Expozitia CIRIA – Windows poate fi vizitata la MNAC
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-ciria-windows-poate-fi-vizitata-la-mnac/

Pana pe 16 decembrie, puteti sa vizitati la MNAC expozitia CIRIA – Windows, organizata de Institutul Cervantes. Coordonator proiect: Alina Bucur Curator: Gabriel Serrano José Manuel Ciria intelege creatia ca o cautare fara sfarsit. Ideile, formele lor si procesul de adaptare constituie o constelatie de pulsiuni evidente in fiecare lucrare. Aceasta cercetare porneste de la […]

Un articol de Andrada Văsii|29 noiembrie 2012

Pana pe 16 decembrie, puteti sa vizitati la MNAC expozitia CIRIA – Windows, organizata de Institutul Cervantes.

Coordonator proiect: Alina Bucur

Curator: Gabriel Serrano

José Manuel Ciria intelege creatia ca o cautare fara sfarsit. Ideile, formele lor si procesul de adaptare constituie o constelatie de pulsiuni evidente in fiecare lucrare. Aceasta cercetare porneste de la reflectia preexistenta, intrupata intr-un cadru teoretic elaborat de artist si care a slujit drept punct de plecare in seriile sale anterioare. De-a lungul tuturor acestora, pe durata intregului sau periplu estetic, exista o limpede intentie de analiza, intotdeauna prezenta, poate din nevoia de a se indeparta de perpetuul sau a fi in pictura si de a-l contempla din alta perspectiva.

Acest cadru conceptual explicat in doua platforme teoretice diferite (Abstracción Deconstructiva Automática/ Abstractizare Deconstructiva Automatica – A.D.A. si Dinámica de Alfa Alineaciones/ Dinamica Alinierilor Alfa – D.A.A.) ii ingaduie artistului sa-si schimbe parametrii si preocuparile in fiecare dintre seriile sale.

WINDOWS presupune o noua relatie bipolara de indepartare si apropiere de mimesis. Dupa Donald Kuspit, opera mai legata de figurativ a lui Ciria poate fi privita in acelasi timp si in mod neechivoc ca fiind opera sa cea mai abstracta. Tablourile selectate din seriile La Guardia Place, Máscaras Schandenmaske (Masti Schandenmaske ), Cabezas de Rorschach III (Capete Rorschach III), ca si lucrarile din seria Memoria Abstracta (Memorie abstracta), care pot lua un format de instalatie, presupun o trecere in revista, o privire globala realizata prin intermediul unor „ferestre“ diferite, viziunea faptului ca intregul se poate regasi in parte, integrarea fragmentarului in cautarea unitatii, incercarea recompunerii unei realitati reflectate intr-o oglinda facuta bucati.

Expozitie organizata de MNAC si Instituto Cervantes Bucuresti.

Adresa: Strada Izvor 2-4.
Muzeul este deschis de miercuri pana duminica, intre 10.00 si 18.00.

 

 

 

 

Sursa: HotCity

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.