Festivalul de la Cannes: singura regizoare care a câştigat Palme d`Or va conduce juriul
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-la-cannes-singura-regizoare-care-a-castigat-palme-dor-va-conduce-juriul/

Festivalul de la Cannes din acest an (14 – 25 mai) va fi prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d’Or, pentru filmul „Pianul”. În 2013, juriul festivalului a fost condus de regizorul american Steven Spielberg.

Un articol de Petre Ivan|7 ianuarie 2014

Regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d’Or, pentru filmul „Pianul”, va prezida juriul la Festivalul de la Cannes din acest an (14 – 25 mai). În 2013,  juriul festivalului a fost condus de regizorul american Steven Spielberg.

„Este o mare onoare pentru mine să fiu aleasă pentru a prezida acest juriu. Şi, ca să spun adevărul, sunt foarte nerăbdătoare”, a declarat celebra cineastă în vârstă de 59 de ani.

Jane Campion reprezintă un caz unic în istoria Festivalului de la Cannes. Este singura femeie care a obţinut trofee Palme d’Or atât pentru scurtmetraj, cât şi pentru lungmetraj: pe primul în 1986, pentru scurtmetrajul „Peel”, iar al doilea în 1993, pentru lungmetrajul „Pianul”.

„Cineast major şi un pionier neobosit”, potrivit organizatorilor, Jane Campion este, totodată, prima femeie-regizor care va prezida juriul de la Cannes.

Precedentele femei care au prezidat juriul de pe Croazetă au fost actriţe – Isabelle Huppert în 2009, Isabelle Adjani în 1997 şi Liv Ullmann în 2001.

Festivalul de la Cannes

Pianul, de Jane Campion, premiat la Festivalul de la Cannes în 1993

Provenind dintr-o familie de artişti, Jane Campion a studiat antropologia, apoi pictura, înainte de a se orienta spre cinematografie.

În 2013, cineasta neozeelandeză a revenit la Cannes pentru a prezida juriului secţiunii Cinéfondation şi al celei de scurtmetraje.

Jane Campion a impresionat în 2013 şi în domeniul televiziunii, unde a obţinut un mare succes în rândul publicului şi al criticilor de specialitate cu serialul „Top of the Lake”, o coproducţie americano-australo-britanică, pe care a regizat-o şi a turnat-o în Noua Zeelandă.

Foto cu Festivalul de la Cannes : Jane Campion și „Pianul” – Cinemagia

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

15
/11
/17

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God's Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul și de presa internațională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.

14
/11
/17

CRONICĂ DE FILM La 30 de ani de la istoricul eveniment, Liviu Tofan, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, reconstituie într-un documentar de televiziune revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, unul din cele mai importante și emoționante gesturi de demnitate colectivă din istoria recentă a României.

13
/11
/17

Vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 17-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, FAUST XX (1966), o comedie SF purtând semnătura inconfundabilă a lui Ion Popescu Gopo.

13
/11
/17

Pe scurt, despre câteva filme româneşti din a doua jumătate a anului: „Breaking News”, „Capace”, „Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, „Mariţa”. Şi, bineînţeles, neuitatul, în cel mai rău sens cu putinţă, „Octav”.

13
/11
/17

Sute de persoane au mărșăluit duminică la Hollywood în sprijinul victimelor hărțuirii și agresiunilor sexuale - inspirate de campania #MeToo de pe rețelele de socializare. Marșul a avut loc pe fondul unui val de acuzații privind hărțuirile sexuale și violurile care vizează mai multe persoane publice, după dezvăluirile cu privire la producătorul hollywoodian Harvey Weinstein.

10
/11
/17

Până în martie, anul trecut, nimeni nu putea înțelege această nedreptate a Hollywoodului: Ennio Morricone, cel mai influent și prolific compozitor de muzica de film, omul care a revoluționat muzica de film, a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi a compus peste 100 de melodii devenite clasice, să nu primească niciodată prestigioasa statuetă Oscar pentru o coloană sonoră.

09
/11
/17

Cel de-al doilea sezon al unuia dintre cele mai titrate seriale ale toamnei, „Un Comportament Adecvat/ Good Behavior”, se lansează în România pe 20 noiembrie, de la ora 22.00. Cu această ocazie postul de televiziune TNT va declara Ziua Națională a Comportamentului Adecvat.