Erik Friedlander, Bugge Wesseltoft și Nitai Hershkovits deschid seria Jazz Nouveau 2017 la Clubul Control!
https://www.ziarulmetropolis.ro/erik-friedlander-bugge-wesseltoft-si-nitai-hershkovits-deschid-seria-jazz-nouveau-2017-la-clubul-control/

Pe 30 ianuarie, clubul Control va avea invitat grupul american Erik Friedlander’s Oscalypso, o premieră pentru România.

Un articol de Liliana Matei|10 ianuarie 2017

Veteran al scenei muzicale din New York, violoncelistul Erik Friedlander studiază chitara de la vârsta de 5 ani, trei ani mai târziu hotărându-se pentru violoncel. Calitățile de improvizator și compozitor i-au adus lui Erik nenumărate solicitări ca muzician de studio încă de la debutul carierei sale.

Un avid și eclectic consumator de muzică el însuși, Erik Friedlander a cântat cu artiști veniți din toate zările muzicale: cameleonicul rock star Mike Patton (Faith No More), Alanis Morissette, Courtney Love, Dave Douglas, Laurie Anderson, dar și John Zorn, unul dintre cei mai importanți și prolifici compozitori contemporani.

Pe 6 februarie, o altă premieră așteptată, Bugge Wesseltoft’s New Conception Of Jazz (foto).

Născut în 1964 în Norvegia, Bugge Wesseltoft devine muzician profesionist la 19 ani influențat de tatăl său, cunoscutul chitarist Erik Wesseltoft. Din 1990 și până în prezent, pianistul își pune semnătura pe nu mai puțin de 45 de discuri, colaborând cu Jan Garbarek, Arild Andersen, Terje Rypdal , Lars Danielsson, Nils Petter Molvaer, Erik Truffaz, Dhafer Youssef, Sidsel Endresen sau Billy Cobham.

Pianist de elită, compozitor și producător, Bugge Wesseltoft pune în 1996 bazele proiectului New Conception Of Jazz, grup ce îmbină muzica electronică de club cu jazz-ul. După 400 de concerte si 5 albume, grupul ajunge pe 6 februarie și pe scena Clubului Control.

Tot în luna februarie, pe 20 concertează și pianistul Nitai Hershkovits.

Născut în 1988 în Israel, Nitai descoperă pianul și jazz-ul la vârsta de 15 ani, după ce timp de trei ani de cântase la clarinet. Studiază timp de doi ani în Tel Aviv muzica clasică și teorie muzicală cu Menahem Weisenberg, reputatul compozitor israelian. Câștigă patru ani la rând cea mai mare bursă acordată de prestigioasa American Music Foundation.

S-a spus despre Nitai Hershkovits că alunecă pe clapele pianului cu eleganța lui Fred Astaire și sarcasmul melancolic al lui Charlie Chaplin.

Talentul său l-a propulsat rapid în prima linia a jazz-ului contemporan, pianistul concertând în întreaga lume la Salle Pleyel, Vienna Konzerthaus, l’Olympia, Alter Oper, North Sea Jazz Festival, Antibes Jazz Festival, Jazz à Vienne, Montreux Jazz Festival, Barbican Center sau Tonhalle.

Publicul român a avut ocazia să-l vadă la Sala Radio alături de celebrul contrabasist Avishai Cohen, din al cărui Trio a făcut parte câțiva ani. Avishai Cohen nu a fost singura colaborare importantă a tânarului pianist, nume ca Jorge Rossy, Kurt Rosenwinkel, Greg Tardy, Charles Davis, Mark Guiliana, Zohar Fresco, Avi Lebovich regăsindu-se de asemenea printre artiștii care l-au dorit alături în studio și pe scenă.

Pe 20 februarie Nitai Hershkovits vine la Jazz Nouveau însoțit de Rejoicer (clape și programming) și Eyal Talmudi (saxofon).

Jazz Nouveau este o serie de concerte organizate de Control Club în colaborare cu Twin Arts, care își propune să aducă în atenția publicului bucureștean artiști locali și internaționali aflați din punct de vedere stilistic la confluența dintre jazz și alte genuri muzicale.

Concertele Jazz Nouveau încep la ora 20.00. Accesul se face de la ora 19.30

Biletele se pot cumpăra online pe www.eventbook.ro

 

 

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).