Două mari spectacole de la Ploieşti vin să cucerească Bucureştiul
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-mari-spectacole-de-la-ploiesti-vin-sa-cucereasca-bucurestiul/

Teatrul „Toma Caragiu“ Ploieşti vă invită la două dintre producţiile din repertoriul său actual. Două spectacole importante ale teatrului se vor juca pe scena Teatrului Odeon Bucureşti (în sala Majestic).

Un articol de Petre Ivan|13 mai 2014

Primul spectacol care se joacă la Odeon are loc joi, 15 mai, de la ora 19.00 – „Suflete moarte“ de M. Bulgakov după N.V.Gogol. traducerea Izolda Vîrsta. Este un spectacol în regia lui Alexandru Dabija, cu o scenografie semnată de Andrada Chiriac. Din distribuţie fac parte: Clara Flores, Cristina Moldoveanu, Florentina Năstase, Mihaela Popa, Ada Simionică, Karl Baker, Ioan Coman, Ilie Galea, Ionuţ Vişan.

„De multe ori m-am întrebat ce formă pot lua oamenii – noi le mai zicem şi personaje – la care se uită Bulgakov prin ochii lui Gogol. Nu am găsit un răspuns liniştitor. Mi s-a întărit, în schimb, convingerea că avem, în Suflete moarte, o perfectă descriere a diavolului. Diavolul, aici, nu e o persoană sau un personaj, ci o preocupare. Un soi de a alege să faci ceva. Aşa cum un pictor alege să-şi faca autoportretul în loc sa picteze orori imaginare. E ceva, uneori, jucăuş şi tandru“, declară regizorul Alexandru Dabija.

Spectacolul „Suflete moarte“ are o durată de o oră şi 45 de minute.

omul care a vazut moartea

Duminică, 18 mai, de la ora 19.00, se joacă „Omul care a văzut moartea“, de Victor Eftimiu, în regia lui Cristi Juncu şi ]n scenografia lui Andu Dumitrescu. Din distribuţia spectacolului de două ore fac parte: Ion Radu Burlan, Bogdan Farcaş, Oxana Moravec, Ilie Galea, Cristian Popa, Mihaela Popa.

Salvat de la sinucidere, un tânăr, „vagabondul“, profitând de senzaţia pe care această întâmplare o stârneşte, pătrunde în lumea bună în care până atunci nu ar fi avut acces.

E un ştrengar obraznic, dezgheţat, cu simţul prompt al oportunităţii şansei ce i s-a oferit. Are umor, are şi farmec, aşa încât nu-i trebuie mult ca să-i cucerească pe (mai) toţi. Sau, în orice caz, să-i zăpăcească.

Autorul le agaţă intervenţiilor lui de histrion (junele fusese o vreme actor) şi o trenă moralizatoare, poezia: „sunt omul care a văzut moartea şi-am cunoscut pretul vietii. Voi nu ştiţi cât de frumoasă e viaţa!… Am vrut să v-aduc ceva din vântul depărtărilor, descătuşarea. Lăsaţi-mă să plec: mă cheamă viaţa… libertatea!…“

Omul care aduce „descătuşarea“ se arată dibaci şi în politichie, el propulsându-şi salvatorul, pe podgoreanul Alexandru Filimon, în postul de primar, pentru care în urbe se dă o bătălie acerbă.

Fotografii: Maria Ştefănescu

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.