Două premiere în deschiderea noii stagiuni la Teatrul Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-premiere-in-deschiderea-noii-stagiuni-la-teatrul-odeon/

„Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” şi „Înainte să înceapă” sunt premierele noii stagiuni la Teatrul Odeon, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul Teatrului Odeon, Dorina Lazăr. Spectacolul cabaret „Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” de Bertolt Brecht, se va juca în regia lui Dragoş Galgoţiu, coregrafia Răzvan Mazilu, iar printre […]

Un articol de |19 septembrie 2012

„Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” şi „Înainte să înceapă” sunt premierele noii stagiuni la Teatrul Odeon, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul Teatrului Odeon, Dorina Lazăr. Spectacolul cabaret „Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” de Bertolt Brecht, se va juca în regia lui Dragoş Galgoţiu, coregrafia Răzvan Mazilu, iar printre actorii din distribuţie se numără Ionel Mihăilescu, Marius Stănescu, Mircea Constantinescu, Cătălina Mustaţă, Ana Maria Moldovan.

Cealaltă premieră este „Înainte să înceapă”, traducerea, adaptarea şi regia Peter Kerek, după filmul „Living in Oblivion” de Tom Dicillo, scenografia Cristian Niculescu.

Dorina Lazăr a menţionat că „Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams, regia Dinu Cernescu, „Dona Juana” de Anca Visdei, regia Mara Roşu, „Titanic Vals” de Tudor Muşatescu, regia Alexandru Dabija reprezintă premierele din 2013.

În altă ordine de idei, Dorina Lazăr a enumerat programele educative pentru copii ale Teatrului Odeon: „Teatrul şi şcoala”, „Cărţile Şeherezadei” şi „Clasic e fantastic”.

Directorul Teatrului Odeon a afirmat că alte programe ale instituţiei sunt: „Dans la Odeon”, dezvoltat de Răzvan Mazilu, „Săptămâna culturii bulgare” în mai 2013, spectacole de lectură pe texte italiene, „Bucureşti strict secret”, realizat în colaborare cu Fundaţia Orient Express şi coordonat de Stelian Tănase, „Galeria Odeon”, expoziţii de arte plastice, fotografie şi nu numai.

Dorina Lazăr a precizat că Teatrul Odeon va participa la o serie de festivaluri din ţară cu spectacolele „CFR – Cometa, copilul şi căţelul” după I.L. Caragiale, „Pyramus & Thisbe 4 You” după W. Shakespeare şi „Gaiţele” de Al. Kiriţescu, toate trei în regia lui Alexandru Dabija.

„Nu ştiu cu ce bani voi face proiectele Teatrului Odeon, pentru că succesiv am primit în această vacanţă şi nu mai departe decât ieri nişte hârtii de la Ministerul de Finanţe, via Primăria Municipiului Bucureşti, prin care ni se cere să micşorăm bugetul. Mi se pare straniu să primim în august, la mijlocul anului bugetar, cererea să micşorăm bugetul cu 30%”, a declarat Dorina Lazăr.

Ea a spus că Teatrul Odeon a făcut un buget echilibrat şi realist.

„Asta în condiţiile în care s-a hotărât de către Guvernul Ponta revenirea la vechile sume de leafă. (…) Ieri am primit o hârtie cum că primăria nu poate să acopere această mărire de 8%”, a afirmat Dorina Lazăr.

Ea a precizat că în iunie procentul de 8% a fost acordat, dar că în continuare nu ştie de unde să ia aceşti bani, în condiţiile în care primăria anunţă că acoperă doar peste 1%.

„Teatrul Odeon a avut un proces pe care l-a câştigat. Sindicaliştii au dat în judecată primăria pentru un spor de fidelitate care s-a tăiat la un moment dat. S-a câştigat procesul. Din păcate, sentinţa a venit la mijlocul anului, când bugetul era deja făcut şi atunci nu se poate da anul acesta”, a declarat, în altă ordine de idei, Lazăr.

Ea a menţionat că Teatrul Odeon nu va majora preţul biletelor.

Pe de altă parte, Dorina Lazăr a precizat că sala Majestic este în reparaţii şi că a primit promisiunea constructorului că va fi gata pe 1 octombrie.

„Pe 22 iunie am încheiat stagiunea zicând că intru în reparaţie şi până la 1 septembrie totul e gata. Eroare! Au licitat nişte firme (…) şi una dintre ele a blocat această licitaţie, drept pentru care până la urmă reparaţia asta a început în 20 august. Eu am promisiunea de la constructor că pe 1 octombrie el pleacă de acolo”, a spus Dorina Lazăr.

În altă ordine de idei, ea şi-a exprimat nemulţumirea că TVR Cultural s-a desfiinţat.

„Scoaterea TVR Cultural, demantelarea ICR-ului nici măcar nu cred că este politică de stat. Cred că e rezultatul unor fripturişti care s-au grăbit să facă pe plac şi să gâdile nişte vanităţi şi să caute nişte oportunităţi”, a adăugat Lazăr.

 

Sursa: Agerpres

18
/07
/17

Unul dintre ultimele „concerte” susţinute de Ciprian Porumbescu rămâne cel din faţa mării, în Italia, din iarna lui 1882. Peste un an, pe 6 iunie 1883, avea să moară în căsuța lui din Stupca, neîmpăcat și fără să înțeleagă de ce destinul i se curmă la doar 29 de ani.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

17
/07
/17

Universul din "Un veac de singurătate", capodopera lui Gabriel Garcia Marquez publicată în urmă cu 50 de ani, s-a transformat în sursă de inspirație pentru doi artiști urbani, care au pictat pe zidurile Bibliotecii naționale din Columbia lupte de cocoși, capete de morți și un cuplu înlănțuit.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

O expoziție In Memoriam Augustin Buzura, organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, va fi deschisă în perioada 14-31 iulie la sediul ICR din Aleea Alexandru, nr. 38.

15
/07
/17

Una dintre cele mai valoroase compoziții jazz imaginate vreodată în umbra Mariei Tănase, un proiect de excelenţă, aplaudat pe scene prestigioase şi inclus pe coloana sonoră a unui film internaţional aspirant la Oscar, „Pân’la rai” va fi prezentat, în ediţie excepţională, la Grădina Green Hours din Bucureşti, marți, 18 iulie, de la ora 19.30.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

15
/07
/17

UNTEATRU sărbătorește șapte ani de existență și organizează cu acest prilej zilele UNTEATRU – „un micro-festival de teatru, concerte și prietenie”, care va avea loc între 19-23 iulie.