„Don Carlos” la TVR 2, In memoriam Adrian Pintea
https://www.ziarulmetropolis.ro/don-carlos-la-tvr-2-in-memoriam-adrian-pintea/

Casa de Producţie TVR a programat luni, 13 octombrie, de la ora 20.00, la TVR 2, în memoria marelui actor Adrian Pintea (n. 9 octombrie 1954 – d. 8 iunie 2007), o producţie din seria capodoperelor longevive păstrate în Arhiva de Aur a Televiziunii Române: spectacolul „Don Carlos” de Friedrich Schiller.

Un articol de Liliana Matei|12 octombrie 2014

Versiunea pentru televiziune a celebrului poem dramatic a fost realizată în viziunea artistică a regizorului Eugen Todoran, după traducerile a doi mari scriitori români – George Coșbuc și Alexandru Philippide.

„Trebuie să recurgem la dramaturgia fundamentală, care abordează ceea ce ţine de om, de sentimentele general umane, general valabile. Dramaturgia care conţine problematica, marile idei dintotdeauna ale lumii: idea de libertate, idea drepturilor individului…” – declara Eugen Todoran, într-un interviu acordat colegei noastre, Cleopatra Lorinţiu, înaintea premierei TVR a acestui spectacol (1995).

Plecând de la o pagină din istoria Spaniei aflate în plină epocă inchizitorială (sec. al XVI-lea), drama se desfăşoară la curtea regelui Filip al II-lea (Mircea Albulescu) şi este centrată asupra a două personaje: prinţul Carlos (Marius Stănescu) şi Marchizul de Posa (interpretat magistral de către Adrian Pintea). Acesta din urmă este, în acelaşi timp, şi sfetnicul monarhului, dar şi prietenul fiului acestuia.

Don Carlos nutreşte o dragoste pătimaşă faţă de mama sa vitregă – Elisabeta de Valois (Elvira Deatcu), fosta lui logodnică. Posa încearcă să-l convingă să renunţe şi să se dedice idealului eliberării Ţărilor de Jos de sub asuprirea regelui Spaniei. Destinul celor doi este tragic, marchizul sacrificându-şi propria viață pentru a păstra secretul şi a salva onoarea prietenului său, iar Don Carlos este prins la plecarea spre Flandra de gărzile tatălui său, regele, şi dat pe mâna Inchiziţiei.

În distribuţia acestui spectacol apar şi Dragoş Pâslaru (Ducele de Alba), Ion Pavlescu (Domingo), Irina Movilă (Prințesa de Eboli), Florin Zamfirescu (Marele Inchizitor), Victoria Timonu (Marchiza de Mondecar), Violeta Berbiuc (Ducesa de Olivarez), Ion Siminie (Contele de Lerma), Alfred Demetriu (Ducele de Feria), Constantin Răşchitor (Contele de Parma) şi Petre Moraru (Ducele de Medina).

„Don Carlos” de Fr. Schiller – Versiune pentru Tv de Eugen Todoran după traducerile lui George Coşbuc şi Al. Philippide

Distribuţia: Mircea Albulescu, Marius Stănescu, Adrian Pintea, Elvira Deatcu, Ion  Pavlescu, Irina Movilă, Florin Zamfirescu, Victoria Dobre Timonu, Violeta Berbiuc, Ion Siminie, Alfred Demetriu, Constantin Răşchitor, Petre Moraru.

Producţia: Miron Murea; Asistenţa tehnică Octavian Floroiu; Lumini Ion Hornea, Ştefan Crăciun; Machiaj: Ion Toma; Procesare sunet: Tatiana Stoenescu; Sunet: Dan Banu, Aurel Marinescu, Mihai Sireanu; Grafică: Mihaela Orzea, Dana Schobel; Editor imagine: Constantin Marciuc, Daniel Niţă, Mircea Ionescu, Robert Voiculescu; Ilustraţia muzicală: Lidia Danciu; Regia de montaj: Marga Niţă; Costume: Elena Botănescu; Decoruri: Teodora Dinulescu; Director imagine: Cristian Nicolau.
Regia artistică: Eugen Todoran.

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.