Două mari spectacole de la Ploieşti vin să cucerească Bucureştiul
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-mari-spectacole-de-la-ploiesti-vin-sa-cucereasca-bucurestiul/

Teatrul „Toma Caragiu“ Ploieşti vă invită la două dintre producţiile din repertoriul său actual. Două spectacole importante ale teatrului se vor juca pe scena Teatrului Odeon Bucureşti (în sala Majestic).

Un articol de Petre Ivan|13 mai 2014

Primul spectacol care se joacă la Odeon are loc joi, 15 mai, de la ora 19.00 – „Suflete moarte“ de M. Bulgakov după N.V.Gogol. traducerea Izolda Vîrsta. Este un spectacol în regia lui Alexandru Dabija, cu o scenografie semnată de Andrada Chiriac. Din distribuţie fac parte: Clara Flores, Cristina Moldoveanu, Florentina Năstase, Mihaela Popa, Ada Simionică, Karl Baker, Ioan Coman, Ilie Galea, Ionuţ Vişan.

„De multe ori m-am întrebat ce formă pot lua oamenii – noi le mai zicem şi personaje – la care se uită Bulgakov prin ochii lui Gogol. Nu am găsit un răspuns liniştitor. Mi s-a întărit, în schimb, convingerea că avem, în Suflete moarte, o perfectă descriere a diavolului. Diavolul, aici, nu e o persoană sau un personaj, ci o preocupare. Un soi de a alege să faci ceva. Aşa cum un pictor alege să-şi faca autoportretul în loc sa picteze orori imaginare. E ceva, uneori, jucăuş şi tandru“, declară regizorul Alexandru Dabija.

Spectacolul „Suflete moarte“ are o durată de o oră şi 45 de minute.

omul care a vazut moartea

Duminică, 18 mai, de la ora 19.00, se joacă „Omul care a văzut moartea“, de Victor Eftimiu, în regia lui Cristi Juncu şi ]n scenografia lui Andu Dumitrescu. Din distribuţia spectacolului de două ore fac parte: Ion Radu Burlan, Bogdan Farcaş, Oxana Moravec, Ilie Galea, Cristian Popa, Mihaela Popa.

Salvat de la sinucidere, un tânăr, „vagabondul“, profitând de senzaţia pe care această întâmplare o stârneşte, pătrunde în lumea bună în care până atunci nu ar fi avut acces.

E un ştrengar obraznic, dezgheţat, cu simţul prompt al oportunităţii şansei ce i s-a oferit. Are umor, are şi farmec, aşa încât nu-i trebuie mult ca să-i cucerească pe (mai) toţi. Sau, în orice caz, să-i zăpăcească.

Autorul le agaţă intervenţiilor lui de histrion (junele fusese o vreme actor) şi o trenă moralizatoare, poezia: „sunt omul care a văzut moartea şi-am cunoscut pretul vietii. Voi nu ştiţi cât de frumoasă e viaţa!… Am vrut să v-aduc ceva din vântul depărtărilor, descătuşarea. Lăsaţi-mă să plec: mă cheamă viaţa… libertatea!…“

Omul care aduce „descătuşarea“ se arată dibaci şi în politichie, el propulsându-şi salvatorul, pe podgoreanul Alexandru Filimon, în postul de primar, pentru care în urbe se dă o bătălie acerbă.

Fotografii: Maria Ştefănescu

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.