Emoții până la nori în prima zi a festivalului Undercloud
https://www.ziarulmetropolis.ro/emotii-pana-la-nori-in-prima-zi-a-festivalului-undercloud/

Ieri, 1 septembrie, a început cea de-a VII-a ediţie a festivalului de teatru independent Undercloud, care se va desfăşura timp de 11 zile în sălile ce aparţin de Muzeul Țăranului Român.

Un articol de Judy Florescu|2 septembrie 2014

Deschiderea oficială a festivalului Undercloud a avut loc în sala de cinema „Studio Horia Bernea” (Sala Mare), care a devenit neîncăpătoare pentru amatorii de teatru independent, nerăbdători să vadă ce producții noi vor vedea în ediția de anul acesta a evenimentului.

Noutatea absolută a festivalului constă în prezența a trei spectacole internaționale care vor avea loc începând cu ora 21:00 în sala de cinema „Studio Horia Bernea”. Publicul va avea ocazia de a vedea puneri în scenă din țări precum Anglia – „Blind Hamlet” (6 septembrie), Franța –  „A l’ombre de core” (7 septembrie) și Ungaria – ,,Așteptându-l pe Godot” (8 septembrie).

Spectacolul care a inagurat ediția din 2014 a Festivalului Undercloud a fost “ABSOLUT!”, după Ivan Turbincă de Ion Creangă, un one-man-story cu Marcel Iureș, în regia lui Alexandru Dabija. Povestea lui Ivan Turbincă ne este familiară din vremurile copilăriei, unii dintre noi o aveau chiar și sub formă de audiobook (casetă). Povestea de pe scenă ne acaparează toate simțurile și ne lasă să descoperim cât de fragili suntem și că eternitatea nu aparține omului, ci doar morții.

„Un tramvai numit Dorință” a fost primul spectacol participant al competiției, rupând astfel convenția tradițională a celorlate festivaluri de teatru. Astfel în secțiunea de concurs a festivalului Undercloud participă spectacolele proaspete, ale tinerilor artiști, care sunt jurizate de Sanda Manu – regizor, George Ivașcu – actor și directorul Teatrului Metropolis, Irina Ionescu – teatrolog, Ludmila Patlanjoglu – critic de teatru, Cristina Bazavan – jurnalist, blogger și Iulia Popovici – critic de teatru.

La Clubul Țăranului, un loc nou pentru spectacolul în regia lui Andrei Grosu și Andreea Grosu, s-au adus scaune în plus pentru a suplini cererea publicului de a vedea producția unteatru. Pe o scenă rotundă, probabil cea mai grea scenă pe care pot juca actorii, fiind priviți din toate unghiurile de ochi curioși, am văzut frângându-se un vis toxic – dorința unei femei de a rămâne veșnic tânără și de a refuza să coopereze cu realitatea înconjurătoare îi transformă pe cei din jurului său în niște monștri.

Finalul serii încărcate de emoții de tot soiul a fost dezmierdat de spectacolul de dans Step 100%, cu coregrafia realizată de  Negroiu Claudia și Beatrice Enea, iar distribuția formată din  Negroiu Claudia și Dana Porlogea. Veselia și stilul anilor 1930 au fost transpuse într-o oră de mișcare pe cântece celebre, printre care: Over the rainbow-Judy Garland, A fine romance – Ella Fitzgerald, Little bitty pretty one – Frankie Lymon, Puttin on the Ritz – Fred Astaire, I wanna be loved by you – Helen Kane.

foto/video de la Undercloud: Judy Florescu

20
/03
/17

Au mai rămas doar 80 de zile până la startul celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), 9-18 iunie, desffășurat sub genericul IUBIRE. Programul FITS 2017 va fi anunțat în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului și tot atunci se va pune și primul set de bilete în vânzare.

20
/03
/17

Maggie MacDonnell, o profesoară care lucrează cu adolescenții cu probleme dintr-o comunitate inuită izolată din regiunea arctică a Canadei, a primit duminică distincția Global Teacher Prize și suma de 1 milion de dolari în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Dubai.

20
/03
/17

Într-o zi de 20 martie se năşteau poetul George Topîrceanu, autorul volumului Balade vesele şi triste și pictorul Theodor Aman, întemeietorul primelor şcoli româneşti de arte frumoase. Tot într-o zi de 20 martie se stingea din viaţă fizicianul Isaac Newton, iar Albert Einstein, unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă din istoria omenirii, publica teoria relativităţii.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.