Festivalul Clara Haskil – redescoperirea unei pianiste geniale
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-clara-haskil-redescoperirea-unei-pianiste-geniale/

„În viaţa mea, am întâlnit trei genii: pe Clara Haskil, pe Einstein şi pe Winston Churchill”, spunea Charlie Chaplin. În cinstea pianistei Clara Haskil, s-a născut anul acesta un festival de muzică clasică.

Un articol de Adina Scorţescu|12 august 2014

„Clara Haskil s-a născut în 1895, într-o perioadă când a fi artist și a fi femeie nu era neapărat un lucru ușor… nu e nici acum. A trăit la Paris, Viena, în Elveția, și a adus muzica la cel mai înalt nivel posibil. A venit mai rar în România, dar geniul ei trebuie să fie cunoscut aici”, a declarat pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil, a cărui primă ediție va avea loc anul acesta, între 30 august și 4 septembrie, la Sibiu.

La acest proiect, Alina Azario a început să lucreze acum câțiva ani de zile, când l-a contactat pe directorul prestigiosului concurs internațional „Clara Haskil” (care are loc anual în Elveția, la Vevey). El a încurajat-o să înceapă un festival în țara de origine a pianistei. Și, astfel, s-a născut un pod cultural între cele două țări, așa cum a declarat ieri, la conferința de presă, Marc Bruchez, ataşatul cultural al Ambasadei Confederaţiei Elveţiene în România.

6 seri de concerte

Festivalul va fi deschis de Orchestra Simfonică București, dirijată de Tiberiu Soare. Solistă va fi Marina Chiche, care vine pentru a doua oară în România (dar prima oară la Sibiu). „Un element important este faptul că muzicieni străini cântă pentru prima oară cu muzicieni români”, a subliniat Alina Azario.

Pe 1 septembrie, Cvartetul Arcadia va interpreta Mozart și Beethoven. „Stilul de interpretare al Cvartetului Arcadia este un adevărat asalt asupra simțurilor.” (The Financial Times)

Pe 2 septembrie va concerta pianistul Adam Laloum, câștigătorul Concursului Clara Haskil din 2009. „Cântă cu dirijori foarte mari, are o carieră fantastică”, a spus Alina Azario (care va concerta și ea, pe 3 septembrie. În program – lucrări de Bach, Debussy, Bartók, Enescu și Lipatti.)

Ultima seară este rezervată lui François-Xavier Poizat, despre care celebra Marta Argerich spunea că este „este un pianist de o remarcabilă virtuozitate și cu un lirism profund”.

INFO
Biletele la concerte se pot cumpăra online, pe www.eventim.ro.

20
/02
/18

Solartis Quartet va concerta pe 27 februarie, de la ora 18:00 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, în cadrul unui eveniment salonard special unde muzica va dezvălui povestea unei hărți din vremuri îndepărtate, cu o valoare istorică puțin cunoscută în spațiul public românesc. Solartis Quartet contribuie cu o notă muzicală distinctă la crearea unei atmosfere boem-istorice, în consonanță cu rațiunea și nuanțele evenimentului.

20
/02
/18

Vineri, 23 februrie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio invită publicul la o călătorie simfonică în lumea celebrului hidalgo Don Quijote și a scutierului său, Sancho Panza, imaginată muzical de Richard Strauss, în poemul simfonic cu același nume. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul Cristian Oroșanu, un nume familiar publicului de la Sala Radio pentru colaborările sale frecvente cu orchestrele radio.

19
/02
/18

După 5 ediţii sold-out, Jazz în Church îşi anunţă cea de-a şasea ediţie care va avea loc între 19 şi 22 aprilie 2018, în binecunoscuta biserică Lutherană din Bucureşti, aducând împreună anul acesta artişti consacraţi din zece ţări de pe patru continente.

16
/02
/18

Miercuri, 21 februarie 2018, începând cu ora 19:00, Filarmonica ”George Enescu” ne adresează o invitație specială la Recitalul cameral ”Sogno....”, un eveniment liric excepțional găzduit de Ateneul Român. Serata muzicală aflată sub semnul unui vis liric plin de emoție și muzicalitate îi are ca invitați speciali pe baritonul Florin Estefan și pianistul Remus Manoleanu.

14
/02
/18

Vineri, 16 februarie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio invită publicul într-o lume a sonorităților de basm, cu suita simfonică Șeherazada, de Rimski – Korsakov, lucrare programată în partea a II-a a concertului de la Sala Radio.

13
/02
/18

Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești va susține luni, 26 februarie, de la ora 19.00, pe scena sălii Majestic a Teatrului Odeon din București, o reprezentație a celei mai recente producții a secției Teatrului de Revistă Majestic: Zaraza, un spectacol de Răzvan Mazilu, scenariul Daniel Chirilă.

13
/02
/18

Spectacolul The Fly este o premieră pe scena românească prin îngemănarea inteligentă și minuțios explorată artistic a pianului și a pantomimei, într-un duo efervescent, plin de umor, fantezie și note de jazz. În urma acestui „art fusion” dintre muzicianul Marius Vernescu și actorul Alexandru Pribeagu rezultă un spectacol modern, unic la nivel de reprezentare în România.

09
/02
/18

Sărbătoarea dragostei la români – Dragobetele (24 februarie) – este marcată și în acest an printr-un eveniment folcloric de neratat la Sala Radio! Devenit o tradiție a stagiunii Orchestrei de Muzică Populară Radio, dirijată de Adrian Grigoraş, concertul, prezentat sub titlul Dragobetele sărută fetele, se va desfăşura duminică, 11 februarie, ora 17.00, la Sala Radio. […]

06
/02
/18

Trupele care cântă jazz se pot înscrie de astăzi, 6 februarie, la a patra ediție a Concursului Internațional Jazz in the Park, competiție dotată cu premii totale de 5.000 de euro în bani și servicii, plus șansa de a cânta la alte evenimente și festivaluri din România și din străinătate.

31
/01
/18

Vineri, 2 februarie 2018, de la ora 19.00, la Sala Radio, Orchestra Națională Radio propune un repertoriu rar întâlnit pe scenele noastre de concert, sub bagheta dirijorului Julien Salemkour. Seara va debuta cu Noapte transfigurată, op. 4, de A. Schönberg, o lucrare considerată la granița între armonia wagneriană și structurile muzicale brahmsiene.

24
/01
/18

Vineri, 26 ianuarie, de la ora 19.00, Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio propun o seară corală și de operă la Sala Radio, cu momente corale și fragmente din opere de Richard Wagner și Giuseppe Verdi.