Politicianul Theodor Paleologu şi dirijorul Cristian Lupeş dezbat la Duminicile Muzicale ale Festivalului „Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/dezbatere-despre-rolul-festivalului-george-enescu-theodor-paleologu-si-cristian-lupes/

Duminică, 28 iulie, de la ora 11 are loc o nouă întâlnire în cadrul Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu, la Librăria Humanitas Cişmigiu. Invitaţi la dezbatere sunt politicianul Theodor Paleologu şi dirijorul Cristian Lupeş.

Un articol de Corina Vladov|26 iulie 2013

Duminică, 28 iulie, de la ora 11.00 are loc o nouă întâlnire în cadrul Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu, la Librăria Humanitas Cișmigiu. Invitați la dezbatere sunt politicianul Theodor Paleologu și dirijorul Cristian Lupeș.

Cât de important este ca România să fie aliniată la circuitul internațional al valorilor? Cum putem să fim conectați la o piață culturală internațională din ce în ce mai competitivă? Sunt câteva dintre întrebările la care cei doi invitați vor răspunde, în cadrul dezbaterii numite „Festivalul Enescu – punte comună între Est și Vest”.

Theodor Paleologu, diplomat și om de cultură, cu experiența marilor evenimente culturale internaționale, va vorbi despre direcțiile pe care România le poate urma – prin Festivalul Enescu – pentru a fi prezentă pe harta culturală a lumii.

În cadrul acestei ediţii a Festivalului, Cristian Lupeș va dirija una dintre cele mai bine cotate orchestre din lume, Orchestre National d’Ile de France pe scena Ateneului Român (pe 14 septembrie). Solista concertului va fi una dintre cele mai bune violoniste ale momentului la nivel mondial, Alissa Margulis, despre care The Guardian scrie că „interpretează excepțional” și pe care o valorizează doi dintre cei mai mari muzicieni ai lumii: „e genială”, spune legendarul Mischa Maisky, în timp ce pianista-fenomen Martha Argerich o numește „o violonistă extrem de talentată”.

Discuția va fi urmată de microrecitalul violonistului Paul Răducanu, bursier în programul „Tinere talente 2013” al Fundației Principesa Margareta a României. Acesta va interpreta lucrări de Johann Sebastian Bach şi de Vasile Filip.

Credit Foto: paleologu.com, cristianlupes.ro

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.