Docuart aduce filme document în Baricada Culturală
https://www.ziarulmetropolis.ro/docuart-aduce-filme-document-in-baricada-culturala/

Trei documentare istorice care conservă o bucată vie a românilor vor încheia proiectul iniţiat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart, “Baricada Culturală”. Documentarele cu temă comunistă semnate de Andrei Ujică şi Sinisa Dragin vor fi difuzate în regim live streaming în zilele de 18, 22 şi 23 decembrie, începând cu ora 22:00 pe radioromaniacultural.ro.

Un articol de Liliana Matei|18 decembrie 2014

„Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” în regia lui Andrei Ujică, inclus de publicația „New York Times” printre cele mai bune 20 de filme ale anului 2011, va fi difuzat pe 22 decembrie. Filmul surprinde 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la dispariția sa din 1989. În realizarea filmului, regizorul și monteur-ul Dana Bunescu spun că au vizionat sute de ore din materialele de arhivă. Documentarul va fi lansat pe DVD, în România, de ICON production începând cu 16 decembrie.

Ceausescu Elena, Nicolae

„Videogramele unei revoluții”, debut în cinematografie al lui Andrei Ujică va fi difuzat în ultima zi a proiectului, pe 23 decembrie. Desemnat în cadrul programului „Die Utopie Film” în lista „The best 100 in Film History”, documentarul folosește imagini de arhivă ale revoluției din 1989 și rămâne considerat un film de referință.

 

„Pădurea”, documentar în regia lui Siniša Dragin, va putea fi vizionat pe 18 decembrie.

Povestea tabloului realizat de Ion Andreescu continuă şi în perioada lui Ceauşescu, după ce Gheorghiu Dej i l-a dăruit lui Tito. Filmul este o co-producţie România – Serbia şi a fost premiat la Vision du Reel de la Nyon. Premiera documentarului în România a avut loc pe 1 octombrie 2014, la “București Docuart Fest”.
Siniša Dragin spune că după ce vizionăm documentarul “trebuie să rămânem cu gândul că nu există evenimente neimportante, totul e în funcție de circumstanțe, favorabile sau nefavorabile”.

Docuart mulțumește pentru încrederea necondiționată tuturor celor care au acceptat să ia parte la „baricadă” direct sau indirect: Vivi Drăgan Vasile, Tudor Giurgiu, Andrei Ujică, Velvet Moraru, Florin Iepan, Sinisa Dragin, Adelin Petrișor, Răzvan Butaru, Diana Deleanu.

În proiectul “Baricada Culturală”, peste 15 documentare au fost furnizate de asociația Docuart, organism dedicat exclusiv filmului documentar românesc.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.