După Festivalul de Teatru de la Edinburgh, Petru Popescu ajunge pe Broadway
https://www.ziarulmetropolis.ro/dupa-festivalul-de-teatru-de-la-edinburgh-petru-popescu-ajunge-pe-broadway/

De 43 de ani, Petru Popescu trăieşte şi scrie în Los Angeles. Este romancier, scenarist şi realizator de filme americane. A ales să emigreze în Statele Unite ale Americii în 1974 şi asta după o carieră de success în Romania, multe dintre romanele sale făcând vâlvă la acea vreme. „Prins”, „Dulce ca mierea e glonţul patriei”, „Să creşti într-un an cât alţii într-o zi”, „Sfârşitul bahic”, romane apărute în Anglia şi Suedia, apoi „Copiii Domnului”, toate fiind publicate pâna la plecarea sa din România.

Un articol de Raluca Moisan|14 octombrie 2016

În 1989 scrie un roman pe care editura Viking Penguin, NY., îl va prelua. Este vorba despre „Encounter Amazon Beaming” (Revelaţie pe Amazon), roman care va avea o carieră lungă,  povestind saga descoperirii izvorului Amazonului.

O istorie cu totul specială a lui Petru Popescu, o poveste inedită trăită la graniţa dintre viaţă şi moarte a unui personaj care şi-a testat limitele existenţei, fotograful Loren McIntyre de la National Geographic, care, în 1969 a rătăcit prin pădurile amazoniene alături de un trib indigen Mayoruna.  Între 1991 şi 2014 cartea are o distinsă carieră fiind  publicată în mai multe ţări (inclusiv în Romania) şi retipărită apoi constant.

În 1994, Simon McBurney,  director artistic şi prim regizor al Companiei de Teatru Complicite din Londra, a primit o copie a romanului lui Petru Popescu, ca mai apoi, iată, dupa 10 ani, să dramatizeze acest roman de succes.

Spectacolul jucat de însuşi Simon McBurney, un one man-show de excepţie, pe care revista “Variety” îl numeşte „senzaţional”, a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de la Edinburgh fiind o coproducţie a Companiei de Teatru Complicite Londra împreună cu Barbican Londra, Centrul Petru Popescu Cultural Onassis Atena, Schaubühne Berlin, Théâtre Vidy-Lausanne şi Warwick Arts Centre.

Între 8 şi 23 august 2015, “The Encounter” este prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Edinburgh şi, ca urmare a succesului său,  pleacă într un turneu prin Europa: Theatre Vidy, Bristol Old Vic, Warwick Arts Centre, London Barbican, Manchester Home, Onnasis Cultural Centre, Brighton Festival, Oxford Playhouse, Wiener Festwochen, Holland Festival, Printemps Des Comediéns şi Les Nuit de Fourvière.

La numai un an după reuşita din Marea Britanie,  spectacolul „The Encounter”  este invitat pe Broadway, la prestigiosul John Golden Theatre.  Începând cu 20 septembrie 2016 şi până pe  8 Ianuarie 2017, 804 spectatori pe seară vor păşi în universul plastic-sonor al Amazonului.  În strada 45 din New York, o instalaţie de sound design 3 D şi un actor, Simon McBurney.

Un montagne russe, de la emoţia necunoscutului şi până la umanitatea descoperită, acolo, undeva în pădurea tropicală a Amazonului. Spectacolul este sold-out, iar „The Sunday Herald”, „The Scotsman”, „The Independent”, „The Stage”,  „The Telegraph” şi  „The Financial Times” vorbesc la superlativ despre „The Encounter” .  Urmează Ann Arbor, Michigan, în martie şi aprilie 2017,  apoi Wallis Annenberg, Los Angeles, acasă, la autor.

Petru Popescu a izbutit şi în teatru, nu doar ca romancier.

De la „Almost Adam”, publicat în 2003, roman care l-a facut cu adevarat celebru în Statele Unite,  aducându-i şi un consistent venit financiar şi până pe Broadway, cu „The Encounter”, nu pare să fi fost decât un pas. Un pas iminent pentru un scriitor de notorietate.  Pentru Petru Popescu succesul arată ca un lucru firesc, „scriu convins că doar asta ştiu să fac în viaţă – să scriu”.

Foto: Petru Popescu – facebook

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.