Dusmanul de clasa, de Igor Caşu – despre Moldova sovietizată, lansare de carte
https://www.ziarulmetropolis.ro/dusmanul-de-clasa-de-igor-casu-despre-moldova-sovietizata-lansare-de-carte/

Editura Cartier şi Facultatea de Știinţe Politice, Universitea Bucureşti (amfiteatrul „Robert Schuman”), vă invită miercuri, 26 februarie 2014, de la ora 17.30, la lansarea volumului „Dusmanul de clasa”. Represiuni politice, violenţă şi rezistenţă în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956 de Igor Caşu.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2014

Editura Cartier şi Facultatea de Științe Politice, Universitea București (amfiteatrul „Robert Schuman”), vă invită miercuri, 26 februarie 2014, de la ora 17.30, la lansarea volumului „Dusmanul de clasa”. Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956 de Igor Caşu.

„Deopotrivă erudită și accesibilă, impresionanta sinteză oferită de Igor Cașu vine să umple un gol istoriografic regretabil și nejustificat. Acum nu va mai fi posibil să spui: n-am știut ori nu cunosc subiectul. (…)

Nu se lasă influențat de acele mode care pun accentul pe o istoricitate impersonală, pe social în detrimentul politicului, ca și cum cele două ar putea fi cumva separate. În Moldova sovietizată politicul a dictat toate opțiunile sociale, economice, culturale. Dacă nu acceptăm acest fapt, neglijăm chiar natura sistemului. Iar politicul era el însușii impregnat de ideologie.” – Vladimir TISMĂNEANU

Dusmanul de clasa

Dusmanul de clasa – Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956

Invitaţi: Igor Caşu, Octavian Roske, Armand Goşu, Victor Rizescu

Moderator: Vasile Ernu

Dusmanul de clasa

Igor Caşu (n. 1973) este licențiat (1995) și doctor în istorie (2000) al Universității „Al. I. Cuza” din Iași

A fost bursier Fulbright (august – decembrie 2000), expert al Comisiei pentru Analiza Dictaturii Comuniste în România (2006) și vicepreședinte al Comisiei pentru Studierea și Aprecierea Regimului Comunist Totalitar din Republica Moldova (2010)

De asemenea, a fost reporter la Radio Europa Liberă, rubrica Istoria trăită (2010-2011).

Este profesor și director al Centrului de Studiere a Totalitarismului din cadrul Facultații de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Chișinău.

Foto cu Dusmanul de clasa şi Igor Caşu – wikipedia

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.