Djuvara, Perjovschi și Raluca Știrbăț, premiaţi la Gala Premiilor Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/djuvara-perjovschi-si-raluca-stirbat-premiati-la-gala-premiilor-radio-romania-cultural/

Istoricul Neagu Djuvara, artistul vizual Dan Perjovschi şi pianista Raluca Știrbăţ primesc premiile speciale ale Galei Premiilor Radio România Cultural 2016. Evenimentul va avea loc luni, 21 martie, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Odeon, când personalităţile culturale care au performat în anul 2015, în diferite domenii, vor ajunge în lumina reflectoarelor.

Un articol de Petre Ivan|14 martie 2016

La fiecare sfârşit de lună martie, Radio România Cultural, ajunsă acum la ediţia a XVI-a. premiază personalitățile culturale, într-o gală a valorii şi a rafinamentului.

Maria Balabaş şi Radu Croitoru vor fi amfitrionii galei, iar momentele muzicale vor fi asigurate de Luiza Zan și Big Band-ul Radio, condus de Ionel Tudor.

În cadrul Galei vor fi acordate premii la nouă secţiuni, precum şi trei premii speciale, ai căror câştigători sunt deja cunoscuţi:

Premiul de Excelenţă îi va fi decernat istoricului Neagu Djuvara.

Premiul Lux Mundi îi revine artistului vizual Dan Perjovschi.

Premiul ”In memoriam Iosif Sava” îi va fi acordat pianistei Raluca Știrbăț.

Nominalizările pe domenii ale Galei Premiilor Radio România Cultural sunt următoarele:

La categoria „Poezie” nominalizările sunt:

Svetlana Cârstean, pentru volumul Gravitaţie, Editura Trei; Moni Stănilă, pentru Colonia fabricii, Editura Cartea Românească; Robert Șerban, pentru gala premiilorvolumul Puțin sub linie, Editura Cartea Românească.

La “Proză” au fost nominalizați:

Mircea Cărtărescu, pentru Solenoid, Editura Humanitas; Ion Iovan, pentru volumul MJC, Editura Polirom; Octavian Soviany pentru Moartea lui Siegfried, Editura Cartea Românească.

La secţiunea „Film” au fost nominalizate:

Comoara de Corneliu Porumboiu; Aferim! de Radu Jude; Un etaj mai jos de Radu Muntean;.

La categoria “Teatru”, nominalizările sunt următoarele:

Echipa proiectului Antisocial, o coproducţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” şi a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, semnată de Bogdan Georgescu;

Spectacolul Bach Files de la Teatrul Bulandra din Bucureşti, cu muzică de Adrian Enescu pe teme de Bach, în regia lui Alexandru Darie; Actriţa şi coregrafa Andreea Gavriliu, pentru coerenţa, umorul şi ingeniozitatea coregrafiilor şi a spectacolelor coregrafice pe care le semnează; Actorul Cristian Iacob, pentru  interpretarea tripleţilor Zanetto din spectacolul Trei gemeni veneţieni, producţie a Teatrului Mic din Bucureşti.

Pentru categoria “Muzică” au fost nominalizaţi:

compozitorul  Adrian Enescu, pentru complexitatea artistică a Proiectului BachFiles, un spectacol de succes al Teatrului Bulandra; pianistul  Lucian Ban, pentru albumul Songs from Afar; proiectul Pasărea Rock Simfonic, pentru renaşterea unui gen muzical în România: rock-ul simfonic.

La secţiunea “Arte plastice” au fost nominalizaţi:

gala premiilor

Mircea Cartarescu, nominalizat la categoria Proza, la Gala Premiilor Radio România Cultural

Liviu Stoicoviciu, pentru expoziţia Orașe imaginate (curator: Călin Dan) de la Muzeul Național de Artă Contemporană; Valentina Iancu, pentru expoziţia EGAL.Artă şi feminism în România modernă de  la Muzeul Național de Artă al României; Expoziţia Paula Ribariu (26 februarie – 15 martie 2015, Sala Tancred Bănățeanu, Muzeul Ţăranului Român); Mircea Suciu, pentru expoziţia Fractura (curator: Maria Rus Bojan) de la Muzeul Național de Artă Contemporană.

La secţiunea “Educaţie şi învăţământ” lista nominalizărilor este următoarea:

Asociația MetruCub, pentru coordonarea proiectului Susține cultura în educație; Asociația „De-a arhitectura”, pentru dezvoltarea și promovarea educației de arhitectură prin cursuri si evenimente susținute în 37 localități din țară; Fundația C.A.E.S.A.R. – Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români, pentru elaborarea proiectului România în 3D; Luminiţa Bălan, sef catedra limba chineza Departamentul de Limbi si Literaturi Orientale, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Universitatea din Bucuresti, directoarea Centrului Cultural Confucius, director general al Instutului Confucius.

Nominalizaţii la secţiunea „Ştiinţă” sunt:Roxana Rădvan, coordonatoarea Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO; Ion Băraru, profesor de fizică, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Constanta, fondator al Centrului de excelenţă din Constanţa; Echipele FLEX şi EVO Robotics, ale Universităţii Politehnica din Bucureşti.

La secţiunea “Proiecte culturale şi festivaluri” sunt următoarele nominalizări: Asociația Docuart, Radu Afrim pentru conducerea artistică a Galei Tânărului Actor HOP, program permanent UNITER; Centrul de Teatru Educaţional Replika.

Foto: Gala Premiilor Radio România Cultural

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.