Documente străvechi care descriu viaţa evreilor din Asia Centrală, descoperite în Afganistan
https://www.ziarulmetropolis.ro/documente-stravechi-care-descriu-viata-evreilor-din-asia-centrala-descoperite-in-afganistan/

Mai multe documente străvechi, care oferă o privire de ansamblu inedită despre viaţa de zi cu zi a comunităţii evreieşti din Asia Centrală, în Evul Mediu, au fost descoperite într-o peşteră din Afganistan şi au fost prezentate în premieră joi la Ierusalim. „Este pentru prima dată când am alcătuit o colecţie importantă de documente care […]

Un articol de Andrada Văsii|10 ianuarie 2013

Mai multe documente străvechi, care oferă o privire de ansamblu inedită despre viaţa de zi cu zi a comunităţii evreieşti din Asia Centrală, în Evul Mediu, au fost descoperite într-o peşteră din Afganistan şi au fost prezentate în premieră joi la Ierusalim.

„Este pentru prima dată când am alcătuit o colecţie importantă de documente care evocă civilizaţia şi cultura evreilor din acele ţinuturi”, la începutul secolului al XI-lea, a declarat profesorul Haggai Ben-Shammai, directorul Bibliotecii Naţionale din Israel.

Documentele au fost descoperite din întâmplare într-o peşteră ocupată de vulpi, în urmă cu doi ani, în nordul Afganistanului.

Ele au fost găsite într-o „geniza”, o ascunzătoare amenajată cu scopul de a adăposti în mod tradiţional documente cu un caracter religios, care nu pot fi pur şi simplu aruncate şi îngropate.

Geniza afgană, cea mai îndepărtată geografic de Israel descoperită până în prezent, conţinea câteva sute de documente, care au intrat apoi în posesia mai multor colecţionari şi comercianţi din lumea întreagă.

Biblioteca Naţională din Israel a cumpărat de curând 29 dintre acele documente de la un comerciant din Ierusalim şi le-a prezentat presei în cursul zilei de joi.

Colecţia include documente redactate în limba iudeo-persană, dialectul dominant din epocă, transcris cu caractere arabe şi ebraice şi traduse în limbile arabă şi ebraică.

Acele documente atestă în premieră implantarea unei comunităţi evreieşti într-un loc central de pe ruta comercială care lega China de Occident. Ele conţin printre altele şi un comentariu despre „Cartea lui Isaia” făcut de un exeget al secolului al X-lea, Saadia Gaon.

„Până acum, nu aveam niciun document care să ateste prezenţa evreilor în această parte a lumii persane”, a declarat Haggai Ben-Shammai, care a spus că Biblioteca Naţională din Israel se pregăteşte să pună aceste documente la dispoziţia tuturor utilizatorilor, publicându-le pe internet.

 

 

Sursa: Mediafax

20
/03
/17

Au mai rămas doar 80 de zile până la startul celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), 9-18 iunie, desffășurat sub genericul IUBIRE. Programul FITS 2017 va fi anunțat în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului și tot atunci se va pune și primul set de bilete în vânzare.

20
/03
/17

Maggie MacDonnell, o profesoară care lucrează cu adolescenții cu probleme dintr-o comunitate inuită izolată din regiunea arctică a Canadei, a primit duminică distincția Global Teacher Prize și suma de 1 milion de dolari în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Dubai.

20
/03
/17

Într-o zi de 20 martie se năşteau poetul George Topîrceanu, autorul volumului Balade vesele şi triste și pictorul Theodor Aman, întemeietorul primelor şcoli româneşti de arte frumoase. Tot într-o zi de 20 martie se stingea din viaţă fizicianul Isaac Newton, iar Albert Einstein, unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă din istoria omenirii, publica teoria relativităţii.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.