Festivalul de la Veneţia: Un documentar a câştigat Leul de Aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-la-venetia-un-documentar-a-castigat-leul-de-aur/

Festivalul de la Veneţia a înregistrat o premieră: Documentarul „Sacro GRA”, al italianului Gianfranco Rosi, care prezintă viaţa oamenilor care trăiesc la periferia Romei, lângă şoseaua de centură, a câştigat Leul de Aur.

Un articol de Andrada Văsii|9 septembrie 2013

Festivalul de la Veneţia a înregistrat o premieră: Documentarul ,,Sacro GRA”, al italianului Gianfranco Rosi, care prezintă viaţa oamenilor care trăiesc la periferia Romei, lângă şoseaua de centură, a câştigat Leul de Aur.

Gala de premiere a ediţiei din acest an de la Festivalul de la Veneţia (28 august – 7 septembrie) s-a desfăşurat sâmbătă seară, fiind pentru prima dată când un documentar a fost desemnat câştigător al festivalului.

De altfel, la ediţia din acest an a Festivalului de Film a fost pentru prima dată când două documentare au intrat în competiţie: ,,The Unknown Known”, de americanul Errol Morris, conceput sub forma unui lung interviu cu fostul ministru al Apărării american Donald Rumsfeld, şi ,,Sacro GRA”, de italianul Gianfranco Rosi.

Festivalul de la Veneţia – locul bucuriilor pentru Italia

Totodată, ,,Sacro GRA” este prima peliculă italiană care câştigă în ultimii 15 ani cea mai înaltă distincţie la Festivalul de la Veneţia, cel mai vechi festival de film din lume, potrivit Reuters.

Italia nu a mai câştigat un Leu de Aur la Veneţia din 1998, când trofeul i-a revenit lui Gianni Amelio, pentru pelicula ,,The Way We Laughed”.

Juriul ediţiei din acest an a evenimentului a fost prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci, în vârstă de 73 de ani, secondat mai ales de regizoarea şi scriitoarea britanică Andrea Arnold, actriţa franceză Virginie Ledoyen, regizorul de imagine franco-elveţian Renato Berta şi actriţa germană Martina Gedeck.

Festivalul de la Venetia

Regizorul italian Bernardo Bertolucci a prezidat Festivalul de Film de la Venetia.

În ciuda marilor diferenţe între opiniile criticilor şi ale publicului cu privire la cele 20 de filme aflate în competiţia pentru Leul de Aur, Bernardo Bertolucci a spus că niciunul dintre membrii juriului nu s-a opus ca trofeul să fie acordat documentarului ,,Sacro GRA”, în regia lui Gianfranco Rosi.

,,Cred că toţi membrii juriului au simţit forţa poetică a filmului lui Rosi”, a mai spus Bertolucci. Anul trecut, Leul de Aur a fost câştigat de filmul sud-coreean ,,Pieta” de Kim ki-Duk.

Momentul premiilor

Pe de altă parte, potrivit Variety, printre câştigătorii ediţiei din acest an a festivalului, s-a numărat şi drama ,,Miss Violence”, a regizorului grec Alexandros Avranas, care a primit Leul de Argint pentru cel mai bun regizor. Themis Panou, protagonistul filmului ,,Miss Violence”, a primit distincţia pentru cel mai bun actor.

Marele premiu al juriului a fost acordat regizorului Tsai Ming-liang pentru filmul său experimental ,,Stray Dogs”, în timp ce premiul special al juriului a mers la ,,The Police Officer’s Wife”, regizat de germanul Philip Groening.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului ,,Philomena” de Steven Frears, fiind împărţit de scenariştii peliculei, Steve Coogan şi Jeff Pope.

Premiul pentru cea mai bună actriţă a mers la Elena Cotta, pentru rolul său din pelicula italiană ,,A Street in Palermo”, în timp ce premiul Marcello Mastoianni, acordat unui tânăr actor, i-a revenit lui Tye Sheridan (,,Joe”, de David Gordon Green, SUA), notează Mediafax.

Printre peliculele care au plecat cu mâna goală de la festival s-au numărat ,,Under the Skin”, de Jonathan Glazer, un film în care Scarlett Johansson interpretează o extraterestră sexy, ,,Parkland”, un opus despre asasinarea preşedintelui american John Fitzgerald Kennedy, dar şi filmul lui James Franco – ,,Child of God”, adaptarea cinematografică a romanului omonim scris de Cormac McCarty.

Foto credit: Cinemagia

02
/05
/17

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT vine cu o noutate absolută: NexT schimbă anotimpul, anul acesta festivalul având loc între 22 și 26 iunie.

01
/05
/17

"Există o inteligenţă a spectatorului, în general, la care, dacă facem apel, ne vom găsi întotdeauna un public fidel." - Maia Morgenstern. Una dintre cele mai apreciate şi iubite actriţe din România, împlineşte astăzi 55 de ani!

27
/04
/17

Ce ştim, de fapt, despre cinema-ul american de autor al momentului? Ce se află dincolo de Hollywood? Filmul american independent pare să o ducă bine. Şi propune, prin câţiva regizori, o estetică aparte: un cinema al discreţiei, al emoţiilor sugerate, al anti-spectacularului fără teribilism.

24
/04
/17

Un serial despre Albert Einstein, realizat de cineaştii Brian Grazer şi Ron Howard, premiaţi cu Oscar, va avea premiera la National Geographic, pe 30 aprilie, de la ora 21.00. Cu această ocazie, National Geographic a lansat o pagină web dedicată producţiei, prin care utilizatorul poate vizita virtual casa lui Einstein.

23
/04
/17

Biletele pentru continuarea mult aşteptată a poveştii din Universul Marvel se pot achiziţiona începând cu data de 21 aprilie. Filmul „Gardienii Galaxiei Vol. 2” va ajunge în cinematografele din România începând din seara datei de 4 mai. Cumpărarea biletelor în avans îţi oferă posibilitatea de a fi printre primii care se reîntâlnesc cu gaşca de eroi improbabili.

21
/04
/17

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în România la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Filmul se va bucura de o serie de proiecții speciale în Cluj, în prezența regizorului și a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

21
/04
/17

Începe ediția a 2-a a Audience Award Film Festival: filmele premiate de public la marile festivaluri ale lumii, „Café Society” de Woody Allen, „Insyriated” și „Complet străini” în premieră în România, trei proiecții inedite sing-along și concerte de neratat, la Cinema Muzeul Țăranului și la Clubul Țăranului.

21
/04
/17

Momentul de grație / Their Finest (r. Lone Scherfig), un film de epocă plin de detalii sublim recreate, încărcat de emoție, dramatism dar și de umor britanic autentic, va fi proiectat în închiderea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, duminică, 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco. Cinepolitica are loc în perioada 20 – 23 aprilie la Cinema Elvire Popescu și Institutul Balassi din București.

20
/04
/17

„4 Blocks”, cea mai titrată miniserie europeană a momentului, va fi lansată în România, luna viitoare, de canalul de televiziune TNT. Producția a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2017, primele două episoade fiind proiectate în cadrul secțiunii „Berlinale Special Series”.

20
/04
/17

Ultima zi, cel mai recent lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, va fi lansat în cinematografele românești în 12 mai, distribuit de Independența Film. După ce a fost prezentat în avanpremieră internațională la TIFF 2016, unde a primit Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj românesc, Ultima zi va închide anul acesta Festivalul Filmului European, în 11 mai.