Ecranizarea nuvelei „Salonul nr. 6” de A.P. Cehov, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/ecranizarea-nuvelei-salonul-nr-6-de-a-p-cehov-la-tvr/

În anul în care aniversăm 155 ani de la naşterea scriitorului A. P. Cehov, Casa de producţie TVR propune publicului spectator ecranizarea uneia dintre cele mai cunoscute nuvele ale sale – „Salonul nr. 6”. Dramatizarea, realizată de Vitalie Lupaşcu, are în distribuţie actori de prim rang ai teatrului şi filmului românesc – Dan Aştilean, Răzvan Vasilescu, Mihai Dinvale, Constantin Dinulescu.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2015

Pentru regizorul Vitalie Lupașcu „Salonul nr. 6” al lui Cehov este un spațiu subteran, un spațiu extrem, un spațiu în care se coboară, precum se coboară în sine.

« Salonul 6 » este o metaforă, o alegorie a condiţiei umane din acele timpuri de sfârșit de secol XIX. Este o creaţie, încă actuală, în care tristețea se îmbină cu umorul și cu ironia amară în satirizarea societății și în revelarea dramatismului unor existențe mediocre. Personajele descoperă adevărul despre propria existenţă, adevăr care le apasă cu atâta intensitate încât autosugestiile, minciunile foarte adânci despre sine se dau la o parte. Se produce atunci o criză existenţială majoră. Momentul de luciditate durează foarte puţin, iar unii nici nu îl iau în seamă decât ca pe un incident care le-a tulburat meteoric confortul şi evoluţia (ascensiunea, cariera, dezvoltarea, credinţa). – Vitalie Lupașcu

Drama se construiește în jurul introvertitului medic Riaghin (Dan Aștilean) și a nebunului lucid Gromov (Răzvan Vasilescu), a cărui viziune clară și tranșantă asupra lumii îl face pe Riaghin să se îndoiască de propriile adevăruri.

Dialogul celor doi, două spiritualități și atitudini completându-se reciproc, dă viață acestei ecranizări: „ Când omul ajunge la maturitate, sau la o conștiință luminată, atunci se simte atras într-o cursă fără voia lui, din care nu mai poate ieși.” spune doctorul.

„Vin momente când mă cuprinde setea de viață și atunci mi-e frică să nu înnebunesc.” îi răspunde nebunul internat.

SALONUL NR. 6, de Anton Pavlovici Cehov

Traducerea : Alexei Mateevici

Regia artistică şi scenariu : Vitalie Lupaşcu

Din distributie:

Raghin – Dan Aştilean, Gromov – Răzvan Vasilescu, Hobotov – Gavril Pătru, Nikita – Ion Haiduc, Dariuşca – Natalie Ester, Mihail Avereanovici – Mihai Dinvale, Moiseica – George Lungoci, Nebunul orb – Constantin Dinulescu, Ţăranul fără simţuri – Cristian Toma, Nebunul Funcţionar – Mihai Răducu, Mamă copil – Amalia Ciolan, Primarul – Bogdan – Ghiţulescu, Poetul  (Puşkin)  – Ioana Visalon, Doctorul  tânăr  –  Mihai Răzuş

Producția SALONUL NR. 6 va fi difuzată în premieră la Televiziunea Română în data de 27 aprilie 2015, de la ora 20.10, la TVR 2 și TVR HD.

În reluare:

TVR 2 – Marți, 28 aprilie, ora 12:10.

TVR HD – Marți, 28 aprilie, ora 14:00.

Foto: Salonul nr. 6 – TVR

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.