VIDEO Documente rare, asociate ,,Listei lui Schindler” au fost vândute la licitaţie cu 122.000 de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/documente-rare-asociate-listei-lui-schindler-au-fost-vandute-la-licitatie-cu-122-000-de-dolari/

Documente rare, asociate celebrei liste întocmite de Oskar Schindler, industriaşul german care a salvat mulţi evrei din lagărele de concentrare naziste, au fost vândute cu peste 122.000 de dolari la o licitaţie organizată în statul american New Hampshires.

Un articol de Andrada Văsii|16 august 2013

Documente rare, asociate celebrei liste întocmite de Oskar Schindler, industriaşul german care a salvat mulţi evrei din lagărele de concentrare naziste, au fost vândute cu peste 122.000 de dolari la o licitaţie organizată în statul american New Hampshires.

Printre aceste documente s-a aflat şi o scrisoare de o pagină, semnată de Oskar Schindler şi datată 22 august 1944, trimisă de la fabrica sa de email din Cracovia, unde industriaşul german angajase peste 1.000 de muncitori evrei, salvându-i astfel dintr-un lagăr de concentrare nazist din apropiere.

Scrisoarea a fost scrisă în numele unuia dintre angajaţii lui Schindler, Adam Dziedzic, care ,,obţinuse un permis de descărcare şi de asamblare a unui utilaj necesar în război şi care fusese trimis la Sudetengau”, a precizat casa de licitaţii RR Auction of Amherst din New Hampshire.

O poveste devenită film

Povestea industriaşului Oskar Schindler a fost prezentată în romanul ,,Schindler’s Ark”, publicat în 1982 de autorul australian Thomas Keneally, devenit punctul de plecare al filmului ,,Lista lui Schindler”, regizat de Steven Spielberg în 1993, un lungmetraj care a primit şapte premii Oscar.

Oskar Schindler a aflat în vara anului 1944 că naziştii plănuiau să închidă toate fabricile care nu aveau legătură cu efortul de război al Germaniei. Prin mită şi legături personale, Oskar Schindler a obţinut permisiunea de a produce armament şi şi-a mutat fabrica – şi muncitorii săi – la Brunnlitz, în Sudetenland sau Sudetengau, aflat pe teritoriul actualei Republici Cehe.

Cele nouă sau 10 liste cu numele muncitorilor săi pe care industriaşul german le-a trimis naziştilor pentru aprobare au devenit cunoscute ulterior sub numele colectiv ,,Lista lui Schindler”, notează Mediafax.

Potrivit casei RR Auction of Amherst, un colecţionar anonim a plătit pentru acea scrisoare de o pagină suma de 59.135 de dolari şi încă 63.426 de dolari pentru planurile de construcţie a fabricii de muniţie a lui Schindler de la Cracovia.

Foto credit: Scribd, Dailymail Online

15
/09
/18

Vă invităm în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38). Totul începe cu o atentă selecție de titluri românești și străine, pentru adulți și copii, animate de întâlniri cu personalități din lumea culturală, lecturi în avanpremieră, seri muzicale, un salon literar lunar în care sunt discutate aparițiile editoriale care ne-au impresionat sau ne-au pus pe gânduri, o cafenea filozofică, evenimente pentru copii și un pubquiz.

14
/09
/18

Cătălin Dorian Florescu este invitatul primului eveniment Humanitas din această toamnă de la Librăria Cișmigiu. Marți, 18 septembrie, de la ora 19, Cătălin Dorian Florescu, laureat al Premiului Literar Andreas Gryphius 2018 pentru întreaga operă, va purta un dialog cu publicistul Cristian Pătrășconiu despre cel mai recent roman al său, Bărbatul care aduce fericirea, apărut la Humanitas, în traducerea Marianei Bărbulescu.

12
/09
/18

Noua sufragerie-librărie din La Petite Bouffe-Cotroceni (zisă și „La Pisicul ghiftuit“) propune „o mică ghiftuială“ culturală lunară. Doritorii sunt invitați, așadar, în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38).

12
/09
/18

Dar să vedem ce cumpărături a mai făcut între timp scriitorul şi scenaristul Florin Lăzărescu, care, luna trecută, după cum aflam de pe pagina dumnealui de facebook, asista neputiincios la moartea propriului caucic. (www.ziarulmetropolis.ro/moartea-cauciucului-domnului-lazarescu/)

11
/09
/18

Cea mai nouă apariție în colecția CINEMAgrafia a editurii Noi Media Print, volumul „Mircea Veroiu. Poezia unei lumi tragice”, scris de Marian Sorin Rădulescu, poate readuce în atenție unul dintre cei mai importanți regizori ai cinematografiei române, ale cărui filme par să fie însă tot mai puțin descoperite sau revăzute.

04
/09
/18

George Bacovia, cel mai important poet simbolist român, a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite - conform frecvenței din poezii - erau „plânge” și „ninge". De asemenea, nu citea foarte mult, nu avea scriitori preferați și avea un talent deosebit la portrete și caricaturi...

03
/09
/18

Astăzi a avut loc conferința de lansare a celei de a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. Organizatorii au anunțat noutățile și numele invitaților care vor sosi la Iași, în perioada 3-7 octombrie 2018.

29
/08
/18

Cu aproape zece ani înainte să moară, când se afla deja de ceva vreme sub observaţie psihiatrică, Friedrich Nietzsche începea să alunece pe deplin în propria poveste şi să se identifice cu zeul Dionysos, semnându-şi scrisorile cu numele lui.

29
/08
/18

Fundația Calea Victoriei și editura Humanitas vă invită joi, 30 august, de la ora 19:00, la un eveniment dedicat memoriei lui Neagu Djuvara, istoric şi eseist, autor Humanitas, apreciată personalitate culturală și primul lector al Fundației Calea Victoriei.

26
/08
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Florența a contribuit ca puține alte orașe la îmbogățirea patrimoniului cultural al lumii. Opera florentinului Dante Alighieri (1265-1321), poet, prozator, filosof, gânditor politic, stă mărturie în această privință.