DON QUIJOTE, în viziunea lui Dan Puric, revine pe scenă în anul comemorării lui Cervantes
https://www.ziarulmetropolis.ro/don-quijote-in-viziunea-lui-dan-puric-revine-pe-scena-in-anul-comemorarii-lui-cervantes/

DON QUIJOTE după Miguel de Cervantes, în regia şi interpretarea lui Dan Puric, revine pe scena Sălii Mari a TNB duminică 22 mai, de la ora 20.00. Un omagiu binevenit adus marelui scriitor spaniol în anul când se împlinesc 400 de ani de la moartea sa.

Un articol de Liliana Matei|14 mai 2016

Don Quijote nu este doar aventurierul pornit în căutarea idealurilor spulberate ale omenirii, el este şi bărbatul îndrăgostit de femeia visată, mai presus de cea reală. El înfrumuseţează umanitatea, în timp ce aceasta îl batjocoreşte. Un Crist mai apropiat de zilele noastre, aşa cum ne apare şi în viziunea de o excepţională plasticitate a lui Dan Puric, Don Quijote este un stindard al nobleţii ce nu se lasă călcată în picioare, oricât de tari ar fi încălţările vulgului agresiv.

„Dacă cineva ar privi România prin ochii lui Sancho Panza, și-ar da seama că este o țară pierdută, ca să nu spun incapabilă să răspundă istoriei; dacă însă ar privi prin ochii lui Don Quijote, România este o taină…”. (Dan Puric).
Don Quijote, spectacolul lui Dan Puric se adresează spectatorului contemporan prin limbajul pantomimei şi al dansului. Periplul celebrului erou al lui Cervantes traversează lumea după un fantastic scenariu coregrafic, dezvăluindu-ne, pretutindeni, o umanitate în stare de colaps. Aşa cum îl vede artistul, „Don Quijote este ultimul suspin creștin al Occidentului”.
Distribuţia este alcătuită din actori ai Teatrului Naţional din Bucureşti şi ai Companiei „Passe-Partout Dan Puric”. Dan Puric este Don Quijote, Constantin Dinulescu – Sancho Panza, Ileana Olteanu – Dulcineea. În alte roluri: Carmen Ionescu,   Violeta Huluba, Silviu Oltean, Ion Parea, Nadejda Dumitriu, Adriana Nicolae, Claudia Susanu, Elena Valentina Popa, Ștefan Ruxanda, Toni Dumitrescu, Axel Moustache, Adrian Nour, Vadim Rusu, Andreea Ghiţă, Petru Ciobanu, Sebastian Petrovici, Bogdan Durlicioiu, Emanuela Ciucan, Lelia Marcu, Florin Roșu, Petre Voicu, Rareş Zimbran. Îi veţi descoperi cu plăcere într-un ambient scenografic creat de Doina Levintza şi într-o suită coregrafică, şi de lupte, la care şi-au adus contribuţia:  Svetlana Zotina, Dan Puric, Gabriel Blodoi, Costică Bălărău, Maestrul Zhu Rong Fu şi Maestrul Kang. Împreună vă conduc spre o poveste veche, îmbrăcată într-un limbaj nou şi surprinzător.

O lume neînchipuit de frumoasă şi de tristă, cea a Cavalerilor rătăcitori, al căror suflet luminează întunericul. Din 22 mai, din nou pe scena mare a TNB!

Biletele se pot procura de la Agenţia de bilete a TNB, precum şi online, pe MyStage.ro.

FOTO: Călin Piescu

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]