Expoziția Licitației de Primăvară animează Cazinoul din Constanța în Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-licitatiei-de-primavara-animeaza-cazinoul-din-constanta-in-bucuresti/

Licitaţia de Primăvară se desfăşoară în Bucureşti, la J.W. Marriott Grand Hotel, la data de 20 martie.

Un articol de Andrada Văsii|5 martie 2013

Constanța intră în circuitul de interes pentru valorile artei de patrimoniu. În perioada 7-9 martie, liderul pieţei de artă din România, Artmark, aduce la malul mării o selecție reprezentativă de 40 de capodopere semnate de cei mai valoroşi pictori români de patrimoniu: Grigorescu, Tonitza, Petrașcu, Pallady, Băncilă, Cumpăna, Iser, Baba ș.a.

Expoziția Licitației de Primăvară este găzduită de monumentul emblematic al Constanței, Cazinoul, readucând astfel în discuție problema conservării și repunerii în circuitul public a unor opere culturale amenințate cu diferitele forme de decădere: uitare, nepăsare, blocaj administrativ, abandon.

Constanța, 5 martie 2013

Cazinoul din Constanța nu a pierdut la jocurile de noroc, atâta vreme cât cei mai valoroși artiști de patrimoniu vin cu asul din mânecă. Suntem expresia simbolurilor culturale care ne reprezintă. Ce se întâmplă însă când devenim asemenea Cazinoului din Constanța, un simbol al decăderii prin abandon?

Vedeta expoziției este capodopera grigoresciană „Colombina în verde” (valoare estimativă 150.000 – 250.000 de euro), tablou cu o istorie fascinantă, repatriat în urmă cu câteva zile, în cadrul unei misiuni de negociere întreprinse de experții Artmark în sudul Franței. Capodopera, dispărută în timpul persecuției sovietice din anii ‘50, a fost descoperită la o familie de francezi, lângă Montpellier. Pentru repatrierea capodoperei, s-a depus un efort imens: de la Paris la Montpellier, de la Montpellier la Carcassonne, plus 11 ore de negociere încheiate cu un rezultat pozitiv în ceea ce priveşte întoarcerea „Colombinei în verde” în România.

Expoziţia, organizată cu sprijinul Primăriei Constanța și a Consiliului Judeţean Constanța, poate fi vizitată la Cazinou joi, 7 martie, în intervalul orar 12:00 – 21:00, iar vineri, 8 martie și sâmbătă, 9 martie, în intervalul orar 10:00 – 21:00. Conferința de presă pe tema degradării versus conservării operelor de patrimoniu se desfășoară joi, începând cu ora 12:00.

Operele expuse la Cazinoul din Constanța pot fi adjudecate în cadrul Licitației de Primăvară, eveniment ce se desfăşoară în Bucureşti, la J.W. Marriott Grand Hotel, la data de 20 martie.

 

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

 

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.