Educatie cinematografica, o nouă materie de liceu
https://www.ziarulmetropolis.ro/educatie-cinematografica-o-noua-materie-de-liceu/

“Cinema-Edu” aduce din nou filmele de calitate în programa extra-curriculară a liceenilor. Aflat la cea de-a patra sa ediţie, proiectul de educatie cinematografica este dezvoltat de Asociaţia Culturală Macondo şi sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Un articol de Petre Ivan|3 februarie 2014

“Cinema-Edu” aduce din nou filmele de calitate în programa extra-curriculară a liceenilor. Aflat la cea de-a patra sa ediție, proiectul de educatie cinematografica este dezvoltat de Asociația Culturală Macondo și sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei.

Liceenii din aproape 80 de licee bucureștene și din alte șapte localităţi din țară vor viziona anul acesta șase filme în perioada februarie – iunie 2014.

Primele vizionări din acest an vor avea loc pe data de 24 februarie la Noul Cinematograf al Regizorului Român şi la Institutul Italian de Cultură „ Vito Grasso”  pentru filmul „ Io e te”/Eu şi tu”, cel mai recent film al maestrului Bernardo Bertolucci.

Scenariul gravitează în jurul creativităţii şi al relaţiilor de comunicare, care adesea pot fi dificile, inclusiv între fraţi.

Institutul Cervantes, pe data de 25 februarie,  găzduieşte filmul „El Bola” („Bila”), o poveste despre o prietenie care are puterea de a-l transforma pe Pablo, un băiat de 12 ani cu o situaţie familială dificilă.

Educatie cinematografica

„El Bola” („Bila”), filmul prezentat de Institutul Cervantes în cadrul proiectul de educatie cinematografica

Proiectul își propune să familiarizeze publicul tânăr cu filme din patrimoniul european și național, susținând discuții și dezbateri pe baza temelor cinematografice abordate.

Asociația Culturală Macondo organizează proiecţiile Cinema-Edu încă din 2010, reușind să dezvolte primul proiect de educație cinematografică din România în această manieră. Liceenii Cinema-Edu de azi reprezintă viitorul public de filme europene şi independente, cu un vocabular format pentru înţelegerea acestor producţii, ce provoacă spiritul critic şi creativ.

În perioada 2008 – 2012 procentul de spectatori pentru producţiile europene şi româneşti a fost în scădere, cu aproape 90% dintre spectatori preferând doar filmele americane, conform unui raport CNC.

Prin Cinema-Edu încurajăm liceenii să fie mai aventuroşi în alegerea filmelor pe le văd.

Fiecare film Cinema-Edu este însoțit de un ghid de discuție și analiză, dedicat atât elevilor, cât și profesorilor care pot continua dezbaterile din sălile de proiecție și la școală, în orele de dirigenție.

Pe parcursul acestui an, liceenii sunt invitați în spații culturale precum Institutul Cervantes, sau Institutul Cultural Italian, Biblioteca Națională, Cinema Elvira Poescu și Noul Cinematograf al Regizorului Român, cu invitați speciali și surprize pregătite pentru Săptămâna ”Să fim mai buni, să știm mai mult” din perioada 7 -11 aprilie.

Foto cu Educatie cinematografica : “Io e te” și ”El Bola” – cinemagia

 

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.