Eminescu & Monet, Ipoteşti via Giverny
https://www.ziarulmetropolis.ro/eminescu-monet-ipotesti-via-giverny/

Eminescu & Monet, Ipoteşti via Giverny.  Autor: Lucian Muntean Carte obiect, exemplar unic. Cartea prezintă remarcabila asemănare a peisajului de la Ipoteşti cu cel de la Giverny. Lacul din mijlocul pădurii, în apropiere de Ipoteşti, a marcat întreaga creaţie poetică a lui Mihai Eminescu. Grădina şi lacul cu pod japonez, create de Claude Monet, la Giverny, […]

Un articol de Andrada Văsii|25 ianuarie 2013

Eminescu & Monet, Ipoteşti via Giverny. 

Autor: Lucian Muntean
Carte obiect, exemplar unic.
Cartea prezintă remarcabila asemănare a peisajului de la Ipoteşti cu cel de la Giverny.
Lacul din mijlocul pădurii, în apropiere de Ipoteşti, a marcat întreaga creaţie poetică a lui Mihai Eminescu.
Grădina şi lacul cu pod japonez, create de Claude Monet, la Giverny, au reprezentat sursa de inspiraţie pentru numeroasele tablouri din ultima perioadă din viaţa artistului.
La mai bine de un secol, în mai 2009, fotografiile făcute în aceste două locuri,  au numeroare elemente în comun, incluisiv cu picturi ale lui Monet.
Cartea este imaginată ca o corespondenţă între cei doi artişti, care au fost contemporani, dar care nu au avut ocazia să se întâlnească. Cel puţin până acum.
Tehnica: fotografie, acuarelă, caligrafie, colaj,
Materiale: carton Fabriano 200g/mp, hârtie Fabriano 300g/mp, hârtie de calc, hârtie milimetrică, plicuri, timbre poştale, 68 fotografii 10×15 cm, pe hârtie foto Fujicolor Crystal, caligrafie cu peniţă, tuş, adeziv aracet.
Dimensiune: coperta varianta închisă 40×25 cm; cartea în varianta dechisă complet 40x204cm.
Bucureşti, 20 decembrie 2012 – 10 ianuarie 2013.
Documentarea şi fotografiile sunt făcute în iulie 2004 în Normandia si în mai 2009 la Ipoteşti si Giverny.
Cartea poate fi vazută la Biblioteca Naţională a României în perioada 15 ianuarie – 8 februarie 2013, la expoziţia omagială de artă plastică şi decorativă, EMINESCU.
18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?