plin de detalii sublim recreate, încărcat de emoție, dramatism dar și de umor britanic autentic, va fi proiectat în închiderea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, duminică, 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco. Cinepolitica are loc în perioada 20 – 23 aprilie la Cinema Elvire Popescu și Institutul Balassi din București.

20
/04
/17

„4 Blocks”, cea mai titrată miniserie europeană a momentului, va fi lansată în România, luna viitoare, de canalul de televiziune TNT. Producția a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2017, primele două episoade fiind proiectate în cadrul secțiunii „Berlinale Special Series”.

20
/04
/17

Ultima zi, cel mai recent lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, va fi lansat în cinematografele românești în 12 mai, distribuit de Independența Film. După ce a fost prezentat în avanpremieră internațională la TIFF 2016, unde a primit Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj românesc, Ultima zi va închide anul acesta Festivalul Filmului European, în 11 mai.