Docuart, parte din Baricada Culturală
https://www.ziarulmetropolis.ro/docuart-parte-din-baricada-culturala/

La 25 de ani de la revoluţie, „Baricada Culturală” – proiect realizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart – oferă şansa cunoaşterii şi înţelegerii în profunzime a unei perioadei gri, comuniste, prin mijlocul artei cinematografice, instrument accesibil tuturor.

Un articol de Liliana Matei|15 noiembrie 2014

Filmul documentar, producție care aduce imaginea unei realități nealterate și care excelează prin potențialul de informare, se vrea responsabil pentru această schimbare la nivelul conștiinței oamenilor.

Această cunoaștere servește la definirea identității naționale a oamenilor. Cultura tinerilor trebuie îmbogățită în primul rând, pentru ca ei să poată avea o bază solidă de plecare pentru acțiunile și principiile lor, iar documentarul reprezintă cea mai bună unealtă în acest sens, el folosindu-se de materiale de arhivă, informații reale, interviuri cu oameni de specialitate.

„Baricada Culturală” se va desfășura în perioada 9 noiembrie – 22 decembrie, marcând trecerea unui sfert de veac de la revoluție prin difuzarea unor documentare în regim live streaming pe platforma online a Radio România Cultural (RRC).

“Mă bucur ca Radio Romania Cultural este singurul post de radio din România care amintește oamenilor despre comunism fără să răspunda la întrebări devenite clișee. “Baricada Culturală” îi va face pe români să înțeleagă singuri ce s-a întâmplat vreme de 50 de ani în România, fără să condamne și mai ales fără să tragă concluzii”, spune Radu Croitoru, manager Radio românia Cultural.

Aproape douăzeci dintre documentarele realizate pe tema trecutului gri al României sunt furnizate de asociația Docuart, organism dedicat exclusiv filmului documentar românesc. Realizatorii celor 20 de filme au răspuns pozitiv inițiativei asociației încă de la prima strigare, arătându-se deschiși și sprijinind proiectul care vrea să aducă aproape oamenilor povești adevărate rar rostite din istoria națională.
Docuart mulțumește pentru încrederea necondiționat tuturor celor care au acceptat să ia parte la“baricadă” direct sau indirect, Vivi Drăgan Vasile, Tudor Giurgiu, Andrei Ujică, Velvet Moraru, Florin Iepan, Sinisa Dragin, Adelin Petrișor, Răzvan Butaru, Diana Deleanu.

INFO

Filmele vor putea fi urmărite pe site începând cu ora 22:00, într-un interval de două ore în care pasionații de cultură, film, istorie și cei interesați de contextul societății în care trăiesc, au șansa să descopere răspunsuri pentru întrebări încă nepuse și vechi curiozități totodată.
Filmele care vor fi difuzate pe site-ul RRC sunt anunțate pe pagina de facebook a Docuart,  dar și pe canalele de comunicare ale postului de radio.

“Documentarele oferite de Docuart, dar și de ceilalți parteneri reprezintă în sine o lecție despre trecutul care definește prezentul unei întregi generații. În fiecare seară, de la ora 22,00, pe site-ul radioromaniacultural.ro, ținem împreună adevarate lecții de istorie video, pe care va invit să nu le ratați” ”, afirmă Radu Croitoru, manager Radio românia Cultural .

Radio România Cultural și Docuart demonstrează astfel că implicarea există în astfel de evenimente care doresc să educe, să faciliteze drumul cunoașterii și-al informării asupra unei culturi de care aparținem.

Lista filmelor Docuart

Lista filmelor difuzate prin Docuart
Piața Universității, regia Sorin Ilieşiu, Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile
Condamnați la fericire, Dinu Tănase
Marele jaf communist, regia Alexandru Solomon
Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, regia Andrei Ujică
Mama Ghița, regia Diana Deleanu
Coreea de nord, nimic de invidiat, regia Adelin Petrișor
Născuţi la comandă: Decreţeii, regia Florin Iepan
Ceaușescu și poporul, regia Răzvan Butaru
8 martie, regia: Alexandru Belc
În spatele cortinei, regia: Bogdan Mustaţă
Afacerea Tănase, regia: Ionuţ Teianu
Pădurea, regia: Siniša Dragin
Fenomenul Piteşti Demascarea, regia: Nicolae Mărgineanu
Sibiu ’89, regia: Octavian Repede
Stremț ’89, regia: Anda Pușcaș și Dragoș Dulea
Memoria Vie a Profesorilor Universitari din Cluj-Napoca, regia: Silvia Pintea
Videogramele unei revoluții, regizor: Harun Farocki şi Andrei Ujică

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

26
/05
/17

Prima ediție a LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat continuă să se desfășoare prin două evenimente importante, ambele organizate în România: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

25
/05
/17

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, și oamenii nu se salutau încă cu formula ''Forța fie cu tine''. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe - George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine și rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

25
/05
/17

O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara.

24
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes: În "The Square", regizorul suedez Ruben Östlund ia peste picior mai multe subiecte dintr-o societate civilizată: echitatea socială și raporturile de putere între indivizi, limitele libertății de expresie, lumea publicitară și efectele perverse generate de media, arta contemporană și artists talk(s).

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.

23
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Difuzate în România pe HBO, primele două episoade din noua serie „Twin Peaks”, extrem de aşteptată, ne reintroduc în universul coşmaresc-suprarealist, deopotrivă perturbator şi fascinant, al lui David Lynch.

22
/05
/17

Filmikon & Therapy lansează propunerea de terapie prin film: în fiecare marți, din 23 mai până pe 15 septembrie, Filmikon va prezenta la Therapy o selecție de producții cinematografice, autohtone și internaționale, pe terasa bistro-ului.

22
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes, de Mihai Cristea: Despre celebrul sistem de acreditări de pe Croazetă. Şi despre două din filmele din cursa pentru Palme d`Or: "Jupiter’s Moon", al ungurului Kornél Mundruczó, şi "Loveless", al rusului Andrey Zvyagintsev.