Debra Winger + Florin Zamfirescu, premiaţi la TIFF 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/debra-winger-florin-zamfirescu-premiati-la-tiff-2014/

Actriţa americană Debra Winger va primi Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ea fiind invitatul special al ediţiei din acest an. Premiul de excelenţă îi va reveni actorului Florin Zamfirescu.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2014

Actriţa americană Debra Winger va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră/ Lifetime Achievement Award, la ediţia din acest an a TIFF, acelaşi trofeu urmând să îi fie oferit şi cineastului polonez Krzysztof Zanussi, notează Mediafax. Totodată, Premiul de excelenţă îi va fi acordat actorului Florin Zamfirescu, în cadrul galei de închidere a TIFF, în 7 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj.

Debra Winger a fost una dintre cele mai senzuale, talentate şi temperamentale actriţe americane lansate la sfârşitul anilor ’70. Crescută într-o comunitate de evrei ortodocşi, Debra Winger şi-a schimbat cursul vieţii după un accident cerebral suferit la 17 ani, revenindu-şi spectaculos din paralizie şi orbire, după un an.

Recunoaşterea a venit la scurt timp după mutarea la Los Angeles, debutând în filmul de sexploitation „Slumber Party ’57” (1976), iar în 1980 a primit două nominalizări la Globul de Aur şi una BAFTA, cu rolul din „Urban Cowboy”, partener de ecran fiindu-i John Travolta.

Ea a devenit celebră cu „Ofiţer şi gentleman/ An Officer and a Gentleman”, o poveste de dragoste cu Richard Gere, pentru care a obţinut prima nominalizare la Oscar şi a treia la Globul de Aur.

An Officer and a Gentleman

An Officer and a Gentleman

Filmul va avea parte de o proiecţie de gală în onoarea ei, la TIFF, alături de „Cerul ocrotitor/ The Sheltering Sky” (1990), drama despre un cuplu care pleacă în Africa în speranţa că-şi va reaprinde dragostea, regizată de Bernardo Bertolucci, cu John Malkovich în rolul central masculin.

Celebru rămâne şi rolul din „Vorbe de alint / Terms of Endearment” (1983), în care Debra Winger îi dă replica lui Shirley MacLane, într-o dramedie despre relaţia mamă-fiică. Prestaţia i-a fost răsplătită cu o nominalizare la Oscar şi una la Globul de Aur.

Remarcabilă este şi performanţa ei în „Shadowlands” (1993, Richard Attenborough), alături de Anthony Hopkins, şi „A Dangerous Woman” (1993), o dramă intensă cu Gabriel Byrne, care i-a adus o nouă nominalizare la Globul de Aur.

În 1995, Debra Winger a decis să ia o pauză în actorie şi a revenit abia în 2001, anul în care a fost lansat documentarul „Searching for Debra Winger”. În această perioadă, a jucat în teatru şi a predat la Harvard, printre altele.

Din 2001 încoace, a devenit producător, a publicat o carte de memorii numită „Undiscovered” şi a jucat în serialele „Dawn Anna” (pentru care a fost nominalizată la Emmy) şi „In Treatment”, precum şi în comedia „Rachel Getting Married”, care i-a adus noi premii de interpretare.

Premiul de Excelenţă – TIFF 2014

Cu Premiul de excelenţă va fi distins actorul Florin Zamfirescu (65 de ani), a cărui carieră impresionantă în film şi teatru a început acum mai bine de patru decenii.

Napasta

Napasta

El a absolvit actoria la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1971, iar doi ani mai târziu s-a angajat la Teatrul Odeon, jucând în peste 35 de spectacole şi regizând alte 15, pe diverse scene din Bucureşti.

În 1996, a început să predea arta actoriei la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, instituţie pe care a condus-o ca rector, între 2000-2008. Vocea sa inconfundabilă poate fi auzită în peste 100 de piese de teatru radiofonic.

În film, a avut roluri în circa 40 de producţii, colaborând cu regizori ca Lucian Pintilie, Dan Piţa, Mircea Veroiu, Alexandru Tatos, Mircea Daneliuc, Manole Marcus, Andrei Blaier, Alexa Visarion, Nicolae Corjos, Nae Caranfil şi Cristi Puiu.

Astfel, a jucat în filme precum „Actorul şi sălbaticii”, „Mere roşii”, „Înainte de tăcere”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Moromeţii”, „Iacob”, „E pericoloso sporgersi”, „Moartea domnului Lăzărescu”, „Restul e tăcere”, „Killing Time” şi, recent, în „Poziţia copilului”.

Florin Zamfirescu a fost distins cu numeroase premii de interpretare, a primit Premiul pentru excelenţă în Cinematografia română (2002), precum şi Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (2002) şi este autor al cărţii „Actorie sau magie” (2003).

În onoarea sa, la TIFF va fi proiectat filmul „Năpasta” (1982), adaptarea nuvelei lui I.L. Caragiale, în regia lui Alexa Visarion, în care face un rol memorabil.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. La Cluj-Napoca, TIFF se va desfăşura între 30 mai şi 8 iunie, TIFF Bucureşti va avea loc între 10 şi 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 şi 29 iunie.

Foto cu Debra Winger şi Florin Zamfrescu – Cinemagia, facebook

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.